Mamut Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 Witam chcę się spytac czy kuzyn może hodować brzanki sumatrzaniskie???Jeśli tak czy mogą być z nimi parka pielęgnic ramirezek i jakieś kiryski?W jakich ilościach może coś proponujecie do tego? edit:żadne brzanki nie wchodzą w grę???gupików kuzyn napewno nie chce Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 Według mnie brzanki nadają sie do min. 80-90l. Dorastają do 6cm, są ruchliwe i stadne. Proponuje: 1+1 Ramirezy 5 Kirysków Pigmeji 2-3 samce Gupika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 Moim zdaniem 54l to mało jak dla brzanek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 Przede wszystkim sumatry żeby nie dokuczały innym gatunkom powinno być ich 8 lub więcej wtedy zajmują się sobą.Za małe akwa 54l.Są inne brzanki mniejsze i spokojniejsze np titteeya czy oligolepis . Link to comment Share on other sites More sharing options...
abrams Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 kiryski pigmeje są trudno dostępne i drogie. moja propozycja obsady: -parka pielęgniczek ramireza -2 parki prętników karłowatych -4 kiryski panda -4otoski lub: -parka pielęgniczek ramireza -7 tęczanek neonowych -4 kiryski spiżowe -4 otoski lub: -parka pielęgniczek ramireza -8 neonów czerwonych lub innesa -4 kiryski pstre -4otoski lub: -parka pielęgniczek ramireza -7 razbor klinowych -4 kiryski albinosy -4otoski lub: -parka pielęgniczek ramireza -harem gupików -4 kiryski (mieszanina gatunków) -4 otoski lub: -parka pielęgniczek ramireza -6 bystrzyk ozdobny -4 kiryski sterby -4 otoski Nie polecam Ci brzanek. Obgryzą płetwy wszystkim rybom. Mam nadzieję, że coś sobie wybierzesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 To tylko 54l. Albo Ramirezy (Jedna parka) albo teczanki (Nie znam się ale raczej z 4-5 sztuk) albo prętniki (Haremik 1+2). To samo dotyczy otosków i kirysków-Albo to albo to. Abrams... twoja obsada jest do całkowitej wymiany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 Raczej za małe akwa na te brzanki. Poza tym słyszałem że zdarzają się przypadki że nie tolerują towarzystwa kirysków... Jeśli chcesz ramirezki + kiryski to dołóż do tego tylko ławicę neonek [innesa]/razbor i tyle -4 kiryski panda -4otoski -4 kiryski spiżowe -4 otoski -4 kiryski pstre -4otoski -4 kiryski albinosy -4otoski -4 kiryski (mieszanina gatunków) -4 otoski -4 kiryski sterby -4 otoski Nie polecam Ci brzanek. Obgryzą płetwy wszystkim rybom. Do akwa 54l lepiej nie pakować kirysków z otoskami, szczególnie jeśli ma tam pływać jeszcze jakaś ławica + większe ryby. Zdecydowanie lepiej kupić 6 otosów lub kirysków, niż po 4 wszystkiego [a to raczej trochę za mało jak na stado].Do tego do 54l nie nadają się kirysy które wymieniłeś [oprócz pand]. No i należy trzymać jeden gatunek kirysów, o żadnych mieszaninach w tym litrażu nie powinno być mowy. Co do brzanek. Trzymane w stadzie, w odpowiednich warunkach i odpowiednio karmione - nie obgryzają płetw rybom [pomijam skrajne przypadki takie jak bojowniki/gupiki z welonami]. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cannabinol Posted May 13, 2010 Share Posted May 13, 2010 kiryski pigmeje są trudno dostępne i drogie. moja propozycja obsady: -parka pielęgniczek ramireza -2 parki prętników karłowatych -4 kiryski panda -4otoski lub: -parka pielęgniczek ramireza -7 tęczanek neonowych -4 kiryski spiżowe -4 otoski lub: -parka pielęgniczek ramireza -8 neonów czerwonych lub innesa -4 kiryski pstre -4otoski lub: -parka pielęgniczek ramireza -7 razbor klinowych -4 kiryski albinosy -4otoski lub: -parka pielęgniczek ramireza -harem gupików -4 kiryski (mieszanina gatunków) -4 otoski lub: -parka pielęgniczek