Forum akwarystyczne

portalu SuperAkwarium.pl
Dzisiaj jest 23.05.2012 06:03

Strefa czasowa UTC

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 13.02.2010 14:49 
Zbanowany
Zbanowany

gg: 0
Zdecydowałem się jednak w 112l na Malawi :)
I chce w nim hodować pseudotropheus saulosi (tylko ten gatunek)
Tylko teraz moje pytania brzmią :
- Ile mogę mieć w nim pseudotropheus saulosi ?
- I ile mogę w nim mieć samców a ile samic ?
- Jak je rozmnożyć ?
Czytałem różne fora Malawi ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania tylko znalazłem że można je hodować w 112 l :)

Proszę o szybką odpowiedz :D

PostZamieszczono: 13.02.2010 14:59 
Stały bywalec
Stały bywalec
Awatar użytkownika

gg: 1327923
1327923
Możesz trzymać max 7 szt w tym 1 samca.Chyba,że będziesz miał dużo kryjówek wtedy możesz mieć 2 samce ale odradzałbym.

PostZamieszczono: 13.02.2010 18:19 
Zbanowany
Zbanowany

Michał a wiesz może jak się je rozmnaża ?
Tylko chodzi mi o własne informacje a nie z netu :)

PostZamieszczono: 13.02.2010 22:20 
Stara Gwardia
Stara Gwardia
Awatar użytkownika

Jak się je rozmnaża? Całkiem normalnie, akurat teraz jestem w posiadaniu narybku w ilości około 24sztuk, to co Ci powiem, nie różni się niczym od informacji przeczytanych w internecie, więc dziwi mnie troche fakt, że jesteś tak negatywnie nastawiony do tego co przeczytałeś, albo nie przeczytałeś bo nie szukałeś.
Twoje pytania:
- Ile mogę mieć w nim pseudotropheus saulosi ? - na początku możesz mieć nawet 8sztuk-potem należy je zredukować jak już się wyklarują samce i samice, najlepiej jest mieć 1+4 (ja mam dwa samce ponieważ podzieliły rewiry między sobą i generalnie się "dogadują" natomiast planuje jeszcze jedną samicę aby rozładować agresje samców na większą liczbe samic
- I ile mogę w nim mieć samców a ile samic ? jak wyżej.
- Jak je rozmnożyć ? Info z neta, nic nowego nie wymyślę w tym temacie więc pozwoliłem sobie zacytować, sprawdzone i potwierdzone.
Cytuj:
...czynnikiem bardzo istotnym dla udanego rozmnażania tej pięknej ryby jest posiadanie przez sama stałego rewiru. Wtedy to on jest prowodyrem tarła i następuje ono regularnie i częściej. W przypadku gdy takiego rewiru samiec nie posiada, tarło występuje gdy zew natury obudzi w samcu gotowa do tarła partnerka. Samica nie ma wyraźnego pokładełka i zwiastunami poprzedzającymi tarło jest tylko i wyłącznie zachowanie ryb. Gdy w zbiorniku znajduje się kilka samców, samica odbywa tarła albo z wieloma albo z jednym z samców. Rytuał identyczny jak u labidochromis-a caeruleus-a INKUBACJA młodych od 19 do 47 dni. Z tym, ze noszenie młodych samica wyraźnie przedłuża gdy nie jest odławiana ze zbiornika ogólnego. Samica wypuszcza do 20 młodych, które mają 0,8 cm – 1,2 cm i są jej wiernymi kopiami do 4 miesiąca praktycznie wśród młodzieży nie widać różnic,...

Tylko pytanie? Czemu już chcesz zabrać się za rozmnażanie ryb, których jeszcze nie masz? Zresztą co potem zrobisz z narybkiem?

PostZamieszczono: 14.02.2010 09:23 
Zbanowany
Zbanowany

Shem ja się jeszcze nie zdecydowałem na żadne ryby i dlatego zadaje najważniejsze pytania żeby potem nie miał problemów z tymi rybami...
A wiesz może gdzie na allegro można znaleźć te skałki do Malawi bo szukałem i nie mogę znaleźć :oops: :cry:

PostZamieszczono: 14.02.2010 10:40 
Stara Gwardia
Stara Gwardia
Awatar użytkownika

Skałki do malawi to przede wszystkim: wapień, piaskowiec, marmur, kwarcyt. A to można kupić w zoologu(przepłacająć) albo na składzie kamieni ozdobnych(wychodzi około1zł za 1kg).

PostZamieszczono: 14.02.2010 14:33 
Stały bywalec
Stały bywalec
Awatar użytkownika

gg: 1327923
1327923
Z tego można zrobić ładne Malawi http://www.allegro.pl/item909202850_wap ... u_nas.html

PostZamieszczono: 28.02.2010 22:05 

gg: 2862164
2862164
witam, planuje zmienic obsade i wystroj i miec wlasnie w 112l Pseudotropheus Saulosi. Moje pytanie jest takie, czy z tymi pyszczakami mozna miec jakies przydenne rybki zwykle takie jak kiryski albo cierniooczki? albo chociaz glonojada zbrojnika? czy glonojad nie bedzie przeszkadzal pyszczakom?

czy na tym forum nikogo nie ma? nikt nie odpowie??
halooooo!?

PostZamieszczono: 21.02.2012 20:42 

Jeden z mniejszych przedstawicieli grupy Mbuna, dorasta zaledwie do 8 cm długości. Nieagresywny, dobrze toleruje obecność innych pyszczaków z j. Malawi o podobnym usposobieniu. Stosunkowo łatwy w hodowli. Wymaga znacznego udziału pokarmów roślinnych w diecie. Optymalna temperatura 24-27°C, pH 7,5-8,5.

Czy ktoś może mi podać dużo więcej danych na temat tej ryby ?

Nie odgrzebuj starych tematów.
mod.Evelyn

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC