skalar2 Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 Cześć!!! W moim akwarium z molinezjami ostatnio pojawiło się dużo takich maleńkich ślimaczków. Chciałbym zapytać jaką rybkę mam wybrać, żeby zjadła te ślimaczki, ale żeby nie pogryzła molinazji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 Jeśli masz akwarium powyżej 100L ,to proponuje bocję,oczywiście kilka sztuk bo jest to rybcia stadna. Jeśli masz mniejsze to kup sobie helenkę,ten ślimak rozprawi się z innymi ślimakami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 Jeśli masz akwarium powyżej 100L ,to proponuje bocję,oczywiście kilka sztuk bo jest to rybcia stadna. Oczywiście nie mowa to o najpopularniejszej w sklepach bocji wspaniałej, te ryby potrzebują znacznie większego akwarium. Również polecam helenki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalar2 Posted May 6, 2010 Author Share Posted May 6, 2010 A ile tych ślimaczków kupić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 Gdzieś ,kiedyś słyszałem ,że jedna sztuka powinna przypadać na 10L wody w akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 Ja bym Ci polecił bocję mysią bardzo dobrze radzi sobie z ślimakami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuczan Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 3-4 ślimaki na 50l akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalar2 Posted May 6, 2010 Author Share Posted May 6, 2010 A może ktoś wie jaka jest PRZYCZYNA że te ślimaki się pojawiają? Niechodzi mi z czego tylko przez co. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 A może ktoś wie jaka jest PRZYCZYNA że te ślimaki się pojawiają? Niechodzi mi z czego tylko przez co.Ślimaki nie pojawiają się przez złe parametry itd. Przyczyną jest to że skądś je przywlokłeś, najprawdopodobniej z jakąś roślinom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
agniesia01 Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 Ślimaki mogłeś przynieść z jakąś rośliną lub rybą. Mogły być to małe jajeczka, których nie widać Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalar2 Posted May 6, 2010 Author Share Posted May 6, 2010 A te ślimaki mogł pojawić się od "Dafni"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted May 8, 2010 Share Posted May 8, 2010 Na pewno nie pojawiły się od dafni.Jedyny transport obcych pojawia się przy zakupie roślinki.Kupujesz roślinkę w sklepie,a na niej są już złożone jajeczka ślimaczków,W ten właśnie sposób pojawiają się w naszych akwariach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Kiniorski Posted May 8, 2010 Share Posted May 8, 2010 Dlatego, przed wlozeniem roslinki do akwa trzeba zrobić jej odslimaczanie Co do sposobu pozbycia się slimakow. Jest piec: - ręcznie - zastawiajac pulapke - slimaki Antenomme Helena "killer" - bocja ( tylko duże zbiorniki od 100 litrów) - chemia ( broń Panie Boze nie uzywaj tego dziadostwa, chyba ze do kwarantanny roślin w osobnym pojemniku) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts