Jump to content

[112L] ogólne

gregory81
 Share

Recommended Posts

Witam

Po wielu latach przerwy postanowiłem powrócic do przygody z akwarystyką. Pomimo tego, że mam jako takie pojęcie o temacie, to moja wiedza zatrzymała się na poziomie sprzed kilkunastu lat, dlatego też będę wdzięczny za wszelkie uwagi i rady.

WIELKOŚĆ: 112 litrów (proste)

FILTRACJA: kubełek Serafil 900

OŚWIETLENIE: jedna świetlówka zwykła 18W druga FLORA-GLO 20W

PODŁOŻE: żwir o granulacji 3-5 mm

CO2, NAPOWIETRZANIE: brak

OZDOBY: korzeń, kokosy, kilka kamieni

FLORA: zwartki (wendtii, tropica), nurzaniec, mikrozorium oskrzydlone, żabienice (Dschungelstar, Deep Purple, Aflame)

FAUNA: kirysek spiżowy (4), zbrojnik niebieski (2), kosiarki (4- raczej do oddania), mieczyk (2-napewno do oddania), gupik (w tej chwili 1 niedługo dojdą jeszcze 4 albo 5), do tego po oddaniu zbędnych rybek dojda pewnie jeszcze dwie ramirezy

NAWOŻENIE: chwilowo brak (baniak zalełem 3 tyg temu) ale docelowo AQUA GAINER kupiony na allegro

PARAMERTY: PH 8, NO2-0, NO3-20

post-4274-13685159381284_thumb.jpg

Ten okrąglak mi się nie podoba- odstaje kolorystycznie i jest dość przytłaczający. Pierwsze co by tu trzeba zrobić to wywalić tą fototapetę - lepiej oglądać żywą roślinność niż zdjęcie jakiejś aranżacji ustawione za akwa - brystol wyglądałby o wiele lepiej :)

Jak na start masz sporo roślin- napewno szybko zarosną zbiornik i będzie pięknie ;):)

To jaką konkretnie obsadę planujesz :?:

Nad tym okrąglakiem to faktycznie myślałem czy wywalić go całkowicie czy przynajmniej nie przenieść na drugi plan. Jak będę w domu to zobaczymy co jest lepsze. Co do obsady to docelowo będzie 2 zbrojniki, 6 gupików, 4 kiryski i (tu jeszcze nie zdecydowałem co wybiorę) albo zostawione 4 kosiarki albo 2 ramirezy.