rekin87 Posted April 17, 2010 Share Posted April 17, 2010 mam 240l i dwie świetlówki philipsa po 30w czy wystarczają /? mam problem z glonami i nie wiem czy przez oświetlenie czy nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek86 Posted April 17, 2010 Share Posted April 17, 2010 za słabe jak i za mocne oświetlenie może być przyczyną powstawania glonów... dwie świetlówki to za mało do takiego akwarium ( żeby rośliny miały się dobrze potrzebujesz 4) no chyba, że jakieś mało wymagające jak mchy, zwartki,itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rekin87 Posted April 17, 2010 Author Share Posted April 17, 2010 następny problem to przerybienie w moim akwarium wiec czy to tez może być przyczyna? jakie proponujecie świetlówki najlepsze dla roślin i żeby glony nie powstawały w moim przypadku krasnorosty czarne ;/;/;/ ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek86 Posted April 17, 2010 Share Posted April 17, 2010 przerybienie i za dużo jedzenia dawanego pociechom, to też przyczyna powstawania glonów. ze świetlówek to może Grolux + Aquarele Philipsa Link to comment Share on other sites More sharing options...
rekin87 Posted April 17, 2010 Author Share Posted April 17, 2010 no ale mam philipsa 2x30w wiec jakie dołożyć? i ile watowe i ile Link to comment Share on other sites More sharing options...
karol32 Posted April 18, 2010 Share Posted April 18, 2010 kup sobie kosiarki i otoski jestem pewien ze glony znikna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek86 Posted April 18, 2010 Share Posted April 18, 2010 no ale mam philipsa 2x30w wiec jakie dołożyć? i ile watowe i ile ale jakie masz te świetlówki Philipsa?? Aquarele, 965, 865?? jak masz 2x aquarele to dołóż Grolux i 865 Philipsa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted April 18, 2010 Share Posted April 18, 2010 Przyczyną powstawania glonów nie jest tylko złe czy dobre oświetlenie,a zachwianie równowagi biologicznej w akwarium. A jeśli chodzi o świetlówki to ja proponuje 4 szt.na przemian aqua glo i sylvania gro lux Link to comment Share on other sites More sharing options...
rekin87 Posted April 18, 2010 Author Share Posted April 18, 2010 philips 865 mam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted April 18, 2010 Share Posted April 18, 2010 Te twoje philips są troszkę za słabe 6500k ,barwa biała zimna.Ty potrzebujesz świetlówek o innej barwie,troszkę czerwonej i niebieskiej.Przy tej barwie najlepiej zachodzi fotosynteza. Aqua glo ma 18000k,sylvania gro lux ma 8500k,sylvania aquastar 10000k.To są super świetlówki do akwarium roślinnego,ich kombinacja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rekin87 Posted April 18, 2010 Author Share Posted April 18, 2010 nie za bardzo sie znam wiec o co chodzi z tym 10000k itp? która z tych jest w miare tania i dobra Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted April 18, 2010 Share Posted April 18, 2010 Tutaj poczytaj sobie ,jest na pewno wszystko napisane. viewtopic.php?f=9&t=6987 Tutaj też zaglądnij. http://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_barwowa Najlepsza barwa powyżej 6500k. Tutaj; http://www.e-akwarium.com/abc-zrodel-swiatla.html Jeszcze tu; http://www.nyzio.com/artyk/dobor_oswietlenia.htm Myślę ,że tej lektury ci wystarczy. Jednak nie montujemy nigdy świetlówek o tej samej barwie,mieszamy świetlówki.Zobacz jak ja u siebie pomieszałem 5 świetlówek w 200L. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 19, 2010 Share Posted April 19, 2010 Weź do serca sobie ten temat Link to comment Share on other sites More sharing options...
rekin87 Posted April 19, 2010 Author Share Posted April 19, 2010 Świetlówka T8 30W GRO-LUX Sylvanii co powiecie o tej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted April 19, 2010 Share Posted April 19, 2010 Jest to jedna z najlepszych świetlówek,o barwie 8500k do akwarii roślinnych.Oprócz tej możesz sobie dokupiuć jeszcze aqua glo 18000k i je pomieszać np.2 x 2 i jedną op barwie 6500k,będzie ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rekin87 Posted April 19, 2010 Author Share Posted April 19, 2010 ale problem taki że ja mam pokrywę aluminiową i wchodzą dwie tylko jak dołożyć jeszcze dwie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted April 19, 2010 Share Posted April 19, 2010 Zrób zdjęcie pokrywy w środku i pokaż. Zobacz u mnie ile ja zmieściłem świetlówek w 200L oraz inne jeszcze oświetlenie dodałem.Tyle że nie są to panele typowo akwarystyczne(bryzgoszczelne) ,a normalne przemysłowe.Wcale nie ma strachu,że jakieś tam przebicie prądu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Gro-lux jest super, bo wybarwia ryby [szczególnie te czerwone] i syci rośliny, bo ich widmo jest chętnie spożywane przez roślinki. Niektórym przeszkadza *** róż tej świetlówki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Oświetlenie to sprawa ważna jak masz unikalne roślinki.Bardzo wiele roślin nie potrzebuje dodatkowego światła.Tak tez można dobrać.Ja mam full roślin a światła nie załączam wcale. A roślinki rosną bdb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcieslik Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Kolego twierdzisz, że Ci tam rośliny rosną??? Sądzę, że one wegetują raczej w takich warunkach jak na zdjęciu i wody coś Ci ubyło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Oświetlenie to sprawa ważna jak masz unikalne roślinki.Bardzo wiele roślin nie potrzebuje dodatkowego światła.Tak tez można dobrać.Ja mam full roślin a światła nie załączam wcale. A roślinki rosną bdb. Powiedz, gdzie mamy szukać tych roślin co o nich piszesz,bo ja dużo ,full widzę tylko na plakacie, bo w akwarium to troszkę nieciekawie to wygląda . Moje pytanie jakie to są roślinki unikalne A jeśli chodzi o oświetlenie to proszę nie wypowiadaj się o czymś ,kiedy nie masz o tym zielonego pojęcia. Oczywiście ,że są roślinki które nie potrzebują dużo światła,ale nie w ogóle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rekin87 Posted April 20, 2010 Author Share Posted April 20, 2010 a więc Świetlówka T8 30W GRO-LUX Sylvanii mam zamiar kupić i nie wiem czy druga taką samą do niej czy jakąś inną może? w tej chwili mam 2x philips 865 ale wyjmę i i kupie te dobre chce żeby rośliny rosły i nie było za dużo glonów moje świetlówki to Philips 30W/865 (90cm) 6500K czy one się nadają do czegoś prócz tego że dają światło? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcieslik Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Masz już 6500K (jak najbardziej się nadają) i grolux ma 8500K proponuje do zestawu zakupić SYLVANIA AQUASTAR 10000K bądź philips aquarelle też 10000K Link to comment Share on other sites More sharing options...
rekin87 Posted April 20, 2010 Author Share Posted April 20, 2010 nadają się? ale to chyba jest zwykła świetlówka nie ma co porównywać to gro lux czy aquastar czy aqu glo czy do takich tego typu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Ta co masz philipsa to nie jest zwykła świetlówka.Zwykłe to te ,które maja poniżej 5000k http://swiatlo.blox.pl/2008/02/Temperat ... iatla.html Świetlówki polecane do akwarium roślinnego to aqua glo,sylvania gro lux i sylvania aquastar.Ja używam tych świetlówek i już jestem z nich bardzo zadowolony, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts