dellos Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Szukam pomocy w dobrym dobraniu obsady dla akwarium o wymiarach 170x40x45 (szer. x gł. x wys.), szukam kolorowych rybek słodkowodnych oczywiście, nie stać mnie w tym momencie na zabawę z morską rybką i całym ustroństwem CO2... Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi odnośnie tego co warto pokazać w takim akwarium tak by rybom było dobrze a i oko cieszyło. Myślałem wstępnie nad 50 neonkami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Tak szczerze to te neony są już tak oklepane, że ooo losie Jest wiele ładniejszych rybek ławicowych od neonów Noo i przede wszystkim możesz "iść" biotopowo przy takim litrażu. Popatrz na ryby z tanganiki - tropheusy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dellos Posted April 20, 2010 Author Share Posted April 20, 2010 Zaraz poszukam, jasne jakieś ławicowe mile widziane jeśli nie neonki to coś innego, tylko nic zabójczo trudnego w utrzymaniu bo nie chcę dziennie więcej niż 20-30min poświęcać na akwarium. Będę zawsze obok ale nie ma to być moją smyczą też hihi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ktoś Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 jeżeli akwarium będziesz miała dobrze "ustawione" i nie daj bóg nic ci się nie przyplącze to na w akwarium będziesz grzebał raz w tygodniu. Na razie pooglądaj różne akwaria i zobacz co Ci się spodoba. Potem zobacz jakie wymagania będziesz musiał na początek spełnić (filtracja, oświetlenie, woda). Potem a może nawet teraz przeczytaj to http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=43&t=6354 i zastosuj się do rad w tym tekście. Potem jeszcze szlify w obsadzie (ilościowe) i zakupy. (Pytanie jeszcze skąd jesteś bo niektóre sklepy mogą nie załatwić Ci rybek które wybierzesz ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dellos Posted April 20, 2010 Author Share Posted April 20, 2010 Jestem z Poznania akurat... nie wiem gdzie w Poznaniu najlepiej kupić bo jeszcze nie szukałem, ale pewno u nas jest troche sklepów a odnośnie Biotopów, to się zastanowię bo to już wyższa szkoła jazdy z temperaturami itd. chyba raczej nie na początek przygody z dużym zbiornikiem. Bo to mój 1 powyżej 50l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SKAWA Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Może danio tęczowe do tego jakaś rybka z azji której nie będzie przeszkadzać szybkie przemieszczanie się tej rybki np brzanka różowa 4-5 szt z przewagą samców i do tego 4 kosiarki na glony obsada 15szt danio tęczowe 5szt brzanka różowa 3samce 2samice 4szt kosiarka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dellos Posted April 20, 2010 Author Share Posted April 20, 2010 A co można powiedzieć o tym: Melanotenia Boesemani ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dellos Posted April 20, 2010 Author Share Posted April 20, 2010 Właśnie sobie szykuję listę rybek podam później do opinii ale mnie to akwarium nowe cieszy hihi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ktoś Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 sprawa jest. Zapoznaj się z regulaminem i nie pisz posta pod postem jeżeli nie minęło 24h. zaraz będzie na czerwono połączone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SKAWA Posted April 21, 2010 Share Posted April 21, 2010 Melanotenia Boesemani to piękna rybka możesz mieć w swoim akwarium 10 szt do tego 2 szt zbrojnik niebieski lub 5 szt otosek 5 szt kirysek lub dać same Melanotenia Boesemani w ilości 14szt i krewetki amano do czyszczenia zbiornika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mamut Posted April 21, 2010 Share Posted April 21, 2010 Myslałeś może nad żałobniczkami czy hokejówkami? Ja proponuję tak: I wariant -15 żałobniczek -Pielęgnica ramireza (PARKA) -2 zbrojniki niebieskie/kiryski II wariant -20 Hokejówka amazońska -Pielegnica Ramireza(parka) -Pielegnica Kakadu (herem)zamiast ramirezek -Kiryski lub zbrojniki (parka) a jak chcesz kiryski to 7/8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karol32 Posted April 21, 2010 Share Posted April 21, 2010 Witam na twoje 300l akwa moze 4 pielegnice papuzie ,2 zbrojniki skalary itd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
venetta.rw Posted April 25, 2010 Share Posted April 25, 2010 Pamietaj ze jesli zdecydujesz sie dodac krewetki amano jak widzialem we wczesniejszej propozycji to przy takim zbiorniku nawet 30 sztuk mozesz nie widywac calymi dniami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts