Lukas Posted December 29, 2008 Share Posted December 29, 2008 Hej mam trochę głupie pytanie: Czym się różni filtr zewnętrzny od wewnętrznego Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted December 29, 2008 Share Posted December 29, 2008 Filtr wewnętrzny- jest to filtr, który w całości znajduje się wewnątrz akwarium. Często wyposażony jest w funkcję napowietrzającą. Wewnątrz filtra znajduje się gąbka, rzadziej jakieś media filtracyjne. Całość, w zależności od modelu jest obudowana. Woda do takiego filtra wpływa poprzez jego dno, i przechodząc przez jego wnętrze jest "wypluwana" rurą wylotową przy czym często jest dodatkowo napowietrzana. Filtr taki czyści się dość często- zwykle raz na tydzień/dwa. Jego wadą jest to, że często za filtrem gromadzą się odchody ryb, czy muł. Filtr również często pokrywa się szlamem oraz glonami. No i zabiera miejsce w akwarium. Poza tym gąbka w filtrze jest mała- i woda nie jest doskonale czyszczona. Filtr zewnętrzny- jest to filtr, który w całości znajduje się poza akwarium. Ma kształt kubełka. Jego pojemność jest zależna od rodzaju oraz od firmy waha się w przedziale 3-7,5 litrów. Wewnątrz filtra, znajdują się komory filtracyjne w których umieszcza się media. Są one umieszczone poziomo. Najczęściej są to: gąbki- tak jak w filtrze wewnętrznym biobale- plastikowe kulki o chropowatej strukturze, poprzecinane w środku poprzecznymi pręcikami, tak aby ich powierzchnia była jak największa. Zalęgają się na nich bakterie, które niszczą azotany, oraz inne szkodliwe związki. ceramika- są to małe ceramiczne rureczki, które mają takie samo zastosowanie jak biobale wata- oczyszcza wodę z najmniejszych zabrudzeń- zwykle znajduje się na samej górze filtra węgiel aktywny- stosuje się go zwykle po aplikacji lekarstw w akwarium w celu ich usunięcia. Stosuje się go nie dłużej niż tydzień. Także jak widać filtr zewnętrzny poza filtracją mechaniczną- taką jak filtr wewnętrzny- zajmuje się jeszcze filtracją biologiczną. Od filtra odprowadzone są dwie rurki: wlotowa- przez którą wlewa się brudna woda z akwarium. Jest to prosta plastikowa rurka, której końcówka zakończona jest takim jakby sitkiem. Do filtra podłączona jest poprzez gruby wąż. wylotowa- przez którą wlewa się do akwarium czysta woda. Jest to pozioma rura, zakończona deszczownicą, umieszczana jest na samej górze akwarium- najlepiej tuż nad jej taflą. Filtr zewnętrzny czyści się raz na 4-5 miesięcy. Należy jednak co miesiąc zmieniać watę na nową. edit: istnieją również filtry kaskadowe- które w budowie są takie same jak zewnętrzne- posiadają wkład gąbkowy- jednak umieszczone są poza akwarium. Reasumując- filtry te różnią się pojemnością, wielkością, oraz sposobem filtrowania wody no i wygodą użytkowania. (niestety ceną również). Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted December 29, 2008 Share Posted December 29, 2008 zewn. jest na zewnątrz a wewn. w srodku hehe zewn. jest 100 razy lepszy zajmuje mniej miejsca w akwa ( bo wsadza sie tylko gąbke ale ja mam taki zewn . ze nawet nie mam gąbki moj nazywa sie VERSA MAX kupiła go za 100 zł http://allegro.pl/item513946140_filtr_z ... ml#gallery jest podobny do tego tylko ma inną kaskade Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted December 29, 2008 Share Posted December 29, 2008 ale ja mam taki zewn . ze nawet nie mam gąbki moj nazywa sie VERSA MAX kupiła go za 100 zł http://allegro.pl/item513946140_filtr_z ... ml#gallery jest podobny do tego tylko ma inną kaskade Shaniqa- Ty mówisz o trzecim rodzaju filtra- kaskadowym. Jest on znacznie inny niż filtr zewnętrzny. Sposobem filtrowania, oraz wnętrzem nie różni się niczym od filtra wewnętrznego, tylko że jest umieszczony na zewnątrz akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted December 29, 2008 Share Posted December 29, 2008 ale ja mam taki zewn . ze nawet nie mam gąbki moj nazywa sie VERSA MAX kupiła go za 100 zł http://allegro.pl/item513946140_filtr_z ... ml#gallery jest podobny do tego tylko ma inną kaskade Shaniqa- Ty mówisz o trzecim rodzaju filtra- kaskadowym. Jest on znacznie inny niż filtr zewnętrzny. Sposobem filtrowania, oraz wnętrzem nie różni się niczym od filtra wewnętrznego, tylko że jest umieszczony na zewnątrz akwarium mozliwe nie znam sie na tym na pudełku pisało tylko FILTR ZEWNRZNY wiec myslałam ze zwykły zewnetrzny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts