_RastaMan_ Posted April 14, 2010 Share Posted April 14, 2010 Witam zakładam własnie krewetkarium z akwa 30 litrów ma pokrywe samoróbke i zarówke energooszczedna 8w która swieci jak 40W ale jakos tak ciemno mi tam jest i nie wiem czy jak posadze rosliny czy beda chciały rosnac.Moze tylko mi sie tak wydaje bo jest tam tło czarne i grys bazaltowy ponizej jest zdjeci akwarium i ocencie czy za słabo swieci zarówka i jak moze rozswietlic akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted April 14, 2010 Share Posted April 14, 2010 Nigdy żarówka nie zastąpi świetlówki,więc proponuję zamontować świetlówkę ,a nawet dwie T5,które są dostępne w sklepach. Jaszcze jedno to ,że coś ma dużo wat nie znaczy że jest dobre i mocne.W akwarystyce oprócz watów liczy się barwa światła,widmo,lumeny. Przypuszczam,że twoja żarówka ma 2700k,to stanowczo za mało jeśli chodzi o roślinki i o zjawisko które nazywa się fotosynteza u nich.Potrzebujesz barwę większą tak 6000-10000K wtedy będzie ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 15, 2010 Share Posted April 15, 2010 Czasami można trafić tanio żarówki energooszczędne o barwie 6400k. U mnie są w chińskim sklepie po 7-8zł I jak poprzednik polecam zamontowanie świetlówki, lub jeszcze jednej takiej żarówki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
_RastaMan_ Posted April 15, 2010 Author Share Posted April 15, 2010 dzieki za odpowiedzi ale niestety nie ma miejsca juz na 2 zarówke a tym bardziej swietlówke,no ale cos pokombinuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 15, 2010 Share Posted April 15, 2010 Poszukaj gotowych opraw meblowych 8W. Koszt nie większy jak 20zł/szt + świetlówki, bo te co tam są to kiszka straszna. Jakieś 827 najczęściej. Nie są duże i da się zmieścić, bo to świetlówki T5 (16mm). Normalne T8 mają 25mm średnicy - jest różnica Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts