flexi333 Posted April 9, 2010 Share Posted April 9, 2010 Witam Zakupiłam nowe akwarium 150 litrów (90 40 50 ) narazie dojrzewa ale ja już zastanawiam się jak obsadzić moje akwarium Co sądzicie o takiej obsadzie? - 4 skalary - 6 mieczyków - 1 glonojad Czy będą zyć ze soba w zgodzie? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamon Posted April 9, 2010 Share Posted April 9, 2010 Jak coś, to Zbrojnik, a nie glonojad... Zostałbym przy 4 skalarach (2+2). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gralik Posted April 9, 2010 Share Posted April 9, 2010 Ja polecam jakąś odmianę kirysków. Są to ryby przydenne, stadne więc przynajmniej kilka sztuk ok5. Ja mam kirysy pstre, świetne rybki, nieźle penetrują dno z resztków. polecam!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flexi333 Posted April 9, 2010 Author Share Posted April 9, 2010 Zrezygnować z glonajada na cześć kirysków? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamon Posted April 9, 2010 Share Posted April 9, 2010 Najlepiej tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted April 9, 2010 Share Posted April 9, 2010 Nie musisz rezygnować z Glonojada, ja mam Glonojada Złotego i stadko Kirysków Albinosów i jest OK. Tylko pamiętaj dla Glonojada koniecznie musisz mieć korzeń w akwarium - celuloza (niezbędne menu każdego Glonojada) . Powiedz jeszcze co to za Glonojad, bo jak masz zamiar kupić Zbrojnika Niebieskiego to zamiast niego kup sobie właśnie Złotego bo nie rosną tak duże jak Zbrojniki. Co do Kirysków, 5 to nie stado :zamieszany: . Możesz mieć 7 sztuk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamon Posted April 9, 2010 Share Posted April 9, 2010 Nie musisz rezygnować z Glonojada, ja mam Glonojada Złotego i stadko Kirysków Albinosów i jest OK. Tylko pamiętaj dla Glonojada koniecznie musisz mieć korzeń w akwarium - celuloza (niezbędne menu każdego Glonojada) . Powiedz jeszcze co to za Glonojad, bo jak masz zamiar kupić Zbrojnika Niebieskiego to zamiast niego kup sobie właśnie Złotego bo nie rosną tak duże jak Zbrojniki. Co do Kirysków, 5 to nie stado :zamieszany: . Możesz mieć 7 sztuk. A nie lepiej z 5 otosków? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted April 9, 2010 Share Posted April 9, 2010 Może być i Glonojad i Otoski. Ja mam jak wspomniałam tylko Glonojada i jestem bardzo z niego zadowolona bo mam wszystko wyczyszczone a mówili mi, że jak podrośnie to czyszczenie akwa będzie miał w czterech literach. W 150L i przy planowanej obsadzie mogą być dodatkowo i Otoski, byle nie Kosiarki - rosną duże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flexi333 Posted April 9, 2010 Author Share Posted April 9, 2010 Myslałam właśnie nad zbrojnikiem złotym.. korzeń w akwarium mam nawet 3 nie chciałabym tłoku dlatego pytałam czy zrezygnowac z glonojada na rzecz kirysków.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted April 9, 2010 Share Posted April 9, 2010 To jest Glonojad Złoty, nie Zbrojnik . Jak masz duże te korzenie to nie pchaj wszystkich, zostaw trochę miejsca dla rybek. Ja mam 144L i dwa duże korzenie i zastanawiam się czy nie "wywalić" jednego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flexi333 Posted April 9, 2010 Author Share Posted April 9, 2010 Oj juz się poprawiam glonojad złoty ja mam 3 korzenie ale mniejsze takze miejsce mysle będą miały. Decyzja podjęta Boję sie ze mieczyki mogą obgryzać płetwy skalara a znów skalary będą atakować mieczyki co sądzisz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted April 9, 2010 Share Posted April 9, 2010 Moja koleżanka ma parkę Skalarów i Mieczyki i jak u niej jestem to nie zauważyłam żeby działo się coś niepokojącego a akwarium ma mniejsze bo niestety 112L Tylko. Mi się wydaje, że Skalary mogą zjadać młode Mieczyki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flexi333 Posted April 9, 2010 Author Share Posted April 9, 2010 Dokładnie tego się boje. ale gdzieś wyczytałam że jak będą ze sobą od małego to nic sobie nie zrobią... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agniesia01 Posted April 9, 2010 Share Posted April 9, 2010 Autorko jesteś pewna tych skalarów ? (pytam, bo sama nie lubię tych ryb, ale oczywiście to tylko moje zdanie ) Ja bym postawiła na dużą ławicę jednego gatunku+kiryski albinosy/otoski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flexi333 Posted April 9, 2010 Author Share Posted April 9, 2010 Jestem pewna ja znów jestem fanką skalarów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts