Przemos Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 Witam. Mam akwarium 60l (póki co bez rybek ) i planuję wprowadzić do niego parkę skalarów i może kilka (8-10) neonek. Większość mówi, że skalary potrzebują akwarium min. 50 cm wysokości, ale w kompedium wiedzy znalazłem informację, że mogę trzymać parkę w 60l. Jak wy sądzicie? Czy mogę je tam wpuścić? Nie ukrywam że bardzo mi się podobają I jeszcze jedno. Jeśli chciałbym stworzyć (dla tych lub innych tropikalnych rybek) biotop ameryki pd warto zastosować pod żwir jakiś nawóz? Np. sera floredepot? Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 Większość mówi, że skalary potrzebują akwarium min. 50 cm wysokości, ale w kompedium wiedzy znalazłem informację, że mogę trzymać parkę w 60l. Jak wy sądzicie? Czy mogę je tam wpuścić? Nie ukrywam że bardzo mi się podobają Skalary do 60l? Zapomnij. Pokaż gdzie dokładnie znalazłeś tą bzdurną informacje Zamiast bojowników możesz trzymać jakieś mniejsze ryby z neonami: np. harem bojowników/zmienniaków, albo parkę ramirezek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemos Posted May 12, 2010 Author Share Posted May 12, 2010 viewtopic.php?f=2&t=10339&hilit=skalary "Warunki hodowli Przy planowaniu akwarium dla skalarów trzeba przygotować około 50 cm powierzchni dna dla każdej dorosłej pary ryb, przy czym jako absolutne minimum doradzałbym 60 litrów dla jednej pary." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 Może i teoretycznie tak jest ale poszukaj zdjęć skalarów w 200l. I tak wyglądają jakby im brakowała trochę miejsca. Więc wyobraź sobie takie talerze w 60l. Średni skalar ma z tego co wiem wymiary 15cm długości i 20 wysokości a wiec na pewno nie nadają się do 60l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 Niestety wkradł się "mały" błąd w kompendium wiedzy. Min litraż to 160l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 Eh... ale tutaj nie chodzi chyba o minimalny litraż Dla skalarów takie minimum to ok 180l. To 60l na parę to raczej przelicznik dzięki któremu można obliczyć ile par możemy trzymać w odpowiednio dużym dla skalarów akwarium Dla przykładu niektórzy twierdzą że na jedną paletkę powinno przypadać 50l - nie znaczy to że w 50l można trzymać jedną paletkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 skalary+akwarium 60l - niemożliwe. Skalary- co najmniej 200 literków! Do tego akwa radziłabym parkę ramirezek+8/10 neonków innesa+ 6 otosków LUB: harem prętnika karłowatrgo 1+2 (jeden samiec+2 samiczki) + 6 kirysków panda. No Pamiętaj! Nie wolno dawać skalarków do 60 l. ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemos Posted May 12, 2010 Author Share Posted May 12, 2010 Ok. Muszę sobie odpuścić. Nie chcę żeby mi się ryby męczyły i karłowaciały. W takim razie jakie rybki polecacie? Wiem że pytanko standardowe, ale chciałbym jakiś zestaw ryb, które są "troszkę" bardziej widowiskowe, a nie jakieś małe, brzydkie coś Bez urazy oczywiście Chętnie wstawiłbym tam dwie duże, piękne rybki, niż 20 małych. A co odnośnie drugiej części pytania? Bardzo dziękuję za szybko odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 1+4 prętnika karłowatego rożnych odmian. Dorasta do 6cm. W 60l trudno mieć coś większego. Albo 1+3 bojownika syjamskiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemos Posted May 12, 2010 Author Share Posted May 12, 2010 A co sądzicie o brzankach - np. sumatrzańskich? Są kolorowe i rosną dość duże. Waszym zdaniem ciekawe rybki? A może pójść w drugą stronę. Akwarium morskie - w tej kwestii nie mam żadnego pojęcia. Dotychczas interesowałem się tylko rybkami ciepłolubnymi. Więc jak coś głupiego