Forum akwarystyczne

portalu SuperAkwarium.pl
Dzisiaj jest 23.05.2012 07:31

Strefa czasowa UTC

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 11.02.2012 16:29 

gg: 0
Witam.
Dzisiaj rano zobaczyłem gniazdo w głównym akwarium(60L). Nie wytrwało długo, ponieważ mam filtr o dużym ciśnieniu i tafla wody się porusza, co spowodowało zniszczenie gniazda. Postanowiłem spróbować rozmnożyć bojowniki. W tym celu przygotowałem akwarium 45L(tylko takie miałem wolne). Mówiąc przygotowałem mam na myśli: wyposażyłem w kryjówki(dwa kokosy) roślinki pływające po powierzchni wody i oczywiście grzałkę ustawioną na 27-28 stopni. Woda pochodzi z głównego akwarium. Jest jej tyle, że zajmuje ok. 1/3 objętości akwarium tarliskowego. Gdy wszystko było już gotowe, wpuściłem samca. Kilka godzin nie było mnie w domu, a gdy wróciłem zauważyłem gniazdo. Jednak zdziwił mnie rozmiar bąbelków. Jest on bowiem bardzo malutki, ich średnica to 1-2 mm. Wpuściłem samicę, na której ciele od razu pojawiły się pionowe, białe paski. Od tamtej pory samiec ciągle ją gania w między czasie robiąc sobie krótkie przerwy. Jak myślicie, wszystko robię dobrze?
W przypadku ewentualnego rozmnożenia oprócz akwarium tego tarliskowego, mam także 25 litrowe, w którym obecnie są krewetki i 3 młode gupiki. Na razie nie kupowałem żadnego specjalnego pokarmu dla narybku. Jeśli będzie to konieczne to oczywiście to zrobię, dlatego pytam czy nie wystarczyło by rozdrobnić pokarmu w płatkach? Oprócz takiego mam jeszcze mrożony.
Aha, światło ma się świecić przez noc czy wyłączyć?
----
Jeszcze jedno: Jak rozpoznać że tarło już się odbyło? Wiem, że od razu po tym muszę odłowić samicę i nie mogę zrobić tego za późno, bo może ona zostać zabita przez samca.
----
Samiec zbudował drugie gniazdo w innym miejscu. Jest ono już mniej więcej takich rozmiarów jak to pierwsze, tyle że bąbelki są w kupie i nie ma przerw pomiędzy nimi. Samiec gania samicę lub rozbudowuje gniazdo nr.2.

WyÅ›wietl profil  

PostZamieszczono: 12.02.2012 09:49 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

gg: 3546467
3546467
Przez noc wyłącz światło, ryby też muszą odpocząć. Najpierw samiec buduje gniazdo a jak jest już po tarle to w gnieździe są jajeczka, które tam pielęgnuje i odgania wszystko inne co się rusza. Dlatego samice trzeba wyłowić bo samiec uznaje ją za zagrożenie dla młodych.

WyÅ›wietl profil  

PostZamieszczono: 12.02.2012 11:45 

Tak zrobiłem, a teraz rybki się wycierają. Czekam na koniec aby przenieść samicę.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
13 lutego:
Samca trzeba odłowić jak młode zaczną poziomo pływać, tak?
Teraz widzę, jak co jakiś czas kilka sztuk opada, a samiec je łapie i zanosi z powrotem do gniazda. Niektóre małe bojowniki już same dają radę podpłynąć w górę.
Myślę, że jutro rano odłowię samca, bo później będę mógł to zrobić dopiero ok. 3-4, chyba że komuś innemu to powierzę. Gdzieś czytałem, że młode opuszczają gniazdo 48h po umieszczeniu ich tam. Jutro około 12 minie taka ilość godzin.

WyÅ›wietl profil  

PostZamieszczono: 22.02.2012 12:36 
Zbanowany
Zbanowany

Tryb SkypeMe™!
miałem bojownika ale mi umarł

WyÅ›wietl profil  

PostZamieszczono: 27.04.2012 19:11 
Awatar użytkownika

Ostrzeżenia: 1
gg: 15631044
15631044Tryb SkypeMe™!
I jak siÄ™ bojowniki rozwijajÄ…?
Jestem bardzo ciekawa, bardzo lubię te rybki, ale nie mam warunków na harem i rozmnażanie. Pokażesz maluchy? ;)
Może byś założył taki internetowy dziennik? Była by to spora pomoc dla początkujących :)

WyÅ›wietl profil  

PostZamieszczono: 07.05.2012 11:49 

Próbował ktoś może zrobić jedno tarło z dwóch samic i czy coś z tego wyszło ?
Powiedzmy organizujemy osobny zbiornik do rozrodu w puszczamy samca a gotowe do tarła samice wkładamy osobno do tego zbiornika np. w uciętych butelkach po wodzie,na pare godzin tak żeby samiec mogł podpływać i je widzieć. Po obserwacji w puścić zainteresowaną samice nr.1 .
Po tarle wyłowić samice nr.1 i wpuścić do akwa ogólnego
Potem oglądać reakcje samca na samice nr.2....... chce tak zrobić jak coś wyjdzie to opisze.

WyÅ›wietl profil  

WyÅ›wietl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC