Jump to content

Filtr zew. i wew.

Recommended Posts

Filtr wewnętrzny- jest to filtr, który w całości znajduje się wewnątrz akwarium. Często wyposażony jest w funkcję napowietrzającą. Wewnątrz filtra znajduje się gąbka, rzadziej jakieś media filtracyjne. Całość, w zależności od modelu jest obudowana. Woda do takiego filtra wpływa poprzez jego dno, i przechodząc przez jego wnętrze jest "wypluwana" rurą wylotową przy czym często jest dodatkowo napowietrzana. Filtr taki czyści się dość często- zwykle raz na tydzień/dwa. Jego wadą jest to, że często za filtrem gromadzą się odchody ryb, czy muł. Filtr również często pokrywa się szlamem oraz glonami. No i zabiera miejsce w akwarium. Poza tym gąbka w filtrze jest mała- i woda nie jest doskonale czyszczona.

Filtr zewnętrzny- jest to filtr, który w całości znajduje się poza akwarium. Ma kształt kubełka. Jego pojemność jest zależna od rodzaju oraz od firmy waha się w przedziale 3-7,5 litrów. Wewnątrz filtra, znajdują się komory filtracyjne w których umieszcza się media. Są one umieszczone poziomo. Najczęściej są to:

gąbki- tak jak w filtrze wewnętrznym

biobale- plastikowe kulki o chropowatej strukturze, poprzecinane w środku poprzecznymi pręcikami, tak aby ich powierzchnia była jak największa. Zalęgają się na nich bakterie, które niszczą azotany, oraz inne szkodliwe związki.

ceramika- są to małe ceramiczne rureczki, które mają takie samo zastosowanie jak biobale

wata- oczyszcza wodę z najmniejszych zabrudzeń- zwykle znajduje się na samej górze filtra

węgiel aktywny- stosuje się go zwykle po aplikacji lekarstw w akwarium w celu ich usunięcia. Stosuje się go nie dłużej niż tydzień.

Także jak widać filtr zewnętrzny poza filtracją mechaniczną- taką jak filtr wewnętrzny- zajmuje się jeszcze filtracją biologiczną. Od filtra odprowadzone są dwie rurki:

wlotowa- przez którą wlewa się brudna woda z akwarium. Jest to prosta plastikowa rurka, której końcówka zakończona jest takim jakby sitkiem. Do filtra podłączona jest poprzez gruby wąż.

wylotowa- przez którą wlewa się do akwarium czysta woda. Jest to pozioma rura, zakończona deszczownicą, umieszczana jest na samej górze akwarium- najlepiej tuż nad jej taflą.

Filtr zewnętrzny czyści się raz na 4-5 miesięcy. Należy jednak co miesiąc zmieniać watę na nową.

edit: istnieją również filtry kaskadowe- które w budowie są takie same jak zewnętrzne- posiadają wkład gąbkowy- jednak umieszczone są poza akwarium.

Reasumując- filtry te różnią się pojemnością, wielkością, oraz sposobem filtrowania wody no i wygodą użytkowania. (niestety ceną również).

zewn.:) jest na zewnątrz a wewn. w srodku hehe :)

zewn. jest 100 razy lepszy :)

zajmuje mniej miejsca w akwa ( bo wsadza sie tylko gąbke :)

ale ja mam taki zewn . ze nawet nie mam gąbki :)

moj nazywa sie VERSA MAX kupiła go za 100 zł :)

http://allegro.pl/item513946140_filtr_z ... ml#gallery

jest podobny do tego tylko ma inną kaskade :)

Shaniqa- Ty mówisz o trzecim rodzaju filtra- kaskadowym. Jest on znacznie inny niż filtr zewnętrzny.

Sposobem filtrowania, oraz wnętrzem nie różni się niczym od filtra wewnętrznego, tylko że jest umieszczony na zewnątrz akwarium ;)

Shaniqa- Ty mówisz o trzecim rodzaju filtra- kaskadowym. Jest on znacznie inny niż filtr zewnętrzny.

Sposobem filtrowania, oraz wnętrzem nie różni się niczym od filtra wewnętrznego, tylko że jest umieszczony na zewnątrz akwarium ;)

mozliwe nie znam sie na tym :) na pudełku pisało tylko FILTR ZEWNRZNY wiec myslałam ze zwykły zewnetrzny :)

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...