bahu100 Posted May 15, 2010 Share Posted May 15, 2010 Akwarium 150x50x50 Oświetlenie - 156W Filtracja -tetra 1200 +tetra 700+wew Blumodular Podłoże -ziemia+żwir Obsada- skalar peru altum witam chciałbym przedstawić akwarium bardzo świeżutkie zalane 2 dni temu, korzenie jeszcze nie ułożone powoli będę aktualizował zbiornik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HypnoticMan Posted May 15, 2010 Share Posted May 15, 2010 No fajnie, fajnie. A możesz pokazać fotkę z oświetleniem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted May 15, 2010 Share Posted May 15, 2010 Jeszcze cieżko oceniać Nie ma żadnego ogrzewania Troche wiecj informacji o dekoracjach i o koniecznie parametrach wody Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bahu100 Posted May 18, 2010 Author Share Posted May 18, 2010 aktualizacja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted May 18, 2010 Share Posted May 18, 2010 Całkiem ciekawie trzymam kciuki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted May 19, 2010 Share Posted May 19, 2010 No całkiem całkiem ale mam złe wieści Ten baniak jest za mały na altumy. One potrzebują akwarium o minimalnej wysokości 70 cm. Niektórzy podają nawet tylko 60 cm. ale to jest za mało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bahu100 Posted May 23, 2010 Author Share Posted May 23, 2010 baniak jest w sam raz na skalar peru altum to jest odmiana skalara nie posiadam prawdziwych altum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted May 23, 2010 Share Posted May 23, 2010 baniak jest w sam raz na skalar peru altum to jest odmiana skalara nie posiadam prawdziwych altum Jest na nie za niskie po prostu one mogą osiągnąć w akwariach około 30 cm. więc będą miały nisko za nisko. W zamian za nie polecam np. Pterophyllum scalare spec. Manacapuru Red Shoulder (żaglowiec skalar czerwonogrzbiety) też bardzo ładne: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raffy Posted May 23, 2010 Share Posted May 23, 2010 Kolego, Skalar Peru Altum jest tylko ODMIANĄ danego gatunku, czyli żaglowca skalara (P. Scalare). Zobacz teraz na google, do ilu skalar dorasta na wolności. Zwykle podaje się, że 25cm prawda? W akwarium jest znacznie mniejszy, dla skalarów się zaleca już 200L, ponieważ takie akwarium jest najmniejsze posiadające 50cm wysokosci. 375L dla tych rybek to już normalny domek. Skąd masz dane, że manacupuru jest mniejszy od Peru Altuma? Różnice są niewielkie, miałem te i te dorosłe. Rozmnażam P. Scalary już trochę czasu, i Twoja wypowiedź mnie bardzo zdziwiła. Może źródła podasz? Andrzej Kociołkowski właśnie odpisał mi, że Skalar Peru Altum dorasta do 15-20cm wysokości, więc skąd wjechałeś tym 30cm? Wciąż mam wrażenie, że mylisz je z P. Altumem, prawdziwym Żaglowcem Wysokim (żadnym skalarem). A to jest ogromna różnica, prawdziwy altum jest zupełnie inny niż skalar, można nawet stwierdzić, że top przeciwieństwo skalara. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bahu100 Posted June 2, 2010 Author Share Posted June 2, 2010 Aktualizacja z góry przepraszam za jakość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted June 2, 2010 Share Posted June 2, 2010 Piękna ławica z tych skalarków. Ile ich tam jest? Powiem szczerze, że na początku nie było za ciekawie, ale teraz jest bardzo interesująco A tak na marginesie, na 1 zdjęciu (1 poście) To zbiornik "był zalany 2 dni temu" czy akwarium dojrzało? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bahu100 Posted June 2, 2010 Author Share Posted June 2, 2010 akwarium było zalane, skalarów jest 12 zobaczę jak będą zachowywać się w takiej liczbie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted June 2, 2010 Share Posted June 2, 2010 Rozumiem, ale czy dojrzało To znaczy, że w podłożu oraz w filtrze zagnieździły się bakterie nitryfiltracyjne. Stało tak zalane przez min. dwa tygodnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bahu100 Posted June 4, 2010 Author Share Posted June 4, 2010 Rozumiem, ale czy dojrzało To znaczy, że w podłożu oraz w filtrze zagnieździły się bakterie nitryfiltracyjne. Stało tak zalane przez min. dwa tygodnie? akwarium dojrzało czekałem 3 tygodnie amoniak i azotyny wynosiły 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted June 5, 2010 Share Posted June 5, 2010 LT nie musi dojrzewać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted June 5, 2010 Share Posted June 5, 2010 Dlaczego nie musi dojrzewać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted June 6, 2010 Share Posted June 6, 2010 Zrób jakieś lepsze zdjęcia tych Peruwianów jestem ich strasznie ciekaw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted June 6, 2010 Share Posted June 6, 2010 LT nie musi dojrzewać. Nominacja w kategorii "post miesiąca"... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raffy Posted June 7, 2010 Share Posted June 7, 2010 Siema, widze ze rybki maja sie dobrze Jak wpadnę z aparatem to porobię Ci lepsze fotki skalarkom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bahu100 Posted June 26, 2010 Author Share Posted June 26, 2010 Aktualizacja powoli zarasta zaczyna mi się podobać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted June 26, 2010 Share Posted June 26, 2010 Piękne akwarium Mógłbyś podać cała odsadę bo widzę ze doszły nowe hodowlane skalary, tęczanki neonowe i filigranowe, tetry cesarskie i bystrzyki czarne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted June 26, 2010 Share Posted June 26, 2010 Akwarium bardzo mi się podoba ale ten nurzaniec mi nie pasuje po lewej stronie akwarium Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted July 3, 2010 Share Posted July 3, 2010 LT nie musi dojrzewać. Nominacja w kategorii "post miesiąca"... Zanim zaczniesz ironizować, dowiedz się więcej nt. LT i poprawiaj użytkowników. Twoja wiedza być może jest nieoceniona, ale jeśli co do czegoś nie jesteś pewien, to przemilcz lub zapytaj o uzasadnienie mojej wypowiedzi. http://www.bojownik.pl/index.php?showtopic=5106 Akwarium takie nie wymaga również dojrzewania po założeniu; można je zasiedlać już na drugi dzień. Wszystko to dlatego, że rośliny, rosnąc w glebie, są znacznie bardziej "aktywne", konsumują ogromne ilości związków azotu, szkodliwych dla ryb i innych zwierzątek wodnych. To tylko fragment, reszta informacji i argumentów w w/w linku. Sam bazując na własnych doświadczeniach po prawie roku uprawy roślin w akwarium typu LT mogę potwierdzić słuszność tej teorii wg. Pani Diany Walstad. Akwarium ładnie się rozwija, osobiście wolałbym skalary bliższe dzikszej odmianie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bahu100 Posted July 5, 2010 Author Share Posted July 5, 2010 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bahu100 Posted August 7, 2010 Author Share Posted August 7, 2010 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts