|
Pielęgnice Amerykańskie są od lat ulubieńcami wielu akwarystów na całym świecie. Niestety większość ludzi kojarzy sobie te ryby z śmiercionośnymi gadami, które muszą być same w zbiorniku. Takie spostrzeganie tych pięknych oraz ciekawych ryb jest moim zdaniem po prostu zbrodnią. W tym swoim "artykule" postaram się przybliżyć wszystkim ludziom, że nie wszystkie pielęgnice są rybimi zabójcami oraz jak należy dobierać ze sobą dane gatunki ryb by nie było pózniej z nimi problemów.
Wielkość Zbiornika
Wielkość zbiornika jest bardzo znacząca w hodowli wszystkich ryb, ale osobiście uważam, że jeżeli chodzi o pielęgnice amerykańskie, to powinniśmy bardziej zwracać uwagę na to, czy zbiornik jest dobrym domem dla naszych długowiecznych przyjaciół. Wysokość akwarium nie jest tak ważna dla pielęgnicowatych, jak powierzchnia dna. Podane dane co do minimalnych wymiarów akwarium dla pielęgnic są danymi umownymi, ponieważ każdy zbiornik jest inny i czasem jest tak, że np akwarium o długości 70cm będzie lepszym domem dla jakiejś pielęgnicy z tego względu, że szerokość takiego zbiornika będzie wynosić np 50cm. Taka powierzchnia dna (3500cm^2) będzie większa od zbiornika o 10cm dłuższego ( standard 112L - 80x35cm - 2800cm^2), czyni to taki zbiornik lepszy dla ryb, które charakteryzują się tym, że obierają jakąś tam powierzchnie dna jako swój teren i przesiadują w tym miejscu większość czasu.
To wymiary zbiornika pozwalają nam z góry oszacować co się do niego nadaje, a co nie- dlatego napisze małą listę standardowych akwariów w których jest możliwość trzymania pielęgnic *- Ryby te nadają się do podanych przeze mnie zbiorników, ale polecam je trzymać jako pojedyńcze parki, nie łączyć ich z innymi gatunkami ze względu na wielkość oraz agresje( Zebra dorasta przewaznie do 12cm, ale osobiście widziałem 16-17cm samce, jednakże to są okazy. Salvini do 100cm zbiornika nadaje się jako pojedyńcza ryba, ale tutaj już nie chodzi o agresje, a o wielkość – ryba ta dorasta mniej więcej do 15- 18cm samiec, ale coraz częściej widuje samce ok. 23cm, a trzymanie takich gadów z innymi pielęgnicami w takim zbiorniku było by już męczarnią.)
80x 35x 40 – 112L
Pielęgnica Miodowa (H. Multispinosa) Pielęgnica Sajica (A. Sajica) Pielęgnica Meeka (T. Meeki) Pielęgnica Zebra (A. Nigrofasciatus)* A sp. Honduran Red Point Jest jeszcze wiele innych pielęgnic, ale napisałem te które są do dostania w polsce.
100x 40x 50 – 200L
Przy tej długości można sobie pozwolić na ładniejsze gatunki pielęgnic, ale wszystko jest uzależnione od tego, czy chcemy trzymać je same, czy więcej niż jedną parę
Pielęgnica Diamentowa (C. Salvini) * Pielęgnica Niebieskołuska (C . Ostofasciatus) Pielęgnica Eliota (T. Ellioti) – ryby te niektórzy polecą do 80cm zbiornika, jednakże dorasta większa od meeki ( czasem nawet ponad 18cm) i trzymanie tych ryb w takim zbiorniku było by niezbyt dla nich dobre. Akara Błękita (A. Pulcher) Akara Piaskowa (C. Amazonarum)
120x 40x 50 – 240L
Akara pomarańczowopłetwa ( A. Rivulatus) Pielęgnica Nikaraguańska (H. Nicaraguensis) Pielęgnica Skośnopręga (C. Festivum) Pielęgnica Severum/ Plamooka (H. Severus/ H. Efasciatus)
150x50x50 – 375L
Pielęgnica Szmaragdowa (H. Temporalis) Pielęgnica Pawiooka (A. Ocellatus) Pielęgnica Cytrynowa/ Labiatus (C. Citrinellus/ Labiatus) Pielęgnica Red Terror (C. Feastae) Pielęgnica Wielobarwna (V. Synspilum) Pielęgnica Perłowa (H. Carpintis)
Dobieranie Obsady
Jak już wiemy, jaki zbiornik jest minimalnym dla wybranych pielęgnic, to czas na wybór – jednogatunkowe, dwugatunkówe, czy wielogatunkowe. Podane wymiary akwarium za minimum, to wymiary zbiornika w którym ryby mogą pływać swobodnie, tak naprawdę to ryby nie obierają całej powierzchni dna jako swój teren podczas tarła, dlatego możemy dodać więcej par ryb, ale przy dobieraniu ryb musimy kierować się ważnymi zasadami .
1. Jeżeli interesuje nas trzymanie agresywnych pielęgnic w ilości większej niż 1 para, to musimy od razu dać 3 parki, powód? Agresja dominującej parki zostanie rozłożona na 2 pary ryb. Gdyby agresja była skupiona na jednej parze ryb, to zgon słabszej parki to by była tylko kwestia czasu.
2. Trzymanie łagodnych pielęgnic (2 par) jest możliwe w zbiorniku, ale powinno się dobrać ryby o podobnej wielkości
3. Ryba rybie nie równa- w jednym akwarium hierarchia może wyglądać tak:
a)Para A jest dominująca, para B i para C żyją w hierarchi
b)Para A i para B żyją w hierarchi, ale dominującą parą jest para C
c) Para C i para A żyją w hierarchi, a dominuje para B Wszystko jest zależne od wielkości ryb, kolejności wpuszczania oraz agresji danego gatunku.
Agresja
Agresja pielęgnic to też indywidualna sprawa, ale będę się trzymał tego, co sam zauważyłem i zrobie podział agresji (I – Agresywne, II- Spokojne, ale terytorialne) (III- Spokojne)
I Pielęgnica Cytrynowa, Pielęgnica Zebra, Pielęgnica Labiatum, Pielęgnica Red Terror, Pielęgnica Perłowa, Pielęgnica Wielobarwna, Pielęgnica Salvini
II Pielęgnica Plamooka, Pielęgnica Pawiooka, Pielęgnica Niebieskołuska, Akara Błękitna, Akara pomarańczowopłetwa, Akara piaskowa, Pielęgnica Miodowa, Vieja Regani, Vieja Argentea, Pielęgnica Managuańska
III Pielęgnica Nikaraguańska, Pielęgnica Meeka, Pielęgnica Eliota, Pielęgnica Sajica
Ryby Towarzyszące
Oczywiście nie samymi pielęgnicami zbiornik żyje. Ryby towarzyszące to głównie ryby sumowate (Zbrojniki, Platydorasy, Kiryśniki, Duże sumy), ale jakiś czas temu próbowałem trzymać pielęgnice w akwarium z Mieczykami Hellera (X. Helleri), doświadczenie ciągnie się już któryś miesiąc z powodzeniem. Do niektórych Ryb z grupy III i II można dołączyć duże jajożyworodne (Molinezje, Mieczyki, Ameki) oraz bystrzyki i zwinniki większe niż 4cm.
Roślinność
Pielęgnice lubią kopać, więc najlepszym podłożem byłby piach, ale takie podłoże nie jest idealne dla roślin. Dodatkowo pielęgnice kopiąc mogą zniszczyć słabsze roślinki. Osobiście jestem zwolennikiem zbiorników bez roślin, ale wracając do moich eksperymentów z pielęgnicami – trzymam parkę H. Multispinosa w akwarium 112L z roślinami (Żabienice, Mikrozoria, Rogatki, Nurzańce – czyli nie wszystkie rośliny są twarde, a te pielęgnice są znane z roślinożerności)- jak widać można stworzyć kompromis Pielęgnica + rośliny , ale trzeba ułożyć rośliny w taki sposób by nie przeszkadzały w przygotowaniach do tarła, ale o tym w innym zagadnieniu...
Tarło
Z doświadczenia wiem, że nie wszystkie pielęgnicowate lubią zwykłą kranówe do trarła (Temporalisy, Maronki)- takim rybom można lekko zmiękczyć wodę rozcieńczając ją RO lub destylką. Kolejnym istotnym faktem jest to, że pielęgnice mają różne upodobania co do miejsca składania ikry. Dla przykładu Pielęgnica Zebra preferuje jamy, skorupy kokosów , a nawet ceramiczne rurki, a pielęgnice miodowe, akary, pawiookie i managuańskie preferują bardziej duże kamienie, jedne wolą coś a`la otoczaki, jednym bardziej pasują prościutkie łupki położone poziomo na podłożu ( P. Pawiooka i Akara błękitna) Spowodować tarło nie jest trudno, wystarczy zrobić podmianke (standard 20-30%) ciepłą wodą , lub poprostu podnieść temp grzałką do ok. 28*C. Ważne też jest odpowiednie karmienie wysokobiałkowymi i wysokotłuszczowymi pokarmami (Serce drobiowe, Ochotka).
Podłoże
Podłożem dla pielęgnic może być wszystko co nie zatwardza wody, ale osobiście polecam Piach żółty (do piaskownic, do budowy – do kupienia w Castoramie, Obi), po wielokrotnym wypłukaniu nadaje się do zbiornika. Piach pozwala pielęgnicom łatwiej kopać, podczas żerowania mogą go przesiewać przez skrzela, przy czym jest bardzo dekoracyjny i tani.
Karmienie pielęgnic
Amerykańskie pielęgnice to są głównie mięsożercy, ale są ryby z mniejszym, jak i większym zapotrzebowaniem na pokarmy pochodzenia roślinnego, osobiście mogę powiedzieć, że zbilansowana i urozmaicona dieta to klucz do sukcesu w jak i rozmnażaniu pielęgnic, jak i wybarwianiu się naszych podobiecznych. Jeżeli chodzi o mnie, to ja prowadzę diete głównie opartą na mięsie, mięso ktore najczęściej jest u mnie używane to: - Serce Drobiowe + ew. Dodatek czosnku, sałat lub szpinaku - Filety ryb (Panga, Tilapia) + ew. Dodatki w/w - Chude mięso z kurczaka -Ochotka - Wodzień
Z pokarmów suchych mogę śmiało polecić pokarmy z firmy HIKARI. Pokarmy tej firmy są bardzo pożywne dla ryb, dzięki nim ryba się pięknie wybarwia oraz puchnie w wodzie- ryba sobie poje, mimo tego, że nie zje dużo Wymienie w kolejności Najlepszy- Dobry (słabych pokarmów nie używam) pokarmy których używam i mogę śmiało polecić
HIKARI Cichlid staple HIKARI Cichlid Gold TROPICAL Cichlid & Arowana TROPICAL/ NO NAME – Gammarus
Dobieranie Pary
Jak wiadomo większość pielęgnic dobiera się w pary na całe życie, ale niestety nie wszystkie "pary" są dobrane samowolnie...
Dobrana para to taka, która z stada młodych ryb (minimum 4szt) zaczyna ze sobą spędzać więcej czasu, pływać blisko siebie, a na końcu oczywiście się wytrą.
Większość pielęgnicowatych dobiera się w pary "na siłe" by zmniejszyć ew. koszta kupowania ryb (wiadomo, że bardziej się opłaca kupić 2sztuki, niz 6, lub 10...) Takie dobranie par na siłe powoduje:
- Ciągłe sprzeczki - Nieudane tarła - Zjadanie ikry/ młodych - Czasem samicy się odechce tarła - zostanie zabita
Dobrym rozwiązaniem jest kupowanie 3 sztuk ryb. Jeżeli są z jednego miotu, to 1 największą i 2 mniejsze - prawdopodobieństwo trafienia samca i 2 samic. Gdy samiec w przyszłosci ma wybór pomiędzy dwoma samicami, to mamy pewność, że wezmie tą, która mu pasuje- można przyjąć, że będzie to dobrana parka.
Zdaża się tak, że pielęgnice Tworzą haremy (Sajica, Meeka) a także, że 2 samice prowadzą tarło (Severum, Akara Piaskowa, Skalary)
Z czasem na pewno coś dopiszę, ale proszę o to, by nie było w tym temacie syfu – Temat będzie przyklejony po to, by zainteresowani tymi rybami mogli zadawać pytania z nimi związane.
_________________ [200L] Black Waters [86,4L] Tanganika [76,8L] Black Waters [64L] Ameryka Południowa
|