Forum akwarystyczne - Super Akwarium korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Przeczytaj tę stronę Polityka prywatności dla uzyskania szczegółów. Czy wyrażasz na to zgodę:    Wyrażam zgodę
Wyrażam zgodę

Skocz do zawartości



Zdjęcie

Restart akwarium na bazie ziemi ogrodowej


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 krokodyl12345

krokodyl12345

    Przechodzień

  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 03 luty 2014 - 18:33

Witam.

Posiadam zbiornik 112l, oświetlenie 2x18W, filtr JBL cristalprofi e901.

 

Pierwsze podejście do restartu: 4cm ziemi, 2cm grys bazaltowy. Stało tak z 2 tygodnie, posadziłam trzy roślinki - niestety zaczęły gnić, liście zaczęły brązowieć. I pojawiły się na nich śladowe ilości glonów. Zdałam sobie sprawę, że dałam za małą ilość grysu na ziemie. To na nowo:

4cm ziemi, 4cm grysu, rośliny posadzone na nowo (mam nadzieję, że da sie je uratować?) no i stoi tak od tygodnia. Problem jest taki, że woda jest cały czas mętna? Z reguły miałam mętną wodę przez dwa dni. A tu już tydzień, bez żadnej poprawy. Mam czekać, podmieniać wodę, czy nie? Proszę o pomoc.

Od razu mówię, że w akwarium ryby jeszcze nie pływają i nigdy nie robiłam żądnych testów na sprawdzanie parametrów wody.



#2 ASPAHARIAN

ASPAHARIAN

    Tubylec

  • Użytkownik
  • 325 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 03 luty 2014 - 18:58

Bez parametrów nikt nie będzie  w stanie ci pomóc. Jak większość tutaj polecam lekturę o cyklu azotowym.



#3 Nuanda

Nuanda

    Dyskutant

  • Użytkownik
  • 287 postów

Napisano 03 luty 2014 - 22:06

Użyłaś choć część wody z poprzedniej aranżacji akwarium i dojrzałego filtra? Po starcie akwarium to normalne że część roślin może zgnić, potrzebują one czasu na odnowienie systemu korzeniowego. Uzupełnij informacje jakie to rośliny i sprawdź na tą chwile jakie parametry ma woda kranowa(strona wodociągów).



#4 krokodyl12345

krokodyl12345

    Przechodzień

  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 04 luty 2014 - 03:52

Postaram się, jak najszybciej zakupić testy i napiszę dokładnie co wyszło. Tak, użyłam wody z poprzedniej aranżacji. 

Rośliny:

- Micranthemum umbrosum (zgniła doszczętnie) 

Eleocharis acicularis (jako jedyna się trzyma, zważając na to, że przy tym oświetleniu myślałam, że nie da rady)

- Moczarka kanadyjska (obeszły ją glony)

i roślinka typu Anubiasa, ale nie pamiętam nazwy (liście zaczęły brązowieć)



#5 Nuanda

Nuanda

    Dyskutant

  • Użytkownik
  • 287 postów

Napisano 04 luty 2014 - 07:53

Jak bedą już testy uzupełnij dane według wzoru i wrzuć jakieś fotki. Rośliny to nowy nabytek czy również z poprzedniej aranżacji?





 




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Chcesz korzystać ze wszystkich funkcji forum? Zarejestruj się. To zajmie tylko chwilę!