Be. Posted April 10, 2010 Share Posted April 10, 2010 To tak. Moje samice endlerków, jedna w ciąży, w pewnym momencie ich ślepia stały się czarne. Jedna z nich pływa przy grzałce, chyba nawet się przechyla na bok, a jej odchody są chyba nieco grubsze, niż normalnie, ciemne, jak zawsze. Co im się stało? Mam akwarium 112l, prostokątne, filtr Eheim 6W, 7 neonów innesa, labeo, zbrojnika niebieskiego i jeszcze jednego samca gupika (chyba mieszanka endlerka z jakimś innym). Parametrów nie znam, temperatura 24*C. W akwarium jest dużo skałek, nie wapiennych. Teraz zobaczyłam, że ta samica w ciąży, co pływa przy grzałce, ma jednak odchody na przemian białe i ciemne. Chyba już wiem, co to za choroba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted April 10, 2010 Share Posted April 10, 2010 Ja podejrzewam pasożyty, nie wiem jak ty... Takie odchody to przy kapilarozie. Leczenie - Capitox firmy Zoolek. Można leczyć w akwarium ogólnym. Lek działa tylko na dorosłe formy pasożytów dlatego dawkę należy powtórzyć. Dawkowanie powinno być na opakowaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts