Forum akwarystyczne

portalu SuperAkwarium.pl
Dzisiaj jest 22.05.2012 16:52

Strefa czasowa UTC

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 19.11.2009 18:51 
Gaduła
Gaduła
Awatar użytkownika

gg: 7576209
7576209
Przy zakupie i później hodowli krewetek, tak samo jak w przypadku ryb, należy zwracać uwagę na zapewnienie im odpowiedniego litrażu i ilości osobników. Również ważne jest, żeby wiedzieć, które krewetki będą się swobodnie rozmnażały w naszym akwarium i ich liczba może lawinowo wzrosnąć, a które potrzebują do tego słonej wody i ich ilość się nie zwiększy (żeby być ścisłym - dochodzi do zapłodnienia i inkubacji jajeczek, a nawet wyklucia się larw, ale potem w słodkiej wodzie one giną).

Krewetki filtrujące:
Atya gabonensis - minimum 120l - nie rozmnaża się w słodkiej wodzie
Atyopsis moluccensis - minimum 100l - stadna (min. 3 sztuki) - nie rozmnaża się w słodkiej wodzie

Krewetki karłowate:
Amano - minimum 40l - stadna (min. 4 sztuki) - nie rozmnaża się w słodkiej wodzie
Babaulti - minimum 20l - stadna (min. 6 sztuk) - rozmnaża się w słodkiej wodzie
Biene - minimum 30l - stadna (min. 6 sztuk) - rozmnaża się w słodkiej wodzie
Crystal red - minimum 30l - stadna (min. 6 sztuk) - rozmnaża się w słodkiej wodzie
Red cherry - minimum 20l - stadna (min. 6 sztuk) - rozmnaża się w słodkiej wodzie
Yellow - minimum 20l - stadna (min. 6 sztuk) - rozmnaża się w słodkiej wodzie
White pearl - minimum 20l - stadna (min. 6 sztuk) - rozmnaża się w słodkiej wodzie
Blue pearl - minimum 20l - stadna (min. 6 sztuk) - rozmnaża się w słodkiej wodzie
Hummel - minimum 20l - stadna (min. 6 sztuk) - rozmnaża się w słodkiej wodzie
Mandarynka - minimum 50l - stadna (min. 6 sztuk) - rozmnaża się w słodkiej wodzie
Ninja - minimum 20l - stadna (min. 6 sztuk) - nie rozmnaża się w słodkiej wodzie
Orange - minimum 15l - stadna (min. 6 sztuk) - nie rozmnaża się w słodkiej wodzie
Red nose - minimum 50l - stadna (min. 6 sztuk) - nie rozmnaża się w słodkiej wodzie
Tiger - minimum 20l - stadna (min. 6 sztuk) - rozmnaża się w słodkiej wodzie
Simoni simoni - minimum 10l - stadna (min. 6 sztuk) - rozmnaża się w słodkiej wodzie

Oczywiście to nie są wszystkie gatunki krewetek słodkowodnych, tylko te najczęściej spotykane.

Ostatnio zmieniony 19.11.2009 19:09 przez mszt, łącznie zmieniany 2 razy

PostZamieszczono: 19.11.2009 18:52 
Stara Gwardia
Stara Gwardia
Awatar użytkownika

gg: 0
mszt dzieki że jednak skusiłaś sie napisać ten temacik ;) Podklejam i jeszcze raz dzieki ;)

Mój post jest fajny ale jest tylko mój :D
Nie udzielam porad na PW !!!! Chcesz coś wiedzieć ? Pisz na forum.

PostZamieszczono: 06.03.2010 17:07 
Gaduła
Gaduła
Awatar użytkownika

gg: 0
Ja bym polemizowal z tym litrazem dla Simoni Simoni poniewaz mialem je i wielkoscia dorownuje Amanka

Na poczatku czerwca rusza projekt 180 L

PostZamieszczono: 31.07.2010 05:17 
Małomówny
Małomówny
Awatar użytkownika

gg: 9037080
9037080
Witam.
Ja mam krewetki w akwariach 25 litrów i w zasadzie doszedłem do wniosku, że jednak dla krewetek nie litraż jest ważny a parametry wody. Co więcej krewetki lubią ścisk i bardzo dobrze się czują w zatłoczonych akwariach. Po pierwsze wynika to z moich obserwacji a po drugie w zasadzie w większości opisach krewetki są zwierzętami stadnymi. Oczywiście w małych akwariach jest trudno o stabilne warunki a małe zbiorniki są szczególnie wrażliwe na wahania parametrów ale wydaje mi się, że jak ktoś chce to może się bawić w obsługę mini akwarium. Na rynku są teraz modne akwaria NANO, które są polecane przez znawców czyli w zasadzie chyba się potwierdza to co piszę.
Może nie uwierzycie ale mam akwarium 25 litrów, w którym mam ponad 200 krewetek. 12 dużych samic, 4 samce a reszta to różnej wielkości ich potomstwo.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC