Przemos Posted May 16, 2010 Share Posted May 16, 2010 Witam. Jestem na etapie zakładania akwarium 60l. Chcę zrobić tam biotop Ameryki Pd dla ryb tropikalnych. Staram się, żeby akwarium było jak najlepiej przygotowane - wszystko musi być porządnie Moje pytanko to czy jedna świetlówka w pokrywie (15W) wystarczy dla roślin, występujących w tym biotopie. Liczę koszty przy zakładaniu tego akwarium i nie chcę wydawać kasy na niepotrzebne, niekonieczne rzeczy Narazie nie mam roślin (póki co gromadzę wszyskie niezbędne materiały i osprzęt), ale na pewno trochę ich będę miał :] Chciałem posadzić w nim też trawkę brazylijską. Za wszystkie odpowiedzi wielkie dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted May 17, 2010 Share Posted May 17, 2010 Z trawnikiem może być różnie. Może sobie nie poradzić, a może rosnąć, ale w średnim tempie. Są dwie opcje. Możesz dołożyć oświetlenie jeszcze 15W, lub wybrać roślinki mniej wymagające. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smoqPL Posted May 17, 2010 Share Posted May 17, 2010 jeżeli to prawdziwy biotop amazoński np to tam za wiele światła nie potrzeba... Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted May 17, 2010 Share Posted May 17, 2010 Nie do końca prawda - w tym biotopie są zarówno czarne wody, jak i białe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzaraMysz Posted May 18, 2010 Share Posted May 18, 2010 Ja mam w 25l aqwa oświetlenie 20W. Roślinki póki co- czyli ok 3 m-cy rosną, już 2 razy przycinałam (nie chcę gąszczu). Spróbuj najpierw z tą 20 tką nie jest to duży koszt a nuż nie będziesz potrzebował więcej. Co prawda nasz litraż akwariów się różni, ale tylko tyle mogę Ci poradzić. Jeśli była to jakaś rada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemos Posted May 18, 2010 Author Share Posted May 18, 2010 Ja mam w 25l aqwa oświetlenie 20W. Roślinki póki co- czyli ok 3 m-cy rosną, już 2 razy przycinałam (nie chcę gąszczu). Spróbuj najpierw z tą 20 tką nie jest to duży koszt a nuż nie będziesz potrzebował więcej. Co prawda nasz litraż akwariów się różni, ale tylko tyle mogę Ci poradzić. Jeśli była to jakaś radaWielkie Dzięki Wszystko jasne. Temat do zamknięcia :] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts