Forum akwarystyczne

portalu SuperAkwarium.pl
Dzisiaj jest 23.05.2012 05:27

Strefa czasowa UTC

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 18.03.2010 08:54 
Stały bywalec
Stały bywalec
Awatar użytkownika

gg: 0
Na końcu tematu o swoim akwarium (także i o dyfuzorze) opisałem całą sprawę - viewtopic.php?f=22&t=15804&st=0&sk=t&sd=a&start=20 ;) Kupiłem reaktor CO2 w którym rozpuszczam gaz. Nitki głównie są na roślinach. Dziś kolejna podmiana wiec zobaczę efekty po dodaniu większej ilości makro i mikro, być może coś przeoczyłem.

http://www.UNICEF.pl/

PostZamieszczono: 18.03.2010 11:56 
Początkujący
Początkujący
Awatar użytkownika

Widać więc, że glony masz na życzenie. Zawsze jak skończy Ci się CO2, to zamieniaj akwarium na LT wyłączając część światła. Silniejsze światło, bez CO2 w obecności innych składników pokarmowych, w 90% równa się glony.

Glony zaczynają rosnąć, jak rośliny chorują (nie rosną) z powodu braku jakiegoś składnika najczęściej. Nawet jak poprawiłeś warunki wzrostu, to glony tak od razu nie zginą, bo wiele z nich lubi warunki podobne do roślin (dużo składników i CO2).
Glony różnią się od roślin tym, że potrzebują specyficznych warunków do aktywacji ich sporów (przetrwalników) i mają całkiem inne cykle życiowe, więc po jakimś czasie przy optymalnych warunkach dla roślin, wiele z nich samoistnie zniknie (ale nie wszystkie). Najlepszą metodą walki z glonami, jest koncentrowanie się na potrzebach roślin i ich dobrym zdrowiu, bo zapobiega to powstawaniu warunków potrzebnych glonom do aktywacji ich sporów.

Rób duże i regularne podmiany, aby pozbyć się z wody większej ilości sporów, produkowanych na bierząco przez żyjące glony, nawoź regularnie i bądź 110% pewny, że nie ma dużych wahań poziomu CO2 w ciągu dnia świetlnego. Przy podmianach usuwaj tak dużo glonów jak się da, możesz sobie pomóc Easy Carbo w pozbyciu się ich. Zmniejszenie intensywności światła też może pomóc, gdyż w akwarium, to właściwie jedyny czynnik, który ogranicza ich wzrost.
Cierpliwości, u mnie po kilku tygodniach (6-ciu o ile dobrze pamiętam) większość glonów (nitek) sama się rozpuściła.

Edit: I jak robisz dużą podmianę, to powoduje to duzy skok poziomu CO2 w wodzie, więc najlepiej robić podmianę przed zgaszeniem światła wieczorem, a jak robisz podmianę w ciągu dnia, to wyłącz światło na jakiś czas zaraz po podmianie (np. 2 godz.), żeby poziom CO2 w wodzie się odbudował zanim ponownie zapalisz światło.

PostZamieszczono: 18.03.2010 18:09 
Stały bywalec
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Jeszcze raz dzięki za wszelkie podpowiedzi! Na bieżąco będę informował o zmianach a akwarium ;)

PostZamieszczono: 11.05.2010 18:54 
Stały bywalec
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Minęło sporo czasu więc odświeżę temat jak obiecałem :P
Po restarcie baniaka, którego całą historię opisałem wczesnej, w końcu czas pochwalić się, że EI działa w 100%.
Na samym początku, po restarcie, półtora miesiąca borykałem się z glonami: brunatne nitki, długie zielone nitki, okrzemki cała masa i żeby było jeszcze fajniej wpadły krasnorosty :|
Powodem tego był muł który znajdował się praktycznie w całym podłożu. Częste podmiany wody (o stałej twardości KH I GH ), odmulanie, wywary z zielonej herbaty, czyszczenie ozdób oraz roślin, a w akcie desperacji obcięcie wszystkich roślin na wysokości około 5cm- tak jak kosiarką pomogły :P
Za którymś razem kiedy byłem bliski poddania się zauważyłem, że glony spowolniły swój rozwój. Zacząłem wtedy od ustawienia CO2 na maksymalnym poziomie (zajęło mi to 5 dni). Oświetlenie 3x24W w 112l tylko 5 godzin dziennie, podnosząc długość oświetlania baniaka o godzinę co tydzień. Kiedy ustawiłem odpowiednio wylot wody z filtra i byłem pewny na 101%, że mam wyregulowany poziom CO2 oraz wszystko co mogłoby spowodować jego wahania mam wyeliminowane do minimum, zabrałem się za nawożenie. Poczekałem, aż filtr dojrzeje w pełni ( kiedyś powodem niepowodzenia EI był niedojrzały filtr ) i zacząłem nawozić. Podawałem dość duże dawki na początku aż doszedłem do poziomu (na dzień dzisiejszy) NO3 - około 30 ppm; PO4 - 2ppm; mikro leje tak aby żelazo było w granicach 0,4ppm. Mija około 3 tydzień jak jadę na takich dawkach. To co się dzieje w baniaku to jest nie do opisania. Fotosynteza tak wielka, że rośliny ledwo widać hehe przyrosty niewyobrażalne i w końcu ten spokój kiedy nie trzeba robić co kilka dni testów. Miałem dosadzać roślinki ale stwierdziłem, że ta aranżacja posłuży mi jako trening na EI.
Nie mówię, że łatwo było mi osiągnąć ten stan ale jeśli przestrzegamy wszystkie zalecenia i skupiamy się głównie na CO2 to powinno się kiedyś udać ;) Polecam spróbować bo warto!

Ostatnio zmieniony 12.05.2010 21:04 przez nyq20, łącznie zmieniany 1 raz

PostZamieszczono: 12.05.2010 07:57 
Forum assistance
Forum assistance
Awatar użytkownika

gg: 2596566
2596566
Mi też bardzo odpowiada metoda EI. Naczytałem się tego co nie miara. Ostatecznie nabyłem sole. Z kalkulatorów wyliczyłem dawki i powiem, ze również jestem zadowolony. Jak na razie jedynym moim mankamentem jest brak butli. Dawkuję CO2 z bimbrowni, ale efekty i tak widać. Poradziłem sobie z glonami. Również miałem okrzemki, sinice i zielenice. Ogólnie bardzo polecam wszystkim! To na prawdę działa.

PostZamieszczono: 12.05.2010 17:17 
Małomówny
Małomówny

nyq20 pisze:
mikro leje tak aby żelazo było w granicach 4ppm.

Chyba 0,4 :)

PostZamieszczono: 12.05.2010 21:05 
Stały bywalec
Stały bywalec
Awatar użytkownika

fenix79 pisze:
nyq20 pisze:
mikro leje tak aby żelazo było w granicach 4ppm.

Chyba 0,4 :)

Zgadza się, pomyłka ;) już poprawiłem.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa UTC