ramireza -6 bystrzyk ozdobny -4 kiryski sterby -4 otoski Nie polecam Ci brzanek. Obgryzą płetwy wszystkim rybom. Mam nadzieję, że coś sobie wybierzesz Każda z podanych przez ciebie obsad jest BEZNADZIEJNA! Tak jak i twoja z podpisu Jak się nie znasz to nie dawaj rad którymi bardziej zaszkodzisz niż pomorzesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted May 13, 2010 Share Posted May 13, 2010 Zamiast sumatry polecam ci brzanki pięciopręgie (Puntius pentazona) mniejsza i dość podobna oraz spokojniejsza. Kolega napisał że wszystkie brzanki obgryzają płetwy innym rybom jest to nieprawdziwa historia z internetu. Głównie uważa się za taką rybę sumatrę ale ostatnio coraz rzadziej się to zdarza. Mówi się też o tym jako brzankę różową bo podobno może ogryzać płetwy np. skalarom ale jest to nie prawda jeszcze nigdy się z tym nie spotkałem. Jeżeli chcemy by brzanki nie wcinały innym rybom płetw robimy jak największe stado by brzanki interesowały się samym sobą a nie innymi rybami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
agniesia01 Posted May 13, 2010 Share Posted May 13, 2010 Jeżeli chcemy by brzanki nie wcinały innym rybom płetw robimy jak największe stado by brzanki interesowały się samym sobą a nie innymi rybami. Nie wydaje mi się żeby można było stworzyć duże stado w takim litrażu. Moim zdaniem brzanka pięciopręga wymaga większego zbiornika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted May 13, 2010 Share Posted May 13, 2010 No to twoje zdanie One dorasta maksymalnie do 5 cm. zazwyczaj 4,5 cm. Wymaga wiec minimalnie 60 centymetrowe w długości akwarium, czyli takie jak ma nasz pytający Link to comment Share on other sites More sharing options...
abrams Posted May 13, 2010 Share Posted May 13, 2010 Madzik nie wkurzaj mnie, nikt nie będzie mi rozkazywał co mam robić z moją obsadą i akwarium. A ty cannabinol sam jesteś BEZNADZIEJNY. Jakieś ryby muszą czyścić szyby z glonów, a coś musi sprzątać dno. Więc puknij się w łeb, bo masz CKM-ciężką kontuzje mózgu. Jak masz coś do mnie to pisz na PW. Rafi200 natomiast ma racje. Sam miałem kiedyś brzanki pięciopręgie z prętnikami i nic im nie robiły. Opierając się na informacjach z internetu i bzdurach te brzanki rozwaliły by mi wszystkie ryby. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 13, 2010 Share Posted May 13, 2010 Madzik nie wkurzaj mnie, nikt nie będzie mi rozkazywał co mam robić z moją obsadą i akwarium. A ty cannabinol sam jesteś BEZNADZIEJNY. Jakieś ryby muszą czyścić szyby z glonów, a coś musi sprzątać dno. Więc puknij się w łeb, bo masz CKM-ciężką kontuzje mózgu. Jak masz coś do mnie to pisz na PW. Nikt nikomu nic nie rozkazuje, ale fakt faktem masz źle dobraną obsadę.Prywatne uwagi do innych osób, nie związane z akwarystyką zachowaj dla siebie. Dla ścisłości, wcale żadna ryba nie musi czyścić szyb z glonów, ani sprzątać dna - w końcu nic nie zastąpi zwykłego czyszczenia szyb, lub odmulania. Wiele osób ma w akwariach np. same neony - bez obsady "czyszczącej" i radzą sobie doskonale. Co do tych brzanek pięciopręgich to myślę że w 54l będą ok, ale [moim zdaniem] najlepiej w akwarium gatunkowym - bez kirysków i ramirezek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted May 13, 2010 Administrator Share Posted May 13, 2010 A ty cannabinol sam jesteś BEZNADZIEJNY.... Więc puknij się w łeb, bo masz CKM-ciężką kontuzje mózgu. Pozdrawiam ahaed: 4.1. Wszelkie konflikty zaistniałe pomiędzy użytkownikami forum należy rozwiązywać wyłącznie przez kontakt PW. Forum, nie jest miejscem do awantur. c) ubliżające innym Użytkownikom oraz zawierające wulgaryzmy i treści niezgodne z Regulaminem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts