Witajcie po krótkiej przerwie Ponieważ trafiła się okazja żeby dostać większe szkiełko wraz z całym osprzętem i szafeczką w bardzo promocyjnej cenie więc ciężko było odmówić(dzięki DawW). Nawet transport był gratis
. No i pierwsza myśl ''Paletki''. Tu od razu mówię że jestem świadomy że te skromne 200l to przymało na te piękne ryby, bo większość poleca min.240l. Jeszcze inni twierdzą że długość min 100 i wys 50 starczy przy odpowiedniej jakości wody(częstsze podmianki) wystarcza,jeszcze inni ze na 1szt 30-50 litrów a że ryby stadne i min.6 szt. to 180-300l. Tak więc z pełną świadomością wszystkich za i przeciw zdecydowałem się na przygodę z paletkami bo zawsze ja i mój syn chcieliśmy je kiedyś mieć. Więc na razie musi to wystarczyć a później kto wie?. Akwarium ze względu wcześniejszego użytkowania zostało umyte i odkażone w nadmanganianie potasu(woda była bordowo fioletowa),i tak chodziło wraz z filtrami ponad 24h.A że miałem dużo czasu bo upatrzone i zamówione rybki dopiero się wykluły to na spokojnie mogłem wystartować. Wkłady kupione nowe,zalanie 10 pażdziernika,szukanie korzenia,dużo czytania i przeglądania forów
,konsultacje z ''paleciarzami''(m.in Mapet, za co dziękuję
),dobór i kupno żarła,przygotowanie mixów i w końcu wyprawa 1 grudnia do Świdnicy po maluchy. Dobra to tyle bo się rozpisałem.To trochę ściślej:
Akwarium: 100x40x50
Filtry- Biolog- Aquael MK-800 wypchany ceramiką i na samej górze cienka gąbka +mechanik Aquael Turbo1500 w koszu tez ceramika
Oświetlenie- 2x30W SYLVIANA 10000k plus naświetlacze 2x10W.
Ozdoby: Korzeń zakupiony i również odkażony.
Obsada: 23szt. młodych dyskowców F2 po brązach Pana Nowickiego-docelowo redukcja do 6szt.
Rośliny: Brak- może kiedyś coś.
Podłoże - Na razie brak ze względu na codzienne sprzątanie dna.W przyszłości piach.
Uwagi,komentarze i inne mile widziane.
No i kilka fotek i filmik:
Użytkownik Deadmau5 edytował ten post 11 grudzień 2016 - 20:55