Jump to content

wojtekszumiński

Użytkownik
  • Content count

    6
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0

About wojtekszumiński

  • Rank
    Podglądacz
  1. wojtekszumiński

    Blokada nawozów

    No ok ale zaczynac od polowy dawki....czy tak jak pisze mocne swiatlo i malo roslin.
  2. wojtekszumiński

    Blokada nawozów

    A powiedz mi ile mam lac tego na 160 l przy swietle 0.7 w/l i przy slabo zarosnietym akwarium
  3. wojtekszumiński

    Blokada nawozów

    Patrzylem na ten nawoz vimi mowisz o ten kompleksowy z mikro i makro ? Chyba go spróbuję rozrobie tak zeby podawal mi te 10 ml dziennie przez dozownik. Dozownik mi podaje 33 ml z 500 ml pojemnika przez min.
  4. wojtekszumiński

    Blokada nawozów

    Podmiane juz robilem 2x po 20% dzien po dniu. Co do gotowych nawozow to nigdy nie stosowalem i do tego mam dozownik wlasnej roboty i to troche nie na reke. Ale najlepsze jest to ze wczesniej mi tam roslo a gdy zrobilem restart, bo bylem w szpitalu i wszystko zmarlo .... to od tego czasu nie moge wystartowac. Albo jakas blokada ca, mg, k co wplywa na przysfajanie fe a co zatym idzie n i p. Bo heniek pokazuje mi braki fe a inna roslina braki makro dolne liscie gnija. Ogolnie czekam na wynik ca z laboratorium i bede ustawial wedlug zalecen ca k mg i zobacze co bedzie z fe. A jak dalej nic to nie wiem...
  5. wojtekszumiński

    Blokada nawozów

    Tak mam staly test co2 jest zielony a nawet wchodzi w żółty. A wiec jest go wiecej. Ale zmierze ph i kh dla jasnosci. Nawoze solami a mikro z intermag plus. Podloze to zwirek 3 -5 mm pod nim kulki glinowe. Filtracj to jbl e 902 i hw 302 polaczone szeregowo. Przed nimi filtr narurowy z gąbką za filtrami reakror co2 z narurowca. Wlot zrobiony z rurki plexi wylot tak samo dziurki skierowane zeby poruszaly tafla wody i kilka skierowane na dół. I napewno jeden filtr nie hamuje drugiego bo jak wlacze drugiego przeplyw sie zwieksza. Nie wiem co sie stalo wczesniej roslo dobrze a jak zrobilem restart to nic nie chce.
  6. wojtekszumiński

    Blokada nawozów

    Witam mam jakas blokade. Leje nawozy i nic nie daje.... stozki roslin robia sie zołte i karłowate. Ogolnie nic nie rosnie. Tak jak powinno. Z tym problemem borykam sie juz kilka miesiecy. Wymienilem swietlowki bo byly juz o polowe słabsze 0.7 w/l i do tego 3 halogeny 800 lm. Myslalem ze to swiatlo. Rosliny gnily od dolu. oswietlenie 1w/l 20 N. 1 P. 30 K. Fe 0.2 dziennie.Rosliny nie rosły. Puzniej wylaczylem halogeny bo gdzies wtczytalem ze rosliny sie pala przy mocnym swietle i to pasowalo do stozkow. Zeszlem do 0.7 w/l z nawozami tez. Ogolnie zwiekszam lub zmniejszam npk Aktualnie oswietlenie mam 0.5 w/l 10 N. 0.5 P. K 16. Fe 0.1. Teraz chce wykluczyc blokade potasu dlatego tak mało. Nawozu rosliny maja caly czas pod dostatkiem a wygladaja jakby go nie mialy. Jakis tydzien temu dolozylem roslinek duzego henka z innego akwarium tam rosnie jak chwast przy 3 halogenach 800 lm w 60 l. I trawki powiklo wysokie. I juz duzy heniek ma niedobory zolte i karlowate stozki. A nawozy tak jak wyzej fe 0.1 dziennie a npk podzielone na 5. I nie wiem co mam robic. Akwarium to 160 l . Kh 12. Mg 12. Ca dalem do zbadania wiec niedlugo bede wiedzial. Zastanawia mnie co moze byc nie tak bo w 60 wszystko rosnie. Testy jbl. Co2 ok 20 ppm
×