zajonez 0 Posted April 20, 2008 Ma ktos moze pomysl jak skutecznie wytepic pierwotniaki, czytalem wiele artykulow ale chcialbym jakis sprawdzony i dzialajacy sposob. Woda po okolo tygodniach od zalozenia akwarium wyglada jak bajorko. dziekuje z gory za rady Share this post Link to post Share on other sites
adminnew 3 Posted April 21, 2008 We współczesnej akwarystyce istnieje wiele środków odkażających do zwalczania pierwotniaków (różnych). U mnie do tej pory zawsze działało. Może mętna woda nie jest spowodowana pierwotniakami. Share this post Link to post Share on other sites
Akwarysta 0 Posted April 21, 2008 Czy woda była może zmieniana niedawno? Share this post Link to post Share on other sites
zajonez 0 Posted April 22, 2008 Zalozyle akwarium na nowo po przeprowadce,ale nabylem magiczny srodek taki jak na zdjeciu. Wyczyscil wszystko lacznie z rybkami ale wody takiej krystalicznej to juz od kilku lat nie mialem. Share this post Link to post Share on other sites
Akwarysta 0 Posted April 22, 2008 Witam. Tego typu środek na pewno spowoduję, iż woda będzie lustrzana. Jednakże nie proponuję za często używać, ponieważ każda chemia w pewien sposób szkodzi. Share this post Link to post Share on other sites
adminnew 3 Posted April 22, 2008 Nigdy nie używałem takiego czegoś (chyba). Można z grubsza prosić o info co to jest? Share this post Link to post Share on other sites
zajonez 0 Posted April 22, 2008 Z tego co zrozumialem to laczy on male czastki, ktore normalnie przeplywaja przez filtr w grupy i w ten sposob filtr je wylapuje. Oczyscil naprawde zamglone akwarium w kilka godzin, woda zmieniala sie w oczach. Na pewno jest szkodliwy dla ryb, mozna go uzyc ponownie po tygodniu jezeli jest potrzeba a fiolka 100 ml wystarcza na 500 l akwarium. Nie wiem czy jest dostepny w Polsce, koszt to ok 25 zl. Share this post Link to post Share on other sites
adminnew 3 Posted April 22, 2008 Ale szkoda rybek ;/ Ze środków, które są trochę mniej szkodliwe dla ryb to jest jeszcze cristal. Środek ten usuwa też pierwotniaki... Share this post Link to post Share on other sites
leszczcyc 0 Posted July 13, 2008 hej co do środów chemicznych to nie polecam związki odkładają się ciele ryb co po jakimś czasie odbija się na ich zdrowiu i potomstwie a co do pierwotniaków jak sytuacja jest podbramkowa polecam wybielacze optyczne . Po poprawie wymiana wody w 30% co 2 tygodnie Share this post Link to post Share on other sites
Fish 0 Posted July 17, 2008 Ja mam akwarium od roku i nie mialem do tej pory problemu z wodą. Share this post Link to post Share on other sites