splend Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Danio pręgowany ( Danio rerio ) Rodzina: karpiowate ( Cyprinidae ) Występowanie: Indie, Bangladesz, Birma. Długość: do 5 cm. Dymorfizm płciowy: samce są smuklejsze. Samice są pełniejsze w partiach brzusznych. Usposobienie: gatunek zgodny i towarzyski, bardzo ruchliwy, pływający po całym akwarium. Należy trzymać gromadkę rybek składającą się co najmniej 8 - 10 osobników. Akwarium: częściowo zarośnięte z wolną przestrzenią do pływania. Minimalna pojemność akwarium dla gromadki rybek to 98 l ( 80x35x35) Woda miękka do twardej o pH około 7 i temperaturze 18 - 24*C Rozmnażanie: akwarium tarliskowe powinno mieć pojemność około 30 l. Poziom wody około 7 - 10 cm. W akwarium tarliskowym nie stosujemy podłoża, natomiast można dać dobrze wymyte kępki drobnolistnych roślin. Wskazany jest ruszt ikrowy. Woda w akwarium tarliskowym powinna mieć twardość ogólną 5 - 12 st oraz pH w granicach 7 oraz temperaturę 23 - 24*C. Ryby te najlepiej wycierać w stosunku 2:1 ( dwa samce i jedną samicę ). Wskazane jest rozdzielenie tarlaków według płci na parę dni przed tarłem. Ryby przenosimy do akwarium tarliskowego wieczorem, a już na ogół drugiego dnia rano ryby przystępują do tarła. Po skończonym tarle odławiamy tarlaki, a zbiornik z ikrą zaciemniamy. Młode rybki wylęgają się po około dwóch dniach. Wtedy możemy stopniowo odsłaniać akwarium. Narybek karmimy z początku pierwotniakami, po paru dniach podając larwy solowca. Można również narybek ty ryb odchować na odpowiednio rozdrobnionym pokarmie suchym, ale z doświadczenie wiem że przy stosowaniu pokarmów suchych występują większe straty w narybku. Pokarm: żywy, mrożony oraz suchy. Ciekawostka: Danio pręgowany dzięki łatwemu rozmnażaniu służy jako organizm modelowy w badaniach kręgowców. Gatunek pokrewny: Danio lamparci. Pochodzenie tej ryby nie jest dokładnie znane. Przypuszcza się że jest wyhodowaną w akwariach formą danio pręgowanego z którym się krzyżuje dając płodne potomstwo. Autor opracowania: splend Autor zdjęcia: nieznany 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi