Jump to content

bartovx2

Użytkownik
  • Content count

    4
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0

About bartovx2

  • Rank
    Przechodzień
  1. Zamykam wątek, nie wiem jak usunąć tutaj wpis.
  2. Witam, Po parodniowej nieobecności w domu, w moim zbiorniku zastałem tzw zielony zakwit wody. Zbiornik ma 112 l, jest dosyć młody (ok. 2 miesiące). Rośliny: rotala colorata x4., valisneria nana x2., valisneria asiatica x7 oraz mchy flame oraz phoenix. pH - 7., twardość wody: GH - 10., KH - 7/8. PO4 i NO3 niestety nie znam, testy będę kupował najprawdopodobniej jutro, także napiszę co mi wyszło. Temperatura ok. 28 C., mam ustawioną na 24 C., ale z powodu upałów jest taka a nie inna. Podłoże: żwirek (bardzo drobny, nie wiem jaki to rodzaj żwiru) oraz substrat (nie są odgrodzone niczym, przez co trochę się mieszają z sobą, co jest dla mnie utrapieniem przy czyszczeniu podłoża). Akwa usytuawane w pobliżu okna, ale nie wpada dużo światła z powodu całodniowo opuszczonej roletki. Jeżeli chodzi o ryby: 10 neonów czarnych, trzy kiryski, 5 bystrzyków. Zauważam również glony na podłożu - czarne nitkowce. na szybach - okrzemki, zakwit wody myślę, że spowodowały zielenice. Filtracja: 1. AQUA SZUT FILTR WEWNĘTRZNY TURBO N 550 L/H 4W 2. Filtr, który dano mi w zestawie przy zakupie akwarium (normalnie stosuję tylko ten pierwszy, drugi włożyłem, kiedy zauważyłem zakwit); stosuję watę filtracyjną. Nawożę Co2 w płynie, mam tabletki nawozowe pod rośliny z mikroelementami. Oświetlenie - aktualnie jedna świetlówka Aquael Leddy Tube 16W Plant- 7 h na dobę (16-23). Posiadam drugą świetlówkę led od aquaela, o tej samej mocy, jednak jest to zwykły led 16 w. Na początku stosowałem obie naraz, co widzę, że mogło do takiego stanu doprowadzić. No cóż, człowiek na błędach się uczy... Także dotarłem do prawdopodobnej przyczyny zakwitu: zbyt duże naświetlenie. Ale czy ograniczenie światła i częstsze podmiany wody wystarczą? Co jeszcze mogę zrobić aby doprowadzić zbiornik do ''przejrzystego'' stanu? Z góry dziękuję za odpowiedzi; Pozdrawiam Dolączam zdjęcie z boku, kolory trochę nieprecyzyjne, robione telefonem z dosyć kiepskim aparatem.
  3. bartovx2

    Czarne punkciki

    Witam, Mam akwa 112 l, parametry : pH-7, woda miękka. Nawożę co2 w płynie + pod rośliny dałem tabletki z nawozem. Podłoże - drobny źwir + substrat podżwirkowy. Akwarium ma od ok.2 tyg., rośliny dałem ok. tydzień temu. Zauważam czarny nalot na liściach mojej vallisnerii nana. Dołączam zdjęcie. Może ktoś wie co to jest, i czy to normalne krótkim okresie bytowania w akwa rośliny? Dodam tylko, że rośliny transportowane były bez wody (sklep internetowy wysyłkowy), ale w szczelnie zamkniętym woreczku, takim jak np. używają sklepy zoologiczne. pozdrawiam,
  4. @DavyJones, @mrkojiro to może powiem co przez ten jakże długi okres czasu (ponad rok) zrobiłem w zakresie mojego domowego akwa mam nowe akwa, 120 l, 80x40x35 (dł, szer, wys). Podłoże = substrat podżwirkowy+żwirek, nie odgrodzone jednak niczym, co chyba było dużym błędem, no ale cóż, już "po ptokach", dekoracje - kamienie, korzeń. Rośliny = 3 microsoria pteropus trindent, których jednak się pozbędę, dużo rozszczepiionych microsoriów mini, z których większości również się pozbędę i 2 gat. mchów = flame i phoenix.. Akwarium mam od ponad tygodnia. Oświetlenie LED + lampa akwar. od aquaela aquaplant bodajże. Co do ryb, będę dopiero kupował. Wszystkie z tamtego poszły do moich znajomych-akwarystów. mam zamiar zakupić rośliny: rogatek sztywny, rotala colorata, eleocharis parvula sp.'mini', Vallisneria Asiatica. Zobaczymy co z tego będzię Pozdrawiam ps : inne konto, inny mail, zapomniałem hasła 2x, tutaj i do m. poprzedniego maila
×