Jump to content

Obsada dla akwarium 306l

dellos
 Share

Recommended Posts

Szukam pomocy w dobrym dobraniu obsady dla akwarium o wymiarach 170x40x45 (szer. x gł. x wys.), szukam kolorowych rybek słodkowodnych oczywiście, nie stać mnie w tym momencie na zabawę z morską rybką i całym ustroństwem CO2...

Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi odnośnie tego co warto pokazać w takim akwarium tak by rybom było dobrze a i oko cieszyło. Myślałem wstępnie nad 50 neonkami :)

Tak szczerze to te neony są już tak oklepane, że ooo losie ;)

Jest wiele ładniejszych rybek ławicowych od neonów :)

Noo i przede wszystkim możesz "iść" biotopowo przy takim litrażu.

Popatrz na ryby z tanganiki - tropheusy :)

Zaraz poszukam, jasne jakieś ławicowe mile widziane jeśli nie neonki to coś innego, tylko nic zabójczo trudnego w utrzymaniu bo nie chcę dziennie więcej niż 20-30min poświęcać na akwarium. Będę zawsze obok ale nie ma to być moją smyczą też hihi...

jeżeli akwarium będziesz miała dobrze "ustawione" i nie daj bóg nic ci się nie przyplącze to na w akwarium będziesz grzebał raz w tygodniu. Na razie pooglądaj różne akwaria i zobacz co Ci się spodoba. Potem zobacz jakie wymagania będziesz musiał na początek spełnić (filtracja, oświetlenie, woda). Potem a może nawet teraz przeczytaj to http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=43&t=6354 i zastosuj się do rad w tym tekście. Potem jeszcze szlify w obsadzie (ilościowe) i zakupy. (Pytanie jeszcze skąd jesteś bo niektóre sklepy mogą nie załatwić Ci rybek które wybierzesz :D )

Jestem z Poznania akurat... nie wiem gdzie w Poznaniu najlepiej kupić bo jeszcze nie szukałem, ale pewno u nas jest troche sklepów :) a odnośnie Biotopów, to się zastanowię bo to już wyższa szkoła jazdy z temperaturami itd. chyba raczej nie na początek przygody z dużym zbiornikiem. Bo to mój 1 powyżej 50l.

Może danio tęczowe do tego jakaś rybka z azji której nie będzie przeszkadzać szybkie przemieszczanie się tej rybki

np brzanka różowa 4-5 szt z przewagą samców i do tego 4 kosiarki na glony

obsada

15szt danio tęczowe

5szt brzanka różowa 3samce 2samice

4szt kosiarka

Melanotenia Boesemani to piękna rybka możesz mieć w swoim akwarium 10 szt do tego 2 szt zbrojnik niebieski lub 5 szt otosek 5 szt kirysek

lub dać same Melanotenia Boesemani w ilości 14szt i krewetki amano do czyszczenia zbiornika

Myslałeś może nad żałobniczkami czy hokejówkami?

Ja proponuję tak:

I wariant

-15 żałobniczek

-Pielęgnica ramireza (PARKA)

-2 zbrojniki niebieskie/kiryski

II wariant

-20 Hokejówka amazońska

-Pielegnica Ramireza(parka)

-Pielegnica Kakadu (herem)zamiast ramirezek

-Kiryski lub zbrojniki (parka) a jak chcesz kiryski to 7/8