Skocz do zawartości

Jaki korzeń?


piotr12
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

I nie iglaste.

A tak z ciekawości to gdzie szukać takich korzeni?

 

With mobilephone sent.

Czemu nie iglaste?

Kolejny bzdurny mit ... Każde dzewo się nadaje byle by bylo martwe a nie świeżo ścięte.

Gdzie szukać pisałem wyżej najlepsze są korzenie z jeziora,stawu juz namoknięte wystarczy je obmyć ze szlamu błota i do akwarium jak ktos chce to można wymoczyć 24h w nadmanganianie potasu duże stężenie

 

Myślisz ze te wszystkie korzenie w zoologu to są jakks specjalnie preparowane? Red moor to korzeń krzewu wysuszony na słońcu i jedzie do sklepu a to ze cos jest specjalne akwarystyczne to zwykły marketing i ściema.

Korzeń z jeziora za free w sklepie idzie za 150zl :)

Jesli chccesz zapłacić to idź do sklepu i wybieraj jesli nie to niedzielny spacer nad wode i przytargasz tyle ile uniesiesz :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś tam, ale to było dawno temu i nie drążyłem tematu od tego czasu, mówiono iż korzeń drzewa iglastego może wydzielać związki z żywicy zawartej w pniu. I że to truje ryby. Wolałem nie ryzykować.

 

Co według ciebie oznacza drzewo martwe? Przecież ścięte to już martwe....

 

With mobilephone sent.

 

Edytowane przez kicaj
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

. Co według ciebie oznacza drzewo martwe? Przecież ścięte to już martwe....With mobilephone sent.

Nie siedzi w ziemi od min 6 miesięcy i nie krążą w nim soki jest zasuszone lub zaliczone nic z niego nie kiełkuje itp itd. Pisząc lakonicznie.

 

Co do tej żywicy to nie wież we wszystko co piszą . Znam gości który w 650l ma 100-120kg korzeń sosny a w zbiorniku paletki.

Oczywiście korzeń po ścięciu 2lata przeleżał pod wiatą . Nie bylo robione z nim nic żadne preparowania po za leżakowaniem.

 

Nie łudź sie ze korzeń z zoologa jest mega bezpieczny i cudownie dostosowany do akwarium bo tak nie jest.

20lat temu nikt nie chodzil do sklepu po korzenie tyko do lasu pole,jezioro i bagna i wszystko żyło.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Czemu nie iglaste? Kolejny bzdurny mit ... Każde dzewo się nadaje byle by bylo martwe a nie świeżo ścięte.
 

 

Dokładnie. Korzenie Mopane sprzedawane w sklepach, zresztą bardzo ładne, pochodzą z drzewa z którego pozyskuje się terpentynę.

 

Polski produkt "sosna bagienna" - drzewo iglaste, polecam - jej korzenie bardzo ładnie się prezentują w zbiorniku. Warto pamiętać, że żywica nie rozpuszcza się w wodzie. 

 

Każdy korzeń, każde drewno nadaje  się do akwarium byleby nie świeże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znajomy ma u siebie na działce taką wielką karpę ok.2m z drzewa lisciastego tylko nie wiem jakiego. Leży już ok.2 lat to chyba się już nadaje.Ma dużo korzeni więc będę miał z czego wybrać. Proszę o podpowiedź co zrobić z tym korzeniem jak już go sobie wytnę.Na pewno umyć i usunąć wszystko do gołego łyka.I co dalej?Jakaś kąpiel czy moczenie?

Po jakim czasie nadaje się do włożenia do akwarium?

 

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Miałem sporo korzeni. Rekordzistą był korzeń-cegła który moczył się przez ponad rok.
Przywiązałem do niego płaski kamień i wkopałem w dno. W akwarium 375L wydawał się być mały.
Co jakiś czas sprawdzałem czy jeszcze się unosi. I tak jak był przytaszczony w listopadzie to następnej zimy (w grudniu) przestał się unosić.

Ale zazwyczaj wystarcza okres krótszy niż miesiąc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeżeli chcesz żeby zatonął w trybie turbo znajdź odpowiednie naczynie i pogotuj go kilka godzin. Jeśli jest duży, w beczce nad ogniskiem pod przykryciem żeby dymem nie nasmiergł za bardzo.Ma sie gotować cały zanurzony, a potem nie wyciągaj aż woda ostygnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, ogniska nie da rady w bloku zrobić, ale spróbuję pogotować. Dzięki za radę bo wczoraj zaglądałem i wciąż pływał, ale jakby z jednej strony gorzej :)

 

*****

Dziś trochę pogotowałem korzeń i jest lepiej, tyle że mnie żona z kuchni szybko wyrzuciła :) - korzeń strasznie śmierdzi. Przy gotowaniu oczywiście cały ten smród idzie na kuchnie. Da się coś z tym zrobić? A może ten korzeń jest do wyrzucenia? Ma razie moczy się dalej, ale z dodatkiem soli.

 

With mobilephone sent.

 

Edytowane przez kicaj
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

×
×
  • Dodaj nową pozycję...