Jump to content

[450l] w drodze do LT

sebano79
 Share

Recommended Posts

Objętość: 450l

Wymiary: 150x50x60

Oświetlenie: Philips aquarelle 36w + Osram fluora 36W + Osram Biolux 36W (0,24W/l)

Nawożenie: brak

CO2: brak

Podłoże: glina, mieszanka ziemi uniwersalnej, torfu kwaśnego, keramzytu oraz piasku + płukany żwir2-6mm + czarny żwirek akwarystyczny oraz piasek kwarcowy

Parametry wody: nieznane

Temperatura: 26'C

Filtracja: Aquael turbo filter 1100 + Aquael Unimax 250

Gatunki roślin:

-Alternanthera Splendida - Alternatera Reineka Bordowa

-Anubias Barteri Var. Nana - Anubias Niski

-Bacopa Amplexicaulis - Bakopa Bezogonkowa

-Cabomba Aquatica - Kabomba Wodna

-Cryptocoryne pontederiifolia (Kryptokoryna pontederiolistna)

-Cryptocoryne Rubella

-Cryptocoryne Wendtii green i Brown (Kryptokoryna Wendta)

-Echinodorus osiris- Żabienica Ozyrysa

-Echinodorus Bleheri - Żabienica Blehera

-Eleocharis Parvula - Sitowie Drobne

-Leptodictyum riparium - Stringy moss

-Monosolenium tenerum - Pellia

-Nesaea Species

-Nymphaea Lotus - Red

-Riccia fluitans Linne - Wgłębka pływająca

-Sagittaria Subulata - Strzałka Pływająca

-Taxiphyllum Barbieri - Mech Jawajski

-Vallisneria gigantea - Nurzaniec olbrzymi

Gatunki ryb :

-skalar 8szt

-neon czerwony 15 szt.

-neon innesa 4 szt.

-kirys forma albinotyczna 4 szt.

-kirys panda 2 szt.

-Kirysek czarny - Corydoras cf. aeneus (black) 2szt.

-grubowarg dwubarwny 1 szt.

-zbrojnik niebieski 2 szt.

-kosiarka 3 szt.

Dołączona grafika

Nie jestem specem od LT ale przy tym świetle, bez nawożenia i żyznego podłoża nie licz, że będą Ci rosły wszystkie rośliny. Jeśli się pomylę to stawiam (wiadomo co).

A co do wyglądu baniaka to całkiem całkiem :)

Nie jestem specem od LT ale przy tym świetle, bez nawożenia i żyznego podłoża nie licz, że będą Ci rosły wszystkie rośliny. Jeśli się pomylę to stawiam (wiadomo co).

A ziemia z torfem to nie żyzne podłoże? :)

Ponad to zapomniałem jeszcze o 1 cm warstwie gliny pod mieszanką ziemi z torfem. Już poprawiłem opis. tło robiłem sam, z ceresitu CX5 , styropianu i kawałków drewna. Co do roślin . To zdaję sobie sprawę , że nie wszystko urośnie ale to co mam to szybciej lub wolniej ale rosną.

Nie lubię tego typu baniaków, nie lubię skalarów,nie lubię nurzańca i zawsze jestem na NIE w takich wypadkach, ale.....tutaj powiem Ci jest super! Faktycznie naturalnie, wielki plus ;)

Zgodzę się z kolegami, brakuje to wspomagania roślin podłożem i nawozami.

Jeszcze jedno, napisałeś, że masz pelię. Pokażesz mi gdzie, bo nie widzę :) (pytam bo kocham tą roślinke) ;)

A ziemia z torfem to nie żyzne podłoże? :)
Nie jest złe, jak robiłem wpis nie było wszystkich danych o podłożu.

Podłoże jest i to bardzo żyzne, glina na samym dnie (no już chyba nic żyźniejszego nie ma) 1cm, na tym około 3cm torfu i ziemi. Nawozić nie trzeba , bo ziemia ogrodowa dostarcza wszelkich składników, które stopniowo również przenikają do wody. Tępo ich przedostawania zależy od grubości warstwy żwiru. U mnie ma ona około 4cm, więc nie dużo. Poza tym w zbiornikach LowTech nie stosuje się nawozów. Zamiast tego sypie się jedzenia rybkom nie wg obsady a według wielkości zbiornika (zalecenie pani D. Walstad). Resztki pokarmu również robią za nawóz, gdyż tego typu baniaczka nie odmulamy. Poprzedni zbiornik prowadziłem również w ten sposób przez około 4 lata i byłem zadowolony z efektów. Aktualnie rośnie mi wszystko co posadziłem. Liście nadwodne lotosa rosną w tempie 10-15 cm na dobę. Żabienica ozyrysa również puszcza nowego liścia co dzień lub co drugi. Nawet Sitowie puszcza nowe źdźbła, a nie dawałem mu wielkich szans. Jedynie kryptokoryny zwolniły ale to maja wina, gdyż poprzycinałem im korzenie. Za nurzańcem też nie przepadam (z wyjątkiem azjatyckiego) ale dostałem go gratis, więc jest i znalazłem dla niego nawet odpowiednie miejsce ;) Pelia jest na korzeniu po prawej, na tle kryptokoryny pontederiolistnej, za neonem. Nieduża kępka, gdyż niedawno kupiłem. Ogólnie zbiornik jest młody , gdyż wystartował 02 kwietnia (wcześniej miałem 200l).

Dziękuję za opinie i postaram się na bieżąco aktualizować opis i zdjęcie w miarę rozwoju zbiornika.

ps. dzięki za uwagę, zdjęcie zmniejszone