Jump to content

Marsik

Użytkownik
  • Content count

    3
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0

About Marsik

  • Rank
    Przechodzień
  1. Ok. Dzięki za podpowiedź 🙂
  2. Witam. Wodę zawsze przywoziłem źródlaną i do tej pory było dobrze, sprzedawca ze sklepu zoologicznego mówił że parametry na Aquateście kropelkowym między 6,6 a 7,0 to najlepsze parametry więc tego się trzymałem zresztą roślin mieliśmy pełne akwarium i trzeba było je sporo przycinać. Rybki się rozmnażały i jakichś większych problemów nie było. Co do trucheł ślimaczych to raczej wszystkich nie usunąłem a roślin zostało nam tylko tyle, choć dosadziliśmy już trzy nowe krzaczki kabomby, i kupimy jeszcze rogatka. Do tej pory stosowałem tabletki nawozowe pod rośliny aż posłuchałem pewnego pana (czego teraz mocno żałuję) i zacząłem dolewać nawozów i mam za swoje. Wymieniliśmy jeszcze filtr na TURBO FILTER 1000 z Aquaela i owijamy gąbkę ściereczką wiskozową którą codziennie się wymienia (taką metodę znaleźliśmy w internecie). Oprócz tego wymieniam dwadzieścia litrów wody co drugi dzień. Z obsady zostało tylko cztery neonki i narazie nie dokupuje bo szkoda rybek. Jak narazie woda jest jeszcze mętna choć w mniejszym stopniu niż przedtem.
  3. Witam. Od dwóch lat mam akwarium 112 L, do tej pory nie było z nim żadnych większych problemów, wodę wymieniałem co dwa tygodnie w objętości 30% ( woda źródlana o PH 7,0) i wszystko było ok. Ale miesiąc temu chciałem pozbyć się ślimaków w akwarium i dolałem nawozu WURZEL AKTIV poza tym jeszcze wygotowałem część żwirku i wyczyściłem cały zbiornik. Po tym zabiegu woda stopniowo robiła się mętna aż w końcu stała się zielona i nic nie było widać.Tydzień temu zrestartowałem cały zbiornik, wszystko było wymyte, żona wymyła wszystkie rośliny listek po listku, zbiornik, filtr, grzałka wymyte w roztworze nadmanganianiu potasu potem dokładnie wypłukane. Żwirek wypłukany i wygotowany. Akwarium zalałem wodą z kranu (PH 8 twarda, według Aquatestu firmy ZOOLEK ). Dodałem ANTYCHLOR i ESKLARIN po dwóch dniach dolane były żywe kultury bakterii i dolewany był AQUACID ph minus no i po tygodniu woda znowu mętnieje. Proszę o poradę co z tym zrobić. Dane akwarium: Zbiornik 112 L., filtr wewnętrzny AQUAEL, FAN-2 plus, 220v-240v~50Hz 5.2W, Qmax=450L/h, na 150 litrów. Świetlówka AQUAEL led 220v-240v ~50/60Hz, 16W. Grzałka 220v-240v ~50/60Hz 100W. Temperatura wody 25 stopni, siedem roślin żywych. Obsada: 4 neonki ( reszty niestety nie miałem gdzie trzymać). PH wody w tej chwili 7,0.
×