Forum akwarystyczne

portalu SuperAkwarium.pl
Dzisiaj jest 22.05.2012 16:31

Strefa czasowa UTC

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 17.01.2012 10:00 
Początkujący
Początkujący

gg: 2033007
2033007
Za kilka dni najprawdopodobniej będę właścicielem akwarium o wymiarach 150x50x40...
Nie mam zielonego pomysłu na obsadę i proszę o poradę.Zależy mi na tym żeby w akwarium były rośliny,więc ryby roślinożerne odpadają,będę chciał mieć w tym baniaku też krewetki,będzie mi na tym zależało żeby się spokojnie rozmnażały więc nie chce wpuścić rybek które im to uniemożliwią.Nie chce mieć ryb które rosną do niewiadomo jakich rozmiarów.Proszę o ciekawe propozycje bo nie chce znów zrobić zupy.

Apropo zupy przy zakładaniu poprzedniego akwa 112 l popełniłem karygodny błąd i jestem właścicielem 4 brzanek rekinich i 4 sumów rekinich...Jak to się by miało w nowym akwa? Byłyby w stanie dzielić moje akwa z innymi mieszkańcami czy musiałby zostać same(jeśli tak będę szukał im innego właściciela co może być dość trudne)

Moje ostatnie pytanie tyczy się raczków.Zawsze myślałem że są to zwierzęta które absolutnie nie nadają się do wspóldzielenia akwarium z rybkami i krewetkami,ale przy poszukiwaniu akwarium spotkałem akwarystę którego raczki nie wyrządzały żadnej krzywdy współlokatorom.Chciałbym się dowiedzieć jakie raki mógłbym dołączyć do swojej obsady,jakie mają wymagania i czy się rozmnażają?

PostZamieszczono: 17.01.2012 10:07 
Stały bywalec
Stały bywalec
Awatar użytkownika

gg: 0
Co do raczków to Ci nie pomogę.

Ani brzanki rekinie ani sumy rekinie nie nadawały sie to Twojego poprzedniego litrażu..i nie nadają się do obecnego.
Brzanka to akwa grubo powyżej 500L.
O Pandze to już nawet nie mówię bo dla nich to basen.

Co do obsady. Postawiłby na jakąś dużą ławice. Pospolitych neonów, Microrazbór Galaxy.
Do tego bardzo gęsta roślinność i Twoje krewetki.
Coś ala Holender.

PostZamieszczono: 17.01.2012 10:15 
Stały bywalec
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Gęsto zarośnięty baniak wiążę się z dużymi kosztami: oświetlenie, nawozy, butla CO2. Do takiego baniaka najlepiej nadawała by się ławica drobnicy.

[98l] W stronę Azji

PostZamieszczono: 17.01.2012 10:16 
Stały bywalec
Stały bywalec
Awatar użytkownika

szak123 pisze:
Gęsto zarośnięty baniak wiążę się z dużymi kosztami: oświetlenie, nawozy, butla CO2. Do takiego baniaka najlepiej nadawała by się ławica drobnicy.

Kolega nic o funduszach nie pisał... Być może nie stanowi to problemu:)

PostZamieszczono: 17.01.2012 10:58 
Początkujący
Początkujący

2033007
Barteq pisze:
szak123 pisze:

Kolega nic o funduszach nie pisał... Być może nie stanowi to problemu:)

zapomniałem o tym wspomnieć ;p w jakiś sposób będę liczył się z kosztami... raczej będę brał pod uwagę rośliny mniej wymagające(najprawdopodobniej do swojej kolekcji dokupie jakąś paczkę z allegro na wiosne)
w Co2 nie zamierzam narazie inwestować...kiedyś kupiłem z dwie butle(takie małe z zoologicznego) i nie dość że bardzo szybko sie zużyły to efektów powalających nie widziałem... może i coś źle robiłem...

Wracając do sumów i brzanek rekinich.Trochę dziwi mnie opinia ze 300 l to za mało. Jeśli by tak było to wydaje mi się że nie byłoby tych rybek dostępnych w każdym sklepie zoologicznym,bo przecież co drugi akwarysta nie ma w domu akwarium 500 litrowego.Moje obecne akwa może faktycznie jest dla nich za małe.Chociaż nie widać po nich żadnych objawów choroby...jedynie małe gabaryty mogą mieć wpływ na szybkość rośnięcia,bo po 3 latach mają około 10-12 cm. Fakt faktem wolałbym się ich pozbyć,ale w żadnym zoologicznym nie chcą ich wziąść,a nie mam serca na inne rozwiązania.

Wracając do obsady...
A co sądzicie o pielęgniczkach ramirezkach albo brzankach sumatrzańskich?

A tak wogóle może ktoś mi doradzi jakiś mało spotykany gatunek? Bo neonki to można spotkać w każdym akwa a z wczesniejszych doświadczeń mam uraz do neonków które systematycznie znikały bez zadnych objawów

PostZamieszczono: 17.01.2012 11:49 
Stały bywalec
Stały bywalec
Awatar użytkownika

To zrób z cieniolubnych (na forum jest wykaz), do tego duża ławica i będziesz miał to co chcesz:")

Ramirezy tak... na Twoje akwa ze dwie parki.
Zamiast neonów Microrazbora Galaxy. Ryba dość łatwo dostępna, jednak w zbiornikach niezbyt często widziana.

Wracając do Brzanek Rekinich jest to ryba bardzo ruchliwa, stadna i do tego dorasta do 35cm. Wystarczy tak odpowiedz?
O sumach to nawet pisać nie będę. To że ryba jest dostępna w prawie każdym zoologu nie oznacza, że do prawie każdego akwa się nadaje. To biznes....

PostZamieszczono: 18.01.2012 08:47 
Początkujący
Początkujący

2033007
jeszcze mam pytanie co do raków i krewetek...

jakich krewetek nie kupywać,albo inaczej jakie krewetki mają duże wymagania?
i jakie raki mogę dopuścić do zestawu ryby+rośliny+krewetki?

PostZamieszczono: 18.01.2012 10:26 
Małomówny
Małomówny
Awatar użytkownika

1. W tym akwa na spokojnie mogą być 3 pary ramirez,co będzie lepszym rozwiązaniem niż 2.
2. Na początek kup sobie red cherry/babaulti/yellow/blue i white pearle. Są najprostsze w hodowli.

PostZamieszczono: 18.01.2012 11:11 
Początkujący
Początkujący

2033007
a co myślicie o takiej koncepcji ryb

ławica neonków mix sztuk- ??
ławica modrooków sztuk-??
parka mieczyków
i może harem bojowników?

czy z takimi rybami moglbym trzymac jednego ducha amazońskiego?
Edit:
to pomożecie?

Michał84:Pomogę nauczyć ci się edytowania postów.
Ostrzeżenie!

PostZamieszczono: 19.01.2012 15:18 
Stały bywalec
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Jakoś mi się nie podoba łączenie bojka z mieczykami. Zamiast 2 ławic daj 1 tylko dużą....będzie to efektowniej wyglądało. Nie musisz brać małych rybek..są śliczne większe ławicowe np. Bystrzyk Pereza, Parański itp.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC