goryle2 Posted May 8, 2010 Share Posted May 8, 2010 Chciałbym aby moje prętniki karłowate przystąpiły do tarła. Jak to wywołać? Akwa 60l. Temperatura 24 stopnie. Mam 1 samca i 2 samiczki... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ECIK-GFC Posted May 8, 2010 Share Posted May 8, 2010 Temperatura 27 stopni i zajrzyj http://www.superakwarium.pl/pretnik-kar ... id622.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
goryle2 Posted May 9, 2010 Author Share Posted May 9, 2010 Czy w ogólnym akwarium może do tarła dojść? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Kiniorski Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 Może dojść do tarła, ale ryb z niego nie będzie. Labiryntowce takie jak prętnik podwieszają ikrę (potem młode) w gnieździe z piany na tafli wody. Niemniej jednak większość z nich szybko opada a na to czyhają już inne rybki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
goryle2 Posted May 9, 2010 Author Share Posted May 9, 2010 A po tarle nie można delikatnie odłowić gniazda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Kiniorski Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 Nigdy nie próbowałem odławiać gniazda prętnika, więc nie mogę powiedzieć że się nie rozpadnie. Z resztą u tych ryb samiec gra rolę opiekuna (samica wręcz odwrotnie) i opiekuje się narybkiem do czasu aż sam nie zacznie pływać także nie wiem czy maluchy poradzą sobie bez opieki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 Przy rozmnażaniu bojownika w zbiorniku ogólnym zdecydowałam się na odłowienie gniazda, więc jest możliwe takie odchowanie potomstwa, ale nie jest to łatwe. Bojowniki rozmnaża się podobnie jak prętniki więc może przyda ci się ten temat... viewtopic.php?f=84&t=9317 Link to comment Share on other sites More sharing options...
goryle2 Posted May 9, 2010 Author Share Posted May 9, 2010 Roślinki pływające są czyli wystarczy podnieść temperaturę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
goryle2 Posted May 9, 2010 Author Share Posted May 9, 2010 Podniosłem temperaturę 3h temu, idę do pokoju a tu gniazdo powstaje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts