Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'mętna'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Akwarystyka słodkowodna i morska
    • Rybki
    • Pytania początkującego akwarysty
    • Rozmnażanie rybek
    • Karmienie
    • Obsady zbiorników
    • Rośliny i ich pielęgnacja
    • Glony
    • Inne zwierzęta akwariowe
    • Krewetki
    • Choroby i leczenie
    • Napowietrzanie i filtracja
    • Ogrzewanie i oświetlenie
    • Woda i środowisko wodne
    • Akcesoria i dekoracje
    • "Zrób to Sam"
    • Identyfikacja ryb i roślin
    • Inne
  • Galerie
    • Słodkowodne i morskie
    • Inne zbiorniki
    • Inne
  • Inne
    • Rozmowy o wszystkim i o niczym
    • One week, one photo.
    • Polonia i akwarystyka
    • Sklepy, sprzedawcy, opinie.
  • Organizacyjne
    • Ogłoszenia
    • Uwagi o serwisie
  • Kosz
    • Kosz

Blogs

  • Testowy Blog
  • Rybki z SA
  • mordimerBlog
  • Natural-Aqua
  • Kamienne 12 litrów
  • janek103Blog
  • DerpinaBlog
  • fmariusz5Blog
  • krzysiek12345Blog
  • norbert123098Blog
  • danomek3Blog
  • 112 l to za mało :)
  • co to za zbrojnik?
  • Węzeł23Blog
  • my aquarium
  • tomekmakBlog
  • My green dream.
  • Patryk akwarystaBlog
  • rośliny
  • AquaaBlog
  • EwanlBlog
  • laserx
  • kondzio27Blog
  • Lukasz11Blog
  • Natural-Aqua BlogSA
  • luniakowy blog
  • lollipop24Blog
  • bart00Blog
  • jaslimkaBlog
  • happyfisch
  • TagiesBlog
  • aleksandrakoloczekBlog
  • mariusz123499Blog
  • Młody AkwarystykBlog
  • Czemu gupiki się nie chca rozmnazac?
  • Anetka6666Blog
  • pamocy
  • obsada akwarium
  • AshaBlog
  • Wikuska3Blog
  • podwodny światBlog
  • kszymonBlog
  • nyga akwarystka
  • mark377Blog
  • jasonhuntBlog
  • Blue Oranda
  • Borys_Blog
  • peg2Blog
  • Ryby te duże i małe
  • SakuguBlog
  • Najpopularniejsze seks kamerki
  • adma3Blog
  • Kilka kropli...
  • Pierwszy duży baniak
  • Bartosz KowalskiBlog
  • Bartosz KowalskiBlog
  • Moje Akwarium
  • Obserwacja i nauka
  • Moje pierwsze akwarium.
  • Kotka i Rybki
  • Miłosz01Blog
  • osos93Blog
  • Adam24Blog
  • Akwarium mam3koty
  • Historia pewnego akwarium na wyrywki
  • Martwica płetw
  • Martwica płetw
  • Martwica płetw
  • Martwica płetw
  • Martwica płetw
  • Martwica płetw
  • Martwica płetw
  • Martwica płetw
  • Martwica płetw
  • Martwica płetw

Categories

  • Akwarystyka słodkowodna
    • Ryby akwariowe
    • Rośliny akwariowe
    • Zakładanie akwarium
    • Napowietrzanie i filtracja
    • Oświetlenie akwarium
    • Rozmnażanie ryb
  • Akwarystyka morska
  • Raki i krewetki

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


AIM


MSN


Strona WWW


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Lokalizacja


Zainteresowania

Found 3 results

  1. Sobcio

    Lekko zielona woda

    Witam, 5 dni temu założyłem akwarium z zestawu Aquael Shrimp Set Smart 19l, podłoże dokładnie wypłukałem i po kilku dniach zacząłem zauważać że woda robi się delikatnie zielona, pierwszego dnia po zalaniu była mętna i następnego dnia przeszło. Boje się że z każdym dniem będzie bardziej zielone. Proszę o pomoc, przeszukałem już całego google i nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Próbowałem też wypełnić filtr watą od aquaszuta i nie widać różnicy. Preparaty które użyłem: Tetra Bactozym Tetra Biocoryn Tetra Aqua Safe Parametry wody: NO2 - 0.01mg/l NO3 - 0mg/l twardość ogólna dh - 6 twardość weglanowa dh - 9 pH - 7.7 CL2 - 0.3mg/l CO2 - 5mg/l Używałem testów paskowych firmy tetra 6in1
  2. Witam, chcąc zrobić coś z czego moja 4 letnia córka czerpała by radość postanowiłem założyć akwarium. Obiecałem dziecku że za kilka tygodni, będziemy mieli rybki. Kupiłem akwarium model JUWEL Rekord 600 (63l) w zestawie z filtrem, grzałką i oświetleniem. Jestem całkiem nowy w akwarystyce także przed zrobieniem czegokolwiek dosyć sporo czytałem o zakładaniu akwarium, m.in. na tej stonie. Akwarium wymyłem jak tylko potrafiłem, samą wodą bez dodatku płynów. Kamyczki (8kg) kupione w dosyć dużym sklepie tylko z rybkami i akcesoriami (doradzone przez sprzedawcę) lałem szlaufem 15 minut aż czysta woda z nich zaczęła lecieć. Wyłożyłem na ręczniku żeby przesechły. Do akwarium wsypałem kamyczki, ułożyłem wcześniej umyte pod bierzącą wodą sztuczne roślinki i dwa korzenie kupione w tym samym sklepie co kamyczki (podobno z afryki specjalnie spreparowane). Założyłem termometr na ścianke, złożyłem filtr (niebieska gąbka, potem zielona, czarna i na końcu taka wata) i zacząłem zalewac akwarium wodą z kranu lejąc przez filtr tak jak w instrukcji napisali. Jak było 3/4 wody włożylem grzałke i uruchomiłem filtr. Zalałem do końca i wcisnąłem napowietrzacz pod kamyczki i były bąbelki, córka przeszczęsliwa. Potem dadałem TETRA Aquasafe. Na drugi dzień rano, ku mojemu zdziwieniu woda była przejżysta jak Nałeczowianka, bardzo mnie to ucieszyło. Temperatura 25 stopni, zrobilem test PH wyszło 7.5. Przez cały dzień woda była czysta, lecz niestety póżnym popołudniem zaczęła mętnieć. Zostawiłem tak do dnia następnego. Rano woda była jak po ogórkach kiszonych i tak pozostaje do dziś. Trochę poczytałem i zacząłem walkę, odlałem 18l wody i wypłukałem w niej wszystkie gąbki z filtru i złozyłem z powrotem. Gdzieś wyczytałem ze korzenie nie zawsze są dobre więc usunąłem. Dolałem 18l wody uwcześnie zakrapianej odpowiednią ilośćią TETRA Aquasafe. Niestety woda po 3 dniach wciąż pozostaje mętna, PH dalej 7.5 a temp. 25-26 stopni. nie wiem co mam myśleć i nie wiem co mam robić. Czy tak ma być przez parę tygodni? Aż woda się ułoży, czy gdzieś popełniłem błąd? Córcia mi mówi że "nie bedzie łybek bo łoda metna" Proszę pomóżcie!!
  3. Witam Jestem początkującą akwarystka i forumowiczką. Zdecydowałam się na założenie akwarium ok. 180l wymiary 75/75/40, podłoże piasek (chyba rzeczny) tak naprawdę nie wiem do końca, na opakowaniu jest tylko informacja ze jest to piasek mieszany. Płukałam go cały dzień a jest go 25 kg wydawał się wypłukany na maksa. Wszystko pięknie, został umieszczony w akwarium lecz kiedy wlałam wodę do akwarium ta natychmiast zmętniała i taka jest od 3 dni ( wodę lałam powoli na talerzyk ) niby jest przejrzysta ale ma jakiś taki białawy, mętny odcień(nie wiem jak to nazwać) Filtr marki Fluval model U2 chodzi od początku dziś został zakupiony nowy filtr Fluval U3 ( u2 na te akwarium chyba za slaby) już zamontowany i od kilku godzin pracują obydwa, grzałka i napowietrzacz tez pracują lecz woda dalej mętna... czytałam ze tak jest przy świeżym akwarium lecz wszystkie posty jakie przejrzałam na ten temat mówią o tym ze woda mętniała dopiero po jakimś czasie od wlania. Do wody został dodany płyn tapsafe firmy tetra. Pytanie jest takie: czy zrobiłam coś źle? Może piasek słabo wypłukany chociaż płukałam go garść po garści, aż woda stawała się przejrzysta, czy porostu jest jak powinno być? ew jeśli piasek źle wypłukany to czy filtry sobie z tym poradzą czy trzeba płukać jeszcze raz (trochę mi się to nie widzi ale jak mus to mus) z góry dzięki za odpowiedzi. juz poprawione Regulamin 6.1. Akceptowałaś go podczas rejestracji, więc go przestrzegaj. Mapet
×