xerro Posted April 17, 2010 Share Posted April 17, 2010 Witajcie, Chciałem prosić o poradę osób doświadczonych w dziedzinie akwariowego oświetlenia. Początkowo chciałem przerobić swoją pokrywaę na 2x15W. Okazało się, że to wcale nie jest takie proste (jak wielu uważa), w sklepie akwarystycznym dowiedziałem się, że przerobienie akwarium wyniesie wiecej niż zamówienie nowej pokrywy. Idąc za słowem osoby bardzo (wydającej się przynajmniej) kompetentnej wymieniłem swoją świetlówkę która była od początku całego zestawu akwa na: Reflektor ARCADIA 15 W (cos jakby szybka odbijająca światło od świetlówki oraz Swietlówkę arcadia Original tropical Lamp (lampa nadająca różowej barwy akwarium. 1x15W Napiszcie mi czy to wystaczy by roslinki mi ładnie rosły? Pokój w którym stoi akwarium jest dosyć jasny Za cały sprzet i tak wydałem około 100 zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted April 17, 2010 Share Posted April 17, 2010 To co zamontowałeś jest ok,właściwa barwa tyle tylko że za mało.To że dodałeś odbłyśnik to niestety jeszcze za mało .Ja proponuję dołożyć jeszcze jeden taki zestaw i będzie dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xerro Posted April 18, 2010 Author Share Posted April 18, 2010 Może do tego oświetlenia nawożenie CO2 kupione w sklepie by załatwiło sprawę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted April 18, 2010 Share Posted April 18, 2010 Nawożenie co2 jak najbardziej,ale dopiero po dodaniu świetlówki. Ja przekonałem się do co2 i wiem że dopiero gdy będzie około 0,5W/L ma ono sens. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts