lukasz 1te3 Posted May 4, 2010 Share Posted May 4, 2010 Jak myślicie, co jest lepsze deszczownia czy zwykły filtr??? Gdzie lepszy jest filtr, a gdzie deszczownia??? Do jakich typów akwariów, polecacie jedno lub drugie, ma to jakiś wpływ na rybkki lub roślinki??? Z góry dzięki za odp!!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HAL9001 Posted May 4, 2010 Share Posted May 4, 2010 Nie rozumiem twojego pytania; - deszczownia to najczęściej rurka lub zestaw rurek z otworkami z możliwością podłączenia do większości filtrów z wylotem rurowym co z automatu eliminuje wszystkie kaskady . - filtr to sprzęt do którego możesz podłączyć deszczownie. Zapewne chodzi Ci o to czy lepsza deszczownia czy jeden duży wylot, a to w dużej mierze zależy od twoich zwierzaków czy preferują silny ruch wody, czy delikatny prawie stojący. Deszczownia ma rozproszyć strumień wody z filtra na całą powierzchnię akwarium, intensywnie natleniać wodę, imitować hałas padającego deszczu (niektórzy to lubią). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz 1te3 Posted May 4, 2010 Author Share Posted May 4, 2010 Zapewne chodzi Ci o to czy lepsza deszczownia czy jeden duży wylot tak o to mi chodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted May 4, 2010 Share Posted May 4, 2010 No jak masz deszczownie to nie masz kożucha bakteryjnego. Zwykły wylot jak masz to mogą Ci sie rośliny łamać jeśli masz wylot ustawione na nie i jeszcze duży przepływ . Ja mam deszczownie i jest klawa, na początku miałem z nią problemów troche ale nie żałuje wydanej kasy na nią . Przynajmniej teraz nie mam roslin połamanych, a jak kupisz deszczownei ustaw ją tak żeby był tylko ruch taflą wody wtedy już masz tlen . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted May 4, 2010 Share Posted May 4, 2010 Ja właśnie nie dawno sobie podłączyłem desczownicę do unimaxa i teraz widzę że jest poprawa woda jest bardziej natleniana i kożucha już nie ma więc deszczownica ma swoje plusy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts