Forum akwarystyczne

portalu SuperAkwarium.pl
Dzisiaj jest 22.02.2012 22:09

Strefa czasowa UTC

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 18.04.2011 17:07 
Stary wyga
Stary wyga
Awatar użytkownika

Ostrzeżenia: 2
gg: 0
Jeśli wklejasz fragmenty to używasz opcji cytuj, i podajesz źródło.
Co do wypławkach to nie wiem jestem w szkole średniej i jeszcze o nich nie słyszałem:P

PostZamieszczono: 20.04.2011 12:23 
Maniak
Maniak
Awatar użytkownika

gg: 36904667
36904667
AsFeron pisze:
Jeśli wklejasz fragmenty to używasz opcji cytuj, i podajesz źródło.
Co do wypławkach to nie wiem jestem w szkole średniej i jeszcze o nich nie słyszałem:P

Ja w gimnazjum o wypławkach miałam. Wydaje mi się,że Ty po prostu nie uważałeś na lekcji, albo uciekałeś. ;)

Moim postanowieniem noworocznym jest dawać mniej ostrzeżeń, Wy aż się o nie prosicie. Na przyszłość mniej takich postów w tematach.
mod. SzaraMysz

Niektórzy są tak bardzo w tyle, ze myślą ze prowadzą.

PostZamieszczono: 30.04.2011 17:06 
Bywalec
Bywalec
Awatar użytkownika

gg: 33776267
33776267
za moich czasów nie było jeszcze szkół gimnazjalnych.... :) a o wypławkach w innym trybie szkolenia też nie słyszałem :)... niestety mam je w jednym z zbiorników.... zbiornik czysty, często podmieniana woda.... karmy prawie tam nie wrzucam bo żyją tam krewetki, i zjadają glony... czasami wpadnie tam banan, szpnak czy liść sałaty...ale to nie karma dla wypławków.... czemu zatem tam żyją?

n i e r e z y g n u j z s i e b i e

PostZamieszczono: 30.04.2011 21:26 
Gaduła
Gaduła

Pierwsza podstawowa sprawa to, to, że autor tematu nie ma wypławków tylko nicienie. Wypławki nie są wcale cienkie i białe a koloru kremowego bądź ciemniejszego i rzadko unoszą się nad żwirkiem ja bynajmniej takich nie widziałem. Na pewno nie siedzą w dzień pod cienką warstwą żwirku tylko w najgłębszych partiach gdyż są czułe na światło także ruszając żwirkiem delikatnie na pewno nie wypłyną.

globoos pisze:
za moich czasów nie było jeszcze szkół gimnazjalnych.... :) a o wypławkach w innym trybie szkolenia też nie słyszałem :)... niestety mam je w jednym z zbiorników.... zbiornik czysty, często podmieniana woda.... karmy prawie tam nie wrzucam bo żyją tam krewetki, i zjadają glony... czasami wpadnie tam banan, szpnak czy liść sałaty...ale to nie karma dla wypławków.... czemu zatem tam żyją?

Czemu tak długo żyją bez jedzenia? Wypławek bez pokarmu potrafi przeżyć bardzo długo. Gdy brakuje pokarmu wypławek powolutku wchłania komórki swojego ciała. Staje się przez to mikroskopijny, ale wystarczy mała dawka pokarmu ( zawsze coś spadnie na dno) i się regeneruje. Mnoży się też na potęgę. Nie łatwo jest się pozbyć tego robala

PostZamieszczono: 03.01.2012 18:40 
Małomówny
Małomówny

Ostrzeżenia: 1
gg: 642539
642539Tryb SkypeMe!
Witam Mam podobny problem. Jestem poczatkowym akwarysta o ile mozna tak powiedziec... Otorz dzisiaj doszedl do mnie odmulacz i po wlaniu wody z dna do szklanki moim oczom okazaly sie male robaki w ksztalcie cieniutkich nitek zywo wijacych sie i plywajacych, dodatkowo jest tez parę sztuk biegajacych ciemnych kropek. Czy te robaczki sa szkodliwe? mozna sie zz nimi jakos uporac czy moze dobrze ze one tam sa. z Góry dzieki za wyrozumialosc Pozdrawiam!

aha dzieki za szybka odpowiedz! nic odmulam dalej pozdrawiam! :geek:

Ostatnio zmieniony 03.01.2012 19:11 przez szczepan-88, łącznie zmieniany 1 raz

PostZamieszczono: 03.01.2012 18:49 
Stały bywalec
Stały bywalec
Awatar użytkownika

"Nicienie są obecne prawdopodobnie we wszystkich słodkowodnych i morskich akwariach. Chociaż istnieje wiele form pasożytniczych, istnieją również tysiące gatunków, które nie są niebezpieczne. Te nieszkodliwe gatunki zwykle osiągają niewielkie rozmiary. Mają cylindryczny kształt, przeważnie grubości włosa czy nitki, są białe i nieprzezroczyste. Formy te dorastają do ok. 1 - 2 cm. Najczęściej jednak ok. 5 mm. Charakterystyczne dla nich jest wicie się w toni wodnej, czy osiadanie przy szybie w podłożu lub na linii tafli wody.
Jednym z typowych gatunków nicieni również jest to, czym wielu hodowców karmi swój narybek - węgorki "mikro".
Te wszystkie formy oczywiście nie są pasożytami – te nie przetrwałyby poza organizmem swojego żywiciela.

W celu ograniczenia ewentualnej plagi zarówno wypławków jak i nicieni podjąć można następujące kroki:
Nie przekarmiać ryb. Najlepiej na jakiś czas ograniczyć karmienie do minimum. W ostateczności nawet kilkudniowa głodówka dorosłym rybom w najmniejszym stopniu nie zaszkodzi, a ryby zajmą się wtedy wyjadaniem „robaczków”. Większość małych ryb pożywi się wypławkami i nicieniami. Dbać o czystość podłoża – aby nie zalegały na nim resztki jedzenia i nie zapominać o regularnej podmianie wody. I to co zawsze w akwarystyce najważniejsze – cierpliwość. Jeśli zastosujemy się do powyższych, akwarium samo z czasem wyreguluje liczebność tych organizmów."

źrodło: 4szyby.blogspot.com

Obrazek

PostZamieszczono: 27.01.2012 02:13 
Małomówny
Małomówny

Ostrzeżenia: 1
gg: 642539
642539Tryb SkypeMe!
locdog pisze:
"Nicienie są obecne prawdopodobnie we wszystkich słodkowodnych i morskich akwariach. Chociaż istnieje wiele form pasożytniczych, istnieją również tysiące gatunków, które nie są niebezpieczne. Te nieszkodliwe gatunki zwykle osiągają niewielkie rozmiary. Mają cylindryczny kształt, przeważnie grubości włosa czy nitki, są białe i nieprzezroczyste. Formy te dorastają do ok. 1 - 2 cm. Najczęściej jednak ok. 5 mm. Charakterystyczne dla nich jest wicie się w toni wodnej, czy osiadanie przy szybie w podłożu lub na linii tafli wody.
Jednym z typowych gatunków nicieni również jest to, czym wielu hodowców karmi swój narybek - węgorki "mikro".
Te wszystkie formy oczywiście nie są pasożytami – te nie przetrwałyby poza organizmem swojego żywiciela.

W celu ograniczenia ewentualnej plagi zarówno wypławków jak i nicieni podjąć można następujące kroki:
Nie przekarmiać ryb. Najlepiej na jakiś czas ograniczyć karmienie do minimum. W ostateczności nawet kilkudniowa głodówka dorosłym rybom w najmniejszym stopniu nie zaszkodzi, a ryby zajmą się wtedy wyjadaniem „robaczków”. Większość małych ryb pożywi się wypławkami i nicieniami. Dbać o czystość podłoża – aby nie zalegały na nim resztki jedzenia i nie zapominać o regularnej podmianie wody. I to co zawsze w akwarystyce najważniejsze – cierpliwość. Jeśli zastosujemy się do powyższych, akwarium samo z czasem wyreguluje liczebność tych organizmów."

źrodło: 4szyby.blogspot.com

Dzieki za odp. Wlasnie o takie info mi chodzilo. Dzieki

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC