jaro_igor Posted May 11, 2010 Share Posted May 11, 2010 Witam, chciałbym prosić o poradę w sprawie obsady. mam zbiornik 200l, filtracja to kubełek eheim2213 i dwa mechaniki-fluval 4 i fan3. znajduja sie tam 4 pielegnice severum. znajomy akwarysta poradzil mi ze moge do tego jeszcze dorzucic jakies 4 srednie pielegnice. jest fachowcem, zaklada profesionalne zbiorniki i zaczal rzucac lacinskimi nazwami ktorych kompletnie nie pamietam;p, a nie mam z nim aktualnie kontaktu. moze wy cos doradzicie? zalezy mi na gatunkach lagodnych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted May 11, 2010 Share Posted May 11, 2010 4 P. Severum na 200L to i tak jest dużo, te ryby dorastają do 30 cm., wiedziałeś o tym? Nie możesz tam nic więcej dołożyć a zwłaszcza mniejszych ryb bo mogą zostać zabite podczas tarła, kiedy Severum stają się agresywne w stosunku do innych ryb. Trzyma się je w albo w parach albo w większej grupie. W twoim przypadku lepsza jest parka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaro_igor Posted May 11, 2010 Author Share Posted May 11, 2010 wiem o tym ze dorastaja do 30cm i ze bywaja agresywne podczas tarla. po prostu facet ktory zajmuje sie tym profesionalnie, ma firme, zaklada w roznych miejscach akwaria, ostatnio widzialem jego akwa w restauracji na krakowskim przedmiesciu w wawie i jest super, doradzil mi ze moglbym dolozyc jeszcze ze 4 srednie pielegnice i nie powinno byc problemow, chcialem to sprawdzic zanim cokolwiek bym kupil i tak jak myslalem wiele osob mi powiedzialo ze nie powinienem wiecej dawac rybek. dzieki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Regus Posted July 15, 2010 Share Posted July 15, 2010 Witam, chciałbym prosić o poradę w sprawie obsady. mam zbiornik 200l, filtracja to kubełek eheim2213 i dwa mechaniki-fluval 4 i fan3. znajduja sie tam 4 pielegnice severum. znajomy akwarysta poradzil mi ze moge do tego jeszcze dorzucic jakies 4 srednie pielegnice. jest fachowcem, zaklada profesionalne zbiorniki i zaczal rzucac lacinskimi nazwami ktorych kompletnie nie pamietam;p, a nie mam z nim aktualnie kontaktu. moze wy cos doradzicie? zalezy mi na gatunkach lagodnych. Ja mam 5 severumek gold od 10 do 20cm razem z mekkami i zebrami oraz skalarami i pyszczakami oraz bocje i kirysy żyją wszystkie zgodnie , oczywiście bez roślin z dużymi liśćmi bo odrazu severumy je zdewastują , trawka i mchy tego nietrawią lub tzw. rośliny niejadalne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio97 Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Co to za pyszczaki i jaki litraż Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts