mich Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 Witam zamierzam kupić akwarium 100x40x40! chciałbym w nim trzymać 20 neonków inesia 8 rozbor klinowych 8 kirysków 3 (1+2) pielegniczki kakadu (chciałbym trzymać ich więcej np. 5szt. ale chyba to za dużo jak na ten litraż?) 2 zbrojniki (nie wiem jakie może ktoś poleci jakiś mały gatunek który dorasta do ok 10cm max) myslalem jeszcze o otoskach (kilka sztuk) ale też nie jestem pewien czy się zmieszczą. Korzystając z okazji założenia postu zapytam jeszcze orientujących sie w temacie o niewymagające roślinki do tego litrażu!! z góry dzięki za odp! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 Albo neony albo razbory. Lepsza jedna spora ławica niż 2 małe. Ładniej to wygląda i ryby czuja się lepiej. Kakadu chyba może być np. 1+3. Zbrojniki Niebieskie w takim akwarium dorosną tak do 14-16cm więc jeśli chcesz małe "glonojady" to 5 otosków. Co do roślinek to przy standardowym oświetleniu mi ładne rosną m.in. Różdżyca, Moczarka, Bacopa, Cryptocoryne, Enchodorus. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mich Posted May 9, 2010 Author Share Posted May 9, 2010 Więc ile neonków moglbym trzymac rezygnując z razbor? i czy te glonojady jak juz urosna to nie beda terroryzować reszty mieszkanców? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 Zbrojniki są raczej spokojne. Tyle kupy dużą robią. Neonów tak z 25-28 sztuk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts