Forum akwarystyczne

portalu SuperAkwarium.pl
Dzisiaj jest 23.05.2012 06:36

Strefa czasowa UTC

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 19.02.2012 09:25 

gg: 0
Na początek zaznaczę, że zastanawiałem się chwilę czy wrzucić ten temat do pytań od początkujących czy może tutaj więc jakby było źle to proszę od razu nie próbować mi przegryźć tętnicy z tego powodu. Modów upraszam o nie branie tego do siebie za osobiście ;)

Więc jest tak. Chciałem stworzyć akwarium bez przykrywki, z filtrem zewnętrznym, oraz oświetleniem na specjalnych nóżkach nad akwa. Zamówiłem żwir czarny, naturalny o granulacji 2-4 mm, a także chciałbym zamówić jakieś roślinki. W sklepach w mojej okolicy są one dość drogie, dochodzą do kilkunastu złotych za 3-4 marnie ukorzenione gałązki, które nie wytrzymują miesiąca bo są oczywiście z upraw nadwodnych. Korzystniejsze oferty znalazłem na portalu aukcyjnym allegro.Oto jedna z nich:

-Limnofilia bezszypułkowa
-Rogatek sztywny
-Dębówka meksykańska
-Moczarka argentyńska
-Subwassertang
-Paproć wodna (Ceratopteris siliquosa)
-Hemiantus zwyczajny
-Heterantera paskowana
-Mikrozorium
-Różdżyca
-Wgłąbka
-Piscja oskowata
-Salivinia natans
Mchy:
-Phoenix moss
-Mech Tajwański
-Spiky moss

Każdego otrzymam po kilka gałązek, lub porcję (mech). Sprzedawca zarzeka się że są z jego akwarium, z nadwyżek. No i jeszcze do każdego zakupu dorzuca krewetki 3 Red Cheery lub 3 Babaulti.

So Question Time:

1.Czy można ufać tego typu sprzedawcom?
2.Nie jest ich za dużo jak na akwarium 50x32x32, czy początkujący będzie w stanie ogarnąć tą (według mnie) dość duża ilość roślin?
3.Czy granulacja żwiru jest odpowiednia, jeśli nie jest odpowiednia to dla których roślin?
4.Którym z roślin najlepiej pozwolić na wolne pływanie po akwarium, a które można np. przywiązać do korzenia/kamienia?
5.Które nie pasują do reszty względem wymagań i które na starcie odrzucić?
6.Czy oświetlenie Aquael Lum-250 1xTC-S 11W wystarczy? (była w standardowym wyposażeniu akwa ale mój kolega, który też hoduje roślinki powiedział mi, że to odrobinę za mało ale wolę zapytać kogoś kto się naprawdę zna)

Pozdrawiam i proszę o kulturalne, spokojne wypowiedzi bo mój ostatni temat wywołał małą kłótnię, co za bardzo nie pomagało w prowadzeniu rozmowy ...

PostZamieszczono: 19.02.2012 09:39 
Gaduła
Gaduła
Awatar użytkownika

Jeśli ten sprzedawca mieszka w Piekarach Śląskich to można zaufać.
Kupowałem u niej 2x za każdym razem odbierając osobiście. Ma w domu dużo zbiorników.
Ja polecam.

PostZamieszczono: 19.02.2012 12:25 

To raczej nie ta sama osoba, bo on mieszka w Białymstoku ;)

Ktoś jeszcze się wypowie i pomoże?

PostZamieszczono: 19.02.2012 12:33 
Gaduła
Gaduła
Awatar użytkownika

Jeśli kupujesz przez allegro to poszukaj oferty mas1986. Nie podaję linku bo pewnie nie można ;)

PostZamieszczono: 19.02.2012 12:47 

Z tego co widzę to w jego ofercie są narazie tylko krewetki Balbaulti. Ale nie zaszkodzi napisać i się zapytać. zibi6 dzięki za cynk ;)

Ale w dalszym ciągu czekam na odpowiedzi na nurtujące mnie pytania i ocenę zestawu roślinnego który znalazłem. ;)

PostZamieszczono: 19.02.2012 12:54 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Jeżeli chcesz to jeden z kolegów na forum ma bardzo ładne nie drogie roślinki, ja kupiłem i jestem zadowolony w 100 %
A tu osoba której nie polecam z allegro, nie wiem czy wolno cz też nie ale wpisuję nazwę allegrowicza bo nie chce aby ktoś tracił pieniążki.
Haiaw
http://allegro.pl/latwy-i-piekny-zestaw ... 61728.html

NIE POLECAM

PostZamieszczono: 19.02.2012 14:28 

A więc pozostałe pytania (proszę o przeglądnięcie listy roślin i wrzucenie swoich odpowiedzi):

1.Czy można ufać tego typu sprzedawcom?
2.Nie jest ich za dużo jak na akwarium 50x32x32, czy początkujący będzie w stanie ogarnąć tą (według mnie) dość duża ilość roślin?
3.Czy granulacja żwiru jest odpowiednia, jeśli nie jest odpowiednia to dla których roślin?
4.Którym z roślin najlepiej pozwolić na wolne pływanie po akwarium, a które można np. przywiązać do korzenia/kamienia?
5.Które nie pasują do reszty względem wymagań i które na starcie odrzucić?
6.Czy oświetlenie Aquael Lum-250 1xTC-S 11W wystarczy? (była w standardowym wyposażeniu akwa ale mój kolega, który też hoduje roślinki powiedział mi, że to odrobinę za mało ale wolę zapytać kogoś kto się naprawdę zna)

EDIT:

Proszę o szybkie odpowiedzi bo chciałbym jeszcze dzisiaj zamówić rośliny, ażeby sprzedawca mógł je wysłać już jutro.

PostZamieszczono: 21.02.2012 16:11 

Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji, pomoc otrzymałem na innym forum na którym ktoś się interesuje tym co się dzieje na forum. Pozdrawiam i do widzenia.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC