Jump to content

[240l] jakie oswietlenie

Recommended Posts

za słabe jak i za mocne oświetlenie może być przyczyną powstawania glonów...

dwie świetlówki to za mało do takiego akwarium ( żeby rośliny miały się dobrze potrzebujesz 4) no chyba, że jakieś mało wymagające jak mchy, zwartki,itp.

następny problem to przerybienie w moim akwarium wiec czy to tez może być przyczyna? jakie proponujecie świetlówki najlepsze dla roślin i żeby glony nie powstawały w moim przypadku krasnorosty czarne ;/;/;/ :cry::cry: ???

Przyczyną powstawania glonów nie jest tylko złe czy dobre oświetlenie,a zachwianie równowagi biologicznej w akwarium.

A jeśli chodzi o świetlówki to ja proponuje 4 szt.na przemian aqua glo i sylvania gro lux

Te twoje philips są troszkę za słabe 6500k ,barwa biała zimna.Ty potrzebujesz świetlówek o innej barwie,troszkę czerwonej i niebieskiej.Przy tej barwie najlepiej zachodzi fotosynteza.

Aqua glo ma 18000k,sylvania gro lux ma 8500k,sylvania aquastar 10000k.To są super świetlówki do akwarium roślinnego,ich kombinacja.

Tutaj poczytaj sobie ,jest na pewno wszystko napisane.

viewtopic.php?f=9&t=6987

Tutaj też zaglądnij.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_barwowa

Najlepsza barwa powyżej 6500k.

Tutaj;

http://www.e-akwarium.com/abc-zrodel-swiatla.html

Jeszcze tu;

http://www.nyzio.com/artyk/dobor_oswietlenia.htm

Myślę ,że tej lektury ci wystarczy.

Jednak nie montujemy nigdy świetlówek o tej samej barwie,mieszamy świetlówki.Zobacz jak ja u siebie pomieszałem 5 świetlówek w 200L.

Jest to jedna z najlepszych świetlówek,o barwie 8500k do akwarii roślinnych.Oprócz tej możesz sobie dokupiuć jeszcze aqua glo 18000k i je pomieszać np.2 x 2 i jedną op barwie 6500k,będzie ok.

Zrób zdjęcie pokrywy w środku i pokaż.

Zobacz u mnie ile ja zmieściłem świetlówek w 200L oraz inne jeszcze oświetlenie dodałem.Tyle że nie są to panele typowo akwarystyczne(bryzgoszczelne) ,a normalne przemysłowe.Wcale nie ma strachu,że jakieś tam przebicie prądu.

Oświetlenie to sprawa ważna jak masz unikalne roślinki.Bardzo wiele roślin nie potrzebuje dodatkowego światła.Tak tez można dobrać.Ja mam full roślin a światła nie załączam wcale.

A roślinki rosną bdb.

post-3959-1368515907455_thumb.jpg

Oświetlenie to sprawa ważna jak masz unikalne roślinki.Bardzo wiele roślin nie potrzebuje dodatkowego światła.Tak tez można dobrać.Ja mam full roślin a światła nie załączam wcale.

A roślinki rosną bdb.

Powiedz, gdzie mamy szukać tych roślin :shock: co o nich piszesz,bo ja dużo ;) ,full widzę tylko na plakacie, bo w akwarium to troszkę nieciekawie to wygląda ;) .

Moje pytanie jakie to są roślinki unikalne :roll:

A jeśli chodzi o oświetlenie to proszę nie wypowiadaj się o czymś ,kiedy nie masz o tym zielonego pojęcia. ;)

Oczywiście ,że są roślinki które nie potrzebują dużo światła,ale nie w ogóle.

a więc Świetlówka T8 30W GRO-LUX Sylvanii mam zamiar kupić i nie wiem czy druga taką samą do niej czy jakąś inną może? w tej chwili mam 2x philips 865 ale wyjmę i i kupie te dobre chce żeby rośliny rosły i nie było za dużo glonów

moje świetlówki to Philips 30W/865 (90cm) 6500K czy one się nadają do czegoś prócz tego że dają światło?

Share

• Create New...