Kocioqwik Posted April 8, 2010 Share Posted April 8, 2010 Poprzez obieg wody w akwarium i ruch tafli wody czy przez deszczownicę? Mam bardzo mocny strumień filtra, którego nie mogę zmniejszyć, dlatego podłączyłam teraz deszczownicę. Wsadziłam nowe roślinki i nie chcę aby je powyrywało. Czy napowietrzenie wody będzie dostateczne? Dodam, że ryb jeszcze nie mam w zbiorniku ponieważ dopiero startuję z akwarium, stoi już ponad tydzień. Jak jest z tą deszczownicą? Czy wystarczy ona zamiast standardowego obiegu wody, gdy ryby już się wprowadzą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dexter Posted April 8, 2010 Share Posted April 8, 2010 Deszczownia także wywoła ruch tafli wody,jeżeli będzie usytuowana równo z lustrem a otwory będą skierowane poziomo.Jeśli natomiast umocujesz ją powyżej lustra, strumyczki będą uderzały w powierzchnię wtłaczając powietrze.Obydwa sposoby zapewniają wystarczające napowietrzanie.U mnie deszczownia jest lekko poniżej lustra a otwory skierowane leciutko do góry.Zapewnia to ruch tafli wody, który nie przeszkadza roślinom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
melosmiacz Posted April 8, 2010 Share Posted April 8, 2010 kup pompkę wężyk, zawór zwrotny. kostke lipową i to wszystko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kocioqwik Posted April 8, 2010 Author Share Posted April 8, 2010 Dziękuję za sugestię Już zastosowałam w praktyce, super Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts