Forum akwarystyczne

portalu SuperAkwarium.pl
Dzisiaj jest 23.05.2012 06:40

Strefa czasowa UTC

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronÄ™ 1, 2, 3, 4, 5  NastÄ™pna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 13.07.2009 15:35 
Forum assistance
Forum assistance
Awatar użytkownika

gg: 2596566
2596566
Piękne akwarium bardzo często kojarzy się ze zbiornikiem gęsto porośniętym roślinnością wodną. W handlu spotyka się co najmniej sto kilkadziesiąt gatunków. Jedne z nich są łatwo dostępne, inne trudne w hodowli, niektóre to unikaty dla ekspertów dziedziny... W zależności od wszystkich tych czynników ceny są zróżnicowane. W rzeczywistości obsadzenie akwarium pochłania więcej środków pieniężnych niż pływające w nim ryby :) Zatem niektórzy pomysłowi akwaryści szukają cięć budżetowych, co często kończy się katastrofą... Wiadomo nie od dziś, że sprzedawcom bardziej zależy na obrotach niż na rzetelności. Bardzo często widywałem w różnych sklepach zoologicznych rośliny doniczkowe sprzedawane jako dekoracyjne okazy wodne. Najczęściej do zachęty skłania dużo niższa cena tych barwnych okazów. Pytanie co jednak się stanie jeżeli taką roślinkę kupimy i zasadzimy w naszym wypielęgnowanym zbiorniku? Odpowiedź jest prosta - nie nacieszymy się nią długo, a przysporzy nam jeszcze nie lada problemów... Bardzo szybko nastąpi proces gnilny co za tym idzie woda przestaje być idealna czasami zmienia kolor, ryby przejawiają niepokojące objawy lub nawet padają. Co należy zrobić gdy już wiemy, że to nie roślina wodna tylko doniczkowa? Jak najszybciej usuwamy ją całkowicie i gruntownie czyścimy cały zbiornik.

Jak rozpoznawać rośliny (pseudo)akwarystyczne:
- jeżeli nie znamy gatunku rośliny którą chcemy kupić należy wypytać sprzedawcę. Jeżeli sprzedawca nie budzi naszego zaufania zrezygnujmy z zakupu i spiszmy nazwę roślinki po czym sprawdźmy czy aby na pewno jest to roślina wodna
- renomowane hodowle dodają do roślin plakietki z nazwą i warunkami hodowli. W przypadku gdy jej nie ma roślina jest niewiadomego pochodzenia - też należy zrezygnować z zakupu
- atrakcyjna cena... jeżeli wielka roślinka jest nawet o połowę tańsza niż stojąca obok roślinka, która nie ma w sobie nic wyróżniającego to jest to roślina podejrzana
- w żadnym przypadku nie należy kupować roślin, które do złudzenia przypominają rośliny doniczkowe, bo najprawdopodobniej nimi są
- roślinki doniczkowe najczęściej po wyjęciu z wody "trzymają pion" podczas, gdy wszystkie roślinki akwariowe (wodne) są wiotkie i po wyjęciu z wody kładą się na ladzie

Spis roślin nieakwariowych dostępnych w sklepach zoologicznych:

1. aglaonemy (Aglaonema spp.)
Obrazek

2. kaladium (Caladium bicolor)
Obrazek

3. Chamedora (Chamedorea elegans)
Obrazek

4. Zielistka Sternberga (chlorophytum comosum)
Obrazek

5. Kordyliny (Dracena) (Cordyline spp.)
Obrazek

6. Skrytokwiat (Cryptanthus spp.)
Obrazek

7. Cibora zmienna (Cyperus alternifolius)
Obrazek

8. Difenbachia (Diffenbachia spp.)
Obrazek

9. Dracena (Dracaena spp.)
Obrazek

10. Fitonia Verschaffelta (Fittonia verschaffeltii)
Obrazek

11. Hypoestesy (Hypoestes spp.)
Obrazek

12. Filodendron (Philodendron spp.)
Obrazek

13. Pilea (Pilea cadierii)
Obrazek

14. Scindapsus złoty (Scindapsus auratus)
Obrazek

15. Tatarak japoński (Acorus gramineus)
Obrazek

16. Skrzydłokwiat Willisa (Spathiphyllum wallisii)
Obrazek

17. Zrośnica zwana też Sygnonium (sygnonium spp.)
Obrazek

18. Alternanthera variegata
Obrazek

19. Komelina bulwiasta (Commelina tuberosa)
Obrazek

20. hemigraphis
Obrazek

21. Hutujnia sercowata (Houttuynia cordata)
Obrazek

22. opiphiogon
Obrazek

23. Peliosanthes
Obrazek

24. Rdest (Polygonum)
Obrazek

25. Widliczka (Selaginella)
Obrazek

Spis uzupełniony - jeżeli ktoś zna jakieś rośliny pseudoakwarystyczne proszę o PW co uzupełnię listę

Ostatnio zmieniony 06.08.2009 15:36 przez hipcio_stg, łącznie zmieniany 9 razy

WyÅ›wietl profil  

PostZamieszczono: 13.07.2009 15:43 
Stara Gwardia
Stara Gwardia

gg: 0
Temat słuszny, bo jak w sklepach zoo widzę doniczkowe kwiaty, które zresztą dobrze znam, to mnie gdzieś ściska, że je wciskają jako akwariowe.

Ostatnio zmieniony 06.08.2009 11:19 przez maziama, łącznie zmieniany 2 razy

WyÅ›wietl profil  

PostZamieszczono: 13.07.2009 15:52 
Stały bywalec
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Hipcio bardzo dobry temat :D temu podobne ostatnio sledze ;) wracajac do tego co napisałeś chciałem nadmienić , iż wymieniona przez Ciebie Chamaedorea, która jak wspomniałem kiedyś kupiłem , miała o dziwo plakietkę z nazwa i warunkami hodowli . sprzedawcy nawet sami sobie samobója strzelają xD . a sprzedawca u którego kupowałem wcisnął mi ściemę odnośnie warunków hodowli powiedział że jeśli woda w której będę ja trzymał nie będzie jakaś super kwaśna , albo wapienna to roślina będzie spokojnie rosła xD to wzbudziło oczywiście moje podejrzenia , ale no dałem się nabrać i zakupiłem dwie doniczuchy po 13 zł . no strasznie tanio to nie było, ale się spodobało. to był pierwszy i ostatni raz jak dałem się nabrać na jakieś chwasty. Difenbachia to jest nie tyle przegięcie, co świadome sprzedawanie trutki dla roślin. Zawiera silnie toksyczna strychninę , o czym zdołał sie kiedyś przekonać mój chomik ;/ zezarl kilka lisci , po czym mial silne zawroty glowy i zdechl. roslina rosla poprostu zbyt blisko jego klatki, a ja jako szczeniak prawie nic nie wiedzialem o roslinach. Sięgnął co uznal dobre do zjedzenia. tyle.

Ostatnio zmieniony 13.07.2009 16:12 przez TheDivineConspiracy, łącznie zmieniany 1 raz

WyÅ›wietl profil  

PostZamieszczono: 13.07.2009 15:55 
Forum assistance
Forum assistance
Awatar użytkownika

2596566
TheDivineConspiracy pisze:
Hipcio bardzo dobry temat :D temu podobne ostatnio sledze ;) wracajac do tego co napisałeś chciałem nadmienić , iż wymieniona przez Ciebie Chamaedorea, która jak wspomniałem kiedyś kopiłem , miała o dziwo plakietkę z nazwa i warunkami hodowli .

czasami sprzedawcy mogą się obronić mówiąc, że to rośliny do paludariów i dlatego sprzedają, bo część z nich się nadaje do sezonowego moczenia w wodzie... a sprzedają akwarystom... byle kaska szła

WyÅ›wietl profil  

PostZamieszczono: 03.08.2009 13:02 
Gaduła
Gaduła

gg: 6994693
6994693Tryb SkypeMe™!
Bardzo dobrze ze temat powsał wielkie ukłony dla ciebie mistrzu bo sprzedawcy niekiedy wciakją kity o roslinkach ... A tak swoją droga to nic sie nie stanie rybom jezeli w akwa o biotipie azji zasadzimy bambusa ??? Bo u mnie w zoologicznym jest zasadzony bambus w akwa i troche mnie to niepokoi ;/

3 Glonojady
2 molinezje
1 Krewetka Amano
10 Samic gupika
12 malutkich gupików
:D

WyÅ›wietl profil  

PostZamieszczono: 03.08.2009 15:05 
Forum assistance
Forum assistance
Awatar użytkownika

2596566
mnie też by martwił tym bardziej, że bambus w warunkach naturalnych rośnie 20cm na dzień :o

WyÅ›wietl profil  

PostZamieszczono: 03.08.2009 20:20 
Forum assistance
Forum assistance
Awatar użytkownika

2596566
ostatnie fotki z wypadu do zoologa...

supergnijące hity za 7.70 i 18zł :o jeszcze raz ostrzegam!

Załączniki:
P8021452.JPG
P8021452.JPG [ 60.91 KiB | PrzeglÄ…dany 12066 razy ]
P8021451.JPG [60.08 KiB]
Pobrany 12289 razy
cennik.JPG
cennik.JPG [ 52.78 KiB | PrzeglÄ…dany 12006 razy ]

PostZamieszczono: 03.08.2009 20:24 
Gaduła
Gaduła

gg: 6994693
6994693Tryb SkypeMe™!
Po prostu ŻAL.PL co ludzie wyprawiają w tych sklepach ... Do czego ten świat zmierza xDD ????? :roll:

3 Glonojady
2 molinezje
1 Krewetka Amano
10 Samic gupika
12 malutkich gupików
:D

WyÅ›wietl profil  

PostZamieszczono: 03.08.2009 20:25 
Stały bywalec
Stały bywalec
Awatar użytkownika

nie dosc ze drogie to same frajerstwo ! Hipek adres tego sklepu dodaj tu viewtopic.php?f=11&p=98083
PYTANIE DO MODA: CZEMU DZIADIU MNIE POSTY KASUJESZ, JAK W TEMACIE JEST

WyÅ›wietl profil  

PostZamieszczono: 21.11.2009 09:55 

no cos takiego nie myslałam ze w specjalistycznym sklepie moze byc takie oszustwo a ja sie marwie co sie dzieje w moim akwa i pisze nawet do was w innym temacie w chorobach.Mnie tez dziwiła moja roslinka bo przypominała doniczkowa domową ale skoro stała zanurzona calkowicie w sklepowym akwarium o nigdy bym nie sądzila ze nie jest przystosowana do tego.no i po wyjeciu stała jak drut ok 1,5godz zanim ją wlozylismy teraz jest do połowy oskubana dwie rybki nie zyją ale odziwo te co ja skubią żyją.to moze jednak to jest akwariowa.Kurcze nie znam nazwy ale chyba sie dowiem i jak sie okaze ze to nie jest wodna to nie wiem co zrobie w tym sklepie.ale jak poznac tą prawdziwą akwariową.

WyÅ›wietl profil  

WyÅ›wietl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronÄ™ 1, 2, 3, 4, 5  NastÄ™pna

Strefa czasowa UTC