rafa9 Posted May 15, 2010 Share Posted May 15, 2010 Mam w 54l od 7 miesięcy gupiki.Dawniej gdy miałem 2 samce i 3 sami w ogóle się nie rozmnażały.Teraz mam tylko stosunek 1:1 (samiec i samica).Samiec cały czas ją goni,lecz samica się przed nim chowa.Dlaczego one się nie rozmnażają? Wiem że gupikom wystarczy czas i same się rozmnożą,lecz już od długiego czasu nic się nie pojawiło.Dlaczego więc nie ma małych?? Dodam że: Temperatura wynosi 24-26*c Zagęszczenie:średnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 15, 2010 Share Posted May 15, 2010 Samice mają plamki ciążowe i powiększone brzuszki? Jeśli tak to wszystko jest w porządku. Bardzo możliwe że narybkiem "zajmują się" rodzice, lub inne ryby w akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted May 15, 2010 Share Posted May 15, 2010 To raczej niemożliwe by nie było młodych(no chyba że trafiłeś na jakieś bezpłodne osobniki)najprawdopodobniej narybek w całości zostaje zjadany czy trafia do filtra.Z mojej praktyki samice które przebywały z samcami,oddzielone od nich jeszcze wielokrotnie wydają potomstwo,przy rozmnażaniu tych ryb,trzeba wspomnieć bardzo pozytywną rolę roślin pływających np. wgłębka gdyż małe rybki muszą jak to sie mówi zaczerpnąć powietrza i kilkanaście minut usadawiają się na roślinach właśnie blisko lustra wody i dopiero następnego dnia mamy ławiczkę narybku,a po następnych kilku rybki się rozpraszają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted May 16, 2010 Author Share Posted May 16, 2010 Kotnik mam,ale stoi pusty.Samica owszem ostatnio trochę jakby przytyła,lecz w okolicach podbrzusza ma plamkę tylko że brązową,nie czarną.Czy jest sposób (np. podwyższenie temperatury) by chętniej ''postarały się o młode'' może umieścić je obie w kotniku i po dniu wyjąć samca a zostawić samicę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts