Jump to content

labeo

krayzie
 Share

Recommended Posts

przez caly czas myslalem, ze mam 3 labeo bicolor, a ich barwy wraz z wiekiem sie zmienia (sprzedawca mowil, ze to bicolor - grubowarg dwubarwny). dzisiaj bylem w centrum zoologicznym i zauwazylem identyczne rybki, spytalem co to i dowiedzialem sie, ze to wcale nie jest bicolor. rybka ma wszystkie pletwy pomaranczowe, jest dosyc ciemna i przed pletwa ogonowa ma kawalek czarnego. nie znalazlem o niej zadnych informacji, czy ktos moglby pomoc?

jutro zrobie, ale facet powiedzial ze jest to po prostu labeo, tylko nie bicolor. nie moge nigdzie znalezc informacji o czyms takim, wszedzie wyskakuje bicolor... a moze to to samo, tylko inne ubarwienie? bicolor oczywiscie sporo ladniejsze...

hej :) a moze to :GRUBOWARG ZIELONY - Epalzeorhynchus (Labeo) frenatus

Ryba ruchliwa wykazująca zachowania terytorialne. Długośc: do 35 cm; Pokarm: żywy, suchy, mrożony, liofilizowany, rośliny (szpinak, dokładnie umyta sałata); Występowanie: Afryka - dorzecze Nilu.

• 5 months later...

te ryby łatwo pomylić z bocją modestą, , jest taka, stalowo-niebieska, z pomarańczowymi płetwami, a labeo ją strasznie goni. Czytałam gdzies że labeo nie lubi czerwonych ryb.

Największym błędem popełnianym przez akwarystów jest umieszczanie tej pięknej ryby w towarzyskim akwarium. Grubowarg zupełnie się do niego nie nadaje, ze względu na swoje agresywne zachowanie w stosunku do przedstawicieli innych gatunków, a także wobec innych grubowargów. Już bardzo młode grubowargi toczą gwałtowne walki o swe terytorium, a ich agresja wzrasta z wiekiem. Kiedy tylko dostrzeże w obrębie swego terytorium czerwoną płetwę ogonową intruza, rusza do ataku. Gatunków inaczej ubarwionych nie zauważa.

właśnie dlatego chciałem namówić do zostawienia tylko jednej sztuki :)

• 1 month later...

ja nie nienawidzę labeo i hipcio ma rację. kiedyś kupiłem sobie jednego labeo gdy miał około 3cm, ale gdy podrósł do 7cm prawie rozsadził mi akwarium :!::shock::!::shock::!::shock:

od tamtej pory nie mogę patrzeć na labeo

• 3 months later...
  • Administrator

Dobrym rozwiązaniem jest też umieszczenie nawet kilku osobników w jednym akwarium. Wtedy zapał do zajmowania rewirów gaśnie. ;)

Tia :roll:. Ciekawe :roll:

Możesz to stwierdzenie podeprzeć jakimś doświadczeniem? :roll:

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...