skalar2 Posted May 11, 2010 Share Posted May 11, 2010 Moje akwarium z molinezjami postanowiłęm jakoś upiększyć. Wpadłem na pomysł żeby na dnie posadzić jakąś rośłinkę, która po jakimś okresie czasu stworzyła by z dna piękny, zielony dywanik. W sklepie akwarystycznym polecono taką trawkę. Kupiłem jedną sadzonkę (droga) i posadziłem, a po upływie ok.pół roku rośłinka niewiele się rozrosła. Dlaczego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuczan Posted May 11, 2010 Share Posted May 11, 2010 po upływie ok.pół roku rośłinka niewiele się rozrosła. Dlaczego?Ogólnie złe warunki, za mało światła, zbyt ''jałowe'' podłoże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalar2 Posted May 11, 2010 Author Share Posted May 11, 2010 Jak zaóważyłem że rośłinka mało się rozrosła to kupiłem nawóż w kulkach pod korzenie i podaje w płynie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted May 11, 2010 Share Posted May 11, 2010 Jakie masz oświetlenie ? Baniak ? Parametry ? Temperatura ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuczan Posted May 11, 2010 Share Posted May 11, 2010 Napisz więcej szczegółów dotyczących akwarium, litraż, jakie podłoże, obsada . . . Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted May 11, 2010 Share Posted May 11, 2010 Zobaczymy jak podasz oświetlenie itp. ale dywanik możesz zrobić np. z jakiegoś mchu lub porozcinanej gałęzatki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 Problem polega w samym sadzeniu. Na pewno kupiłeś koszyk i wsadziłeś go całego w podłoże. Takie koszyki jak się kupuje np hemiantusa czy glososstigmy to trzeba je porozdzielać na poszczególne sadzonki i pęsetą sadzić w odległości ok 1cm w każdą stronę. Sadzisz jak by taką siatkę i każda pojedyncza sadzonka jest oddalona od każdej innej o 1cm. Wtedy każda sadzonka rozrasta się w każdym kierunku. Wtedy przyrost jest dużo bardziej intensywny i po ok miesiącu będziesz miał trawnik. Inną prawdą jest, że z reguły takie trawniki wymagają więcej światełka niż standard. EDIT: Sadzenie trawnika link Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts