Forum akwarystyczne

portalu SuperAkwarium.pl
Obecny czas: 09.09.2010 16:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Gdzie umieścić filtr kaskadowy
PostWysłany: 11.03.2010 11:18 
Nowy
Nowy

gadu: 2186597
2186597
Witam, maam pytanie dot. filtra kaskadowego. Czy istotne jest jego położenie w akwarium? Mam na myśli czy powinien być umieszczony na krótszym boku, równolegle do dłuższego, czy też na dłuższym?

Mam akwarium (60l) od niedawna i trochę dziwi mnie zachowanie rybek - filtr był na krótszym boku i pływały tylko blisko niego, niemal ignorując resztę akwarium, pomyślałem że może to być związane z prądem wody wywoływanym przez kaskadę. Ale w sumie po tej stronie, którą upodobały sobie rybki jest też grzałka. Może akwarium jest niedogrzane? Póki co pływa w nim 10 neonów czarnych, 2 neony inessa i 2 gupiki. Grzałka wg. instrukcji jest przeznaczona do zbiorników 50-75l. Neony czarne cały czas pływają obok niej jak koło ołtarzyka.

Temat postu: Re: Gdzie umieścić filtr kaskadowy
PostWysłany: 11.03.2010 11:25 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

gadu: 8806676
8806676
Jaki to filtr?
Obieg wody w akwarium jest najlepszy jeśli filtr znajduje się na krótszym boku akwarium.
Zachowanie ryb mogło być powodowane zbyt silnym prądem wody.
Każda dobra kaskada ma regulacje przepływu, wystarczy się z tym pobawić ;)
Ja w 54l mam kaskadę do max 200l [wg producenta], skręconą do połowy mocy i jest ok.
PS:Neony innesa to rybki stadne, 2 sztuki to nie stado.

[Kompedium] Rodzaj Xiphophorus. [Mieczyki i Zmienniaki]
[Film] Urządzenie i pielęgnacja akwarium [Poradnik]
[Kraków] Kupię 4-6 sztuk L015 [Peckoltia vittata] - kontakt PW i GG.

PostWysłany: 11.03.2010 12:26 
Nowy
Nowy

gadu: 2186597
2186597
Aqua-szut Kaskada N300, mam go dopiero drugi dzień. Miałem już z nim przygodę, bo nie mogłem go uruchomić. Okazało się, że nie przekręciłem silniczka w odpowiednią stronę :]
Wiem, że neonki są stadne, ale miałem o wiele mniejsze akwarium, które miało "wypadek" ;) Kupiłem 60l i rybki wylądowały w nim. Niestety gotówka w moim portfelu nie jest "stadna", w związku z czym przy okazji zakupu akwarium starczyło mi tylko na 10 czarnych neonek ;) Ale cóż, od czegoś trzeba zacząć prawda?

PostWysłany: 11.03.2010 12:32 
Stały bywalec
Stały bywalec
Awatar użytkownika

gadu: 1529193
1529193
Tylko, że Atreyu mówił o neonach innesa, które najlepiej byłoby oddać do większego zbiornika i stworzyć z nich ławicę. Bo będąc we dwójkę na pewno nie jest im najlepiej ;)

Moje 60L

PostWysłany: 11.03.2010 13:42 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

gadu: 8806676
8806676
MetAtroN napisał(a):
Aqua-szut Kaskada N300, mam go dopiero drugi dzień. Miałem już z nim przygodę, bo nie mogłem go uruchomić. Okazało się, że nie przekręciłem silniczka w odpowiednią stronę :]
Wiem, że neonki są stadne, ale miałem o wiele mniejsze akwarium, które miało "wypadek" ;) Kupiłem 60l i rybki wylądowały w nim. Niestety gotówka w moim portfelu nie jest "stadna", w związku z czym przy okazji zakupu akwarium starczyło mi tylko na 10 czarnych neonek ;) Ale cóż, od czegoś trzeba zacząć prawda?

Więc kaskada na pewno nie jest za mocna, swoją drogą za tą cenę mógłbyś mieć dokładnie trzy razy wydajniejszą kaskadę [FZN2], ale ta też jest ok. ;)
Za jakiś czas ryby powinny się przyzwyczaić i zachowywać normalnie.

A jak chodzi o neony, to wbrew pozorom i przekonaniom wielu osób "neon" czarny to nie "neon" i nie jest nawet spokrewniony z inneskami [tak jak np. zielone i czerwone], to zupełnie inna ryba tylko sprzedawana pod nazwą "neon". W tym wypadku proponuje oddać inneski bo na dwa stada rybek ławicowych jest to za małe akwarium ;)

[Kompedium] Rodzaj Xiphophorus. [Mieczyki i Zmienniaki]
[Film] Urządzenie i pielęgnacja akwarium [Poradnik]
[Kraków] Kupię 4-6 sztuk L015 [Peckoltia vittata] - kontakt PW i GG.

PostWysłany: 11.03.2010 14:19 
Częsty bywalec
Częsty bywalec
Awatar użytkownika

gadu: 0
MetAtroN napisał(a):
Witam, maam pytanie dot. filtra kaskadowego. Czy istotne jest jego położenie w akwarium? Mam na myśli czy powinien być umieszczony na krótszym boku, równolegle do dłuższego, czy też na dłuższym?

Mam akwarium (60l) od niedawna i trochę dziwi mnie zachowanie rybek - filtr był na krótszym boku i pływały tylko blisko niego, niemal ignorując resztę akwarium, pomyślałem że może to być związane z prądem wody wywoływanym przez kaskadę. Ale w sumie po tej stronie, którą upodobały sobie rybki jest też grzałka. Może akwarium jest niedogrzane? Póki co pływa w nim 10 neonów czarnych, 2 neony inessa i 2 gupiki. Grzałka wg. instrukcji jest przeznaczona do zbiorników 50-75l. Neony czarne cały czas pływają obok niej jak koło ołtarzyka.

Chociaż głupio to wygląda, ale kaskada powinna być zamontowana na krótszym boku.
To, że rybki pływają blisko filtra, może być spowodowane tym, że - jak sam piszesz - akwarium masz od niedawna i może jeszcze "nie dojrzało", albo parametry wody nie takie? Rybom może być duszno, dlatego siedzą tam, gdzie jest więcej tlenu.

PostWysłany: 11.03.2010 14:24 
Stały bywalec
Stały bywalec
Awatar użytkownika

gadu: 1529193
1529193
g_stanislaw napisał(a):
Chociaż głupio to wygląda, ale kaskada powinna być zamontowana na krótszym boku.

Nie wygląda to głupio, bo tego w ogóle nie widać :) Mam naciętą pokrywę i kaskadę na tym "głupim krótszym boku" i akwa wygląda jak nie tknięte, więc zabawy z pokrywą to mały kłopot.

Moje 60L

PostWysłany: 11.03.2010 14:40 
Częsty bywalec
Częsty bywalec
Awatar użytkownika

agniesia01 napisał(a):
g_stanislaw napisał(a):

Nie wygląda to głupio, bo tego w ogóle nie widać :) Mam naciętą pokrywę i kaskadę na tym "głupim krótszym boku" i akwa wygląda jak nie tknięte, więc zabawy z pokrywą to mały kłopot.

Jak kaskada może być niewidoczna, po zamontowaniu jej na krótszym boku akwarium? U mnie ją widać. I nie chodzi mi o rurę ssącą, a o sam filtr.
Jeżeli dla Ciebie nie wygląda to głupio... Cóż... O gustach się nie dyskutuje.

PS
Kaskada zamontowana na tylnej ściance, faktycznie nie jest widoczna, ale nie spełnia swojej roli w 100%.

PostWysłany: 11.03.2010 16:09 
Gaduła
Gaduła
Awatar użytkownika

W obu akwariach mam kaskady na dłuższej sciance, z boku. Tylko dośc wydajne: w 58l - FZN2, w 45l - FZN1.

PostWysłany: 11.03.2010 16:23 
Częsty bywalec
Częsty bywalec
Awatar użytkownika

firewoman napisał(a):
W obu akwariach mam kaskady na dłuższej sciance, z boku. Tylko dośc wydajne: w 58l - FZN2, w 45l - FZN1.

Miałem tak samo. FZN1 w 45l. Jak przepływ duży, to podrywało syf i drobny żwir z przodu na przeciw kaskady. Jak zmniejszyłem przepływ, to ruch wody w drugim końcu zbiornika był zerowy. No może +1. :)
Teraz mam na boku. Pracuje na pełnych obrotach i jest gitara. :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina