Jump to content

parametry wody

macmel
 Share

Recommended Posts

witam mam wielka prosbe jestem poczatkujacym akwarysta i malo jeszcze wiem? badalem pierwszy raz parametry wody i nie wiem czy wyniki sa dobre czy zle i jesli sa zle to co mam i jak poprawic

ph-=7.5

kh=12

gh=16

no2=0,4

no3=5

nh3=0

po4=0.2

pH - to już każdy gatunek ryb ma inne wymagania. 7,5 czyli delikatnie zasadowa woda dobra dla żyworodnych..

Na pewno łatwiej w takiej wodzie o glony niż np w ph 6,5... Jeśli hodujesz ryby np kąsaczowate - warto delikatnie obniżyć pH, bo one lubią wodę bardziej kwaśną... Ale tak jak już wcześniej napisalem pH tak samo jak i temperatura - to czy jest dobra zależy od tego co żyje w wodzie... Dla jednych ryb idealna jest woda bardzo kwaśna dla innych bardzo zasadowa.

kh - "Norma w akwarystyce to przedział 3 do 15 stopni"

gh - ''Norma w akwarystyce to przedział 5 do 20"

no2=0,4

no3=5 Zdecydowanie za dużo!!!! te 2 wartości powinny wynosić 0 Zarówno No2 jak i NO3 są związkami azotowymi powstającymi pod wpływem rozkładu materii i procesu metabolizmu ryb... przyczyna takich wartosći mogą być: zła filtracja (lub jej brak) błędy pielęgnacyjne, brak wymian wody...

nh3=0 (amoniak) jeżeli jego wartość była by wieksza to by raczej ryby tego nie przeżyły

no3=5 Zdecydowanie za dużo!!!! te 2 wartości powinny wynosić 0

No2 powinno wynosić 0, ale No3 to już niekoniecznie [nawet kranówka lana do akwa podczas podmian nie ma no3=0, a zwykle dużo więcej]. ;)

Co do ph i twardości - wszystko zależy jakie ryby hodujesz.

NO3 powinno utrzymywać się w wartości 0 jeżeli nie ma się roślinek w akwarium. Jeżeli masz rośliny (chyba że mało np 1 anubiasa) w akwarium to bez NO3 w dopuszczalnej ilości, a ok 5 może być, to rośliny będą Ci marnieć - wszystkie szybko rosnące.