mireklogo Posted May 7, 2010 Share Posted May 7, 2010 Mam problem z moimi rybciami poniewarz ciagle sie obcieraja o rosliny i ozdoby. Ospa rybia to niejest gdyż to trwa już jakieś 2 miesiące i niemają żadnych kropek. Akwa 130L filtr jbl e900 oświetlenie 3x20w Obsada 6xneon czerwony para ramirez 4xgupik 4xkirysek pstry 1x zbrojnik niebieski Nawozy seera florena proszę o pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted May 7, 2010 Share Posted May 7, 2010 Podaj więcej danych o zbiorniku... viewtopic.php?f=6&t=14640 Napisz czym karmisz ryby i jak często. Czy robisz dzień głodówki? PS. Zmień tytuł tematu na zgodny z wytycznymi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mireklogo Posted May 7, 2010 Author Share Posted May 7, 2010 parametrów wody nie znam brak kasy na testy karmie suchym płatkami i serce wołowe z czosnkiem i witaminami głodówke robię w każdy piątek i podmieniam 20 procent wody odstanej karmie 2 razy dziennie i co3 dni serce temperatura 27 w nocy 28 w dzień Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted May 7, 2010 Share Posted May 7, 2010 Ocieranie się może mieć związek z problemami trawiennymi, skoro wykluczasz ospę i nie ma więcej żadnych niepokojących objawów. Proponuję kilka dni bezwzględnej głodówki. Ja jestem przeciwniczką podawania rybkom serca wołowego (przynajmniej tym, które masz w obsadzie), ale oczywiście to jest każdego osobista sprawa. Jednak chyba lepiej rzadziej je podawać, np. raz w tygodniu. Teraz jednak głodówka, żeby oczyścić przewód pokarmowy. Poobserwuj też odchody, czy nie są jakieś nietypowe (długie, cienkie, ciągnące, śluzowate) Potem podaj rybkom pokarm bogaty w substancje balastowe, np. szpinak. Temperaturę zostaw teraz tak jak jest (27-28*C) ale po tej głodówce obniż nieco, do 26*C. Cały czas tak wysoka temperatura nie jest wskazana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mireklogo Posted May 7, 2010 Author Share Posted May 7, 2010 ok dzięki za pomoc zrobie jak mówisz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts