Jump to content

jak obnizyć PH?

pieco
 Share

Recommended Posts

Chłopaki jak obniżyć Ph gdyż mam na poziomie 8,5 w 70l akwarium a w wodzie do podmian jest 7,5ph.

Obsada

2Xbrzanka sumatrzańska

3Xbrzanka różowa

3Xżółtaczek indyjski

Filtr - Fzn/2 gąbka ,zeolit, gąbka

Podłoże:żwirek marmurowy

Oświetlenie 2x18w( glo-sun i flora-glo )

temp.ok 26st

Parametry wody:

pH-8,5

NO3-mniej niż 10mg/l

NO2-0mg/l

Kh-26 kropli w skali niemieckiej

Gh-12

Według regulaminu posty dyskryminujące innych użytkowników są zabronione ;):lol:

Żarcik, oczywiście ;) ale dlaczego pytasz tylko chłopaków...? ;)

Podejrzewam, że masz w akwarium coś, co ci zatwardza wodę i podnosi ph: skałki (np. wapienie), podłoże (marmur)...

- aby obniżyć - dozowanie CO2, filtracja z użyciem torfu, szyszki olchy, liście dębu, preparaty (przed zastosowaniem preparatów należy sprawdzić poziom fosforanów w akwarium, większość z nich zawiera kwas ortofosforowy, a zwiększony poziom fosforanów spwoduje nadmierny rozwój glonów, o wiele lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie kwasu solnego). Przed obniżaniem pH należy ustalić wartość kH, i ewentualnie skorygować do optymalnej granicy, przy której pH jest nabardziej stabilne: 6 - 8`n.

Pozdrawiam również płeć przeciwną :kwiaty: Myślę ze jedyne co może zawyżać ph to żwirek marmurowy bądz za krótko dojrzewał mi baniak bo ok tyg :( Ale dzięki serdeczne zabiorę sie teraz do lektury jak obniżyć kh i gh bo jest stanowczo za duże.

"Polska-wszyscy płaczemy razem"

Woda do podmian ma 25 Kh i 13Gh a Ph wynosi 7,5 czyli mniejsze niż w zbiorniku słyszałem o dodawaniu wody destylowanej w celu obniżenia Kh bo to podstawa przy zbijaniu ph ale nie wiem w jakich proporcjach chyba będę próbował z proporcjami we wiadrze mieszając wodę destylowana z woda z akwa i robiąc testy. Czy ktoś robił podobne rzeczy a może inny sposób.

bez potrzeby nie będę robił innych zajęć mam za dużo. Skupię się na tym co piszesz by osiągnąć optymalne parametry. a masz pomysł na nawożenie, żeby nie przesadzić. wychodzę z założenia lepiej mniej niż za dużo ale jak sprawdzić czy jest ok.

Pozdro jestem Ci wdzięczny gdyż dobrze prawisz ;)