palne to nie bić Jeszcze raz wielkie dzięki za szybkie i konkretne posty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 Taki temat jest poniżej twojego. Brzanki sumatrzańskie się nie nadają do 60. Min. 80-90l. A ryby słonowodne to tez ciepłolubne ale takie akwarium to wydatek paru tysięcy złotych (Bądź paru naście). Potrzebne jest także ogromne doświadczenie i dobre źródło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 A co sądzicie o brzankach - np. sumatrzańskich? Są kolorowe i rosną dość duże. Waszym zdaniem ciekawe rybki?Temat poniżej:viewtopic.php?f=99&t=18919 A może pójść w drugą stronę. Akwarium morskie - w tej kwestii nie mam żadnego pojęcia. Dotychczas interesowałem się tylko rybkami ciepłolubnymi. Więc jak coś głupiego palne to nie bićBicia nie będzie, ale ryby zimnolubne [np. welonka, świąteczny karp] to nie to samo co ryby morskie. Akwarystyka morska to zupełnie inna para kaloszy. Wymaga kilkukrotnie większej wiedzy niż ta potrzebna do prowadzenia "zwykłego" akwarium i koszty takiego akwa są zwykle kilka[naście] razy większe niż postawienie akwarium słodkowodnego. Krótko mówiąc, lepiej na razie zostań przy akwarium słodkowodnym Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemos Posted May 12, 2010 Author Share Posted May 12, 2010 Czyli akwarystykę morską zostawiam na potem. Na długie potem W takim razie jeśli macie jakieś propozycje odnośnie rybek, lub może całych biotopów zachęcam do pisania. A za posty wielkie dzięki - już po raz czwarty chyba Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 Albo: 1+2 prętnik karłowaty 13 neon Innesa 10 krewetek (Prócz amana i filtrujących)/5 otosów albo: 1+1 Ramirezy 3+5 gupik/2+4 zmienniak plamisty 10 RC (Nie wiem czy nie zostaną zjedzone)/5 otosow albo: 1+2 bojownik 13 razbor klinowa 5 otosów. Tak szczerze to dobrałam kolorystycznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemos Posted May 12, 2010 Author Share Posted May 12, 2010 A co powiecie o welonkach? Nie wiem dlaczego ale uparłem się na większe rybki Może welonki i do tego jakieś neonki Się zrymowało A może trzymać tylko jeden gatunek - jakichś najciekawszych rybek stadku? Nie wiem czy to jest dobry pomysł... Jak sądzicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 Może welonki i do tego jakieś neonki Się zrymowało Welonki są zimnolubne, neonki ciepłolubne - tego nie można pogodzić Poza tym złote rybki potrzebują dwa razy większego akwarium Co do rybek nadających się do tego litrażu zobacz tutaj: viewtopic.php?f=39&t=7147 Z tym że niektóre ryby z tamtej listy są dyskusyjne, np. wymienione wcześniej brzanki lub kakadu - ale resztę można śmiało polecać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 Welony mogą dorosnąć do 15cm-20cm wiec nadają się o min. 100-130l a poza tym one strasznie brudzą. Do tego akwarium nic większego niż 6cm po prostu nie można trzymać. Ile razy ci to tłumaczyć. Ciekawe rybki.. hmm... może Proporczykowce. Nie znam się na nich zbytnio wiec poczytaj sobie o nich. http://www.superakwarium.pl/proporczyko ... id628.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted May 13, 2010 Share Posted May 13, 2010 Albo harem prętnika karłowatego (1+3) + krewetki RC (Red Cherry) ok.10 Albo harem bojownika wspaniałego (1+3) + krewetki RC Albo pielęgniczka ramirezka 1+1 (Parka) + 6 otosków. No to zdecyduj sie, bo z "tych większych" jak określiłeś na 60-tkę to wszystkie opcje. Albo jak jesteś pasjonatem roślinności- załóż roślinniak- mchy, roślinki,korzenie! + parka ramirezek+ 10 krewetek RC. Ja wybieram 4 opcję. (Czyli roślinniak) Super by wyglądało Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts