Maka Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 Witam Mam pytanko co może podgryzać danio? W akwa mam jeszcze mieczyki, bocje, gupiki (ale młode, u których nie zauważyłem uszkodzeń) i molinezje i tymczasowo paletkę ( większe akwa dojrzewa), którą ostatnio dostałem i raczej była pasywna... Starałem się obserwować mieczyki, ale nie widziałem żeby ganiały inne ryby, a samica danio ganiała inne danio,a ofiarami były tylko danio, czy może to być jej sprawka? Z góry dziękuje i Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
digibag Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 Z całą pewnością MOLINEZJE!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 Z całą pewnością MOLINEZJE!!!Nie byłbym tego taki pewien. Molinezje to bardzo spokojne roślinożerne żyworódki, nie obgryzają innym rybom ogonów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maka Posted May 6, 2010 Author Share Posted May 6, 2010 Co do moli to ciągle samiec za samicą lata z pręcikiem podbrzusznym , więc nawet by nie miały kiedy Nawet teraz jak patrze to gruba samica danio gania inne ryby, możne zamknąć ją z kawalerem, zęby się wyszumiała? Może to na tle tarła? Link to comment Share on other sites More sharing options...
digibag Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 Z własnego doświadczenia wiem że molinezje tylko na pozór są spokojne. U mnie podgryzały płetwy gupikom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
agniesia01 Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 Molinezje to bardzo spokojne roślinożerne żyworódki, nie obgryzają innym rybom ogonów. A ja mam inne zdanie...byłam posiadaczką molinezji w ogólnym zbiorniku i nie dość,że skubały wszystkie rośliny to na dodatek płetwy KAŻDEJ ryby było postrzępione (dodam, że to nie domysły, byłam naocznym świadkiem) Morał z tego taki...POZORY MYLĄ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 Gdybym nie był nigdy posiadaczem molinezji to bym się nie odzywał w tym temacie Zachowanie ryby [obgryzanie roślin/płetw] u żyworódek to w większości przypadków kwestia źle zbilansowanej diety, nie najlepszych warunków bytowych, lub źle dobranego ilościowego stosunku samców do samic. Dość długo miałem molki, odchowałem nie jeden miot młodych i nie spotkałem się z agresją wobec innych ryb które im nic złego nie robiły Oczywiście słyszałem o agresji u molinezji, ale tylko i wyłącznie w stosunku do ryb które mogły im zagrażać. Skoro właściciel akwarium twierdzi że jego molki są spokojne i że tak powiem zajmują się sobą to raczej nie one pogryzły danio [poza tym krótki bezbarwny ogon danio, a kolorowy welon gupika to co innego z punktu widzenia ryb które lubią podgryzać płetwy ]. Oczywiście nie wykluczam że to była molka, po prostu nie jest to pewne na 100% bo skoro na pewno zrobiła to molinezja to równie dobrze mógł to zrobić np. mieczyk Bardziej stawiam na tą agresywną samicę danio - widziałem już na własne oczy podobny przypadek, który tak samo się skończył. Jedno pytanie - ubytek w ogonie pojawił się z dnia na dzień, czy postępował przez jakiś czas? Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 agniesia01 - również miałam molinezje, z pozoru miłe żyworódki, a niby takie miłe, że wszyściuteńkie ryby miały postrztępione płetwy TO MOLINEZJE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shem Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 Ja również myślę, że ciężko tu zgonić winę na Molkę i tak jak Atreyu stawiam na Danio, warto też zwrócić uwagę, że Danio to ruchliwe i szybkie rybki i nie sądzę, żeby Molce chciało się za nimi uganiać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 Ja bym obstawiał mieczyki miałem kiedyś molinezje z gupikami i nic się nie działo Danio są bardzo szybkie ale i mieczyki są tak samo szybkie jak i danio Link to comment Share on other sites More sharing options...
cannabinol Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 Ja również myślę, że ciężko tu zgonić winę na Molkę i tak jak Atreyu stawiam na Danio, warto też zwrócić uwagę, że Danio to ruchliwe i szybkie rybki i nie sądzę, żeby Molce chciało się za nimi uganiać.I ja się dopisuje miałem molki razem z danio i wszystko było ok Albo danio albo paletka Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 Ludzie czemu wy stawiacie na danio skoro ono jest pogryzione Moim zdaniem to molinezje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 Ludzie czemu wy stawiacie na danio skoro ono jest pogryzione No bo tam nie pływa tylko jedno danio, poza tym: a samica danio ganiała inne danio,a ofiarami były tylko danio, czy może to być jej sprawka? i Nawet teraz jak patrze to gruba samica danio gania inne ryby PS:Jeśli ta ryba jest bardzo gruba, to może być objaw choroby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sledziks Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 Ja też bym obstawiał samice danio. Molinezje raczej nie interesują się nimi, a jak sam autor mówi to ta samica zachowuje się agresywnie a nie molki. U mnie molinezje jeśli już są agresywne to tylko względem siebie ale i to rzadko. Zgadzam się w pełni z Atreyu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts