Xpert09 Posted May 8, 2010 Share Posted May 8, 2010 Witam Mam akwarium 45l Zastanawia mnie czy w tym litrażu będę mógł trzymać: 1 Bojownik 6-8 neonek Innesa 10 krewetek red cherry i 3 kiryski spiżowe Co sadzicie o tej obsadzie?? Mam parę pytań ?? Bojownika mam i nie jest on agresywny w stosunku do mniejszych ryb ale zastanawia tez mnie to czy nie dokupić mu samiczki. Jeśli mam bojownika czy powinienem mieć w akwarium dużo roślinek ??? Czy krewetki tez potrzebują dużo roślinek może kupić rożne odmiany mchu ??? I czy jak będę miał dużo roślinek to nie będą mi się robić glonu ??? Pozdrawiam i dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 Przy takim lirażu to tylko haremik bojownika, ale nie wiem czy by nie zjadł krewetek Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 3 kiryski spiżowe lepiej zamienić na 6 pigmeja. A jak będziesz miał dużo roślinek i dobre oświetlenie,oraz akwa będzie stało daleko od okna to glony nie powinny się pojawić.Aby mieć ''oddział'' sprzątający glony możesz zamiast kirysków mieć 4 otoski lub 3-5 ampularii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xpert09 Posted May 9, 2010 Author Share Posted May 9, 2010 Bojowanika mam jak już mówiłem i jest on spokojny w stosunku do innych ryb nawet takich małych Aby mieć ''oddział'' sprzątający glony możesz zamiast kirysków mieć 4 otoski No może tak zrobię A co do reszty czy może być taka obsada w tym litrażu??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 Hmm.. nie wiem czy na harem bojka nie za mały litraż. Jeśli nie to najlepiej: 1+2 bojownik 10 krewetek RC. Ale jeśli się mylę to może: 1 bojownik 6-8 drobniczek/Galaxy Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 No na harem bojka akwarium nie za duże,ale myślę że przy gęstym obsadzeniu roślinkami powinno być w porządku. Ja proponuję jednak: 1x bojownik 10x RC 4 otoski Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 Otoski to rybki stadne, conajmniej 6 szt. :zamieszany: więc nie wiem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xpert09 Posted May 9, 2010 Author Share Posted May 9, 2010 aha rozumiem czyli dla neonek jest już za ciasno dzięki za odpowiedzi A co do roślinek to na jakie postawić takie zwyczajne moczarka, Kabomba czy może zakupić rożne odmiany mchów ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 Xpert jak będziesz miał przynajmniej oświetlenie 0.5W/L, to można bimbrownie zrobić, specialne podłoże dla roślinek, jakiś nawozik jeszcze i gąszcz że masakra . Najpierw zainwestuj w oświetlenie, jak masz kase to kup podłoże . Wtedy będziesz mógł mieć już wymagające roślinki . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xpert09 Posted May 9, 2010 Author Share Posted May 9, 2010 aha a możesz mi tak w paru zdaniach powiedzieć do czego służy ta bimbrownia i co daje ?? Zamierzam własnie zakupić taki zestaw mchów co wy na to czy to jest dobry pomysł czy jednak nie ?? http://allegro.pl/item1024653119_dorodne_rosliny_mchy_trawnik_16gat_gratisy.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 viewtopic.php?f=40&t=17368&hilit=bimbrownia wystarczy poszukać . Mchy nie są wymagające ale jeśli chcesz inne rosliny jakieś bardziej wymagające to zwieksz oświetlenie i zainwestuj w nawozy . Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 Jeżeli masz zamiar założyć dobre oświetlenie-czemu nie,jeśli masz zamiar hodować krewetki musisz mieć wiele schronień dla nich i przede wszystkim-mchy.W sumie zestaw warty uwagi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xpert09 Posted May 9, 2010 Author Share Posted May 9, 2010 aha dzięki za wskazówki i za link pokrywę mam taką http://allegro.pl/item1018936877_pokrywa_czarna_50x30_45l_gratisy.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts