Forum akwarystyczne

portalu SuperAkwarium.pl
Dzisiaj jest 22.05.2012 16:09

Strefa czasowa UTC

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 22.02.2012 11:23 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

gg: 42112099
42112099
mateo5991 pisze:
Danio i glonojad nie nadają się do tego akwa, ale neonki? z 6 neonków spokojnie mogłoby być w tym baniaku.

Neony wymagają co najmniej 60 cm długość zbiornika, to bardzo ruchliwe rybki.

PostZamieszczono: 22.02.2012 12:41 
Bywalec
Bywalec

gg: 9458324
9458324
W sumie masz racje, ale nie jednokrotnie na forum widziałem, że ktoś pisał, że neonki mogą być w małych zbiornikach. Ale zgadzam się z tobą, są ruchliwe.

PostZamieszczono: 27.02.2012 15:02 

gg: 0
Tydzień temu zrobiliśmy restart akwarium - zgodnie z Waszymi wskazówkami i artykułem na tym forum.

Teraz zastanawiamy się, jakie stworzonka wpuścić do naszego małego baniaka! Prosimy o sugestie i ew. odpowiedź na pytanie, czy w akwarium może być taki skład:

1. 1 bojownik, 2 glonojady
2. 1 bojownik, 1 glonojad
3. 1 bojownik (?)
4. 1 gurami - to sugestia znajomego, który mógłby nam dać - stwierdził, że rybka, która jest już długo w jednym akwarium będzie miała mniej problemów z przystosowaniem się do naszego.

PostZamieszczono: 27.02.2012 15:32 
Bywalec
Bywalec
Awatar użytkownika

gg: 161501
161501
Moim zdaniem macie troszeczkę za dużo rybek. Jak mówili poprzednicy, prawdopodobnie (a raczej na pewno) woda nie dojrzała, a wpuściliście na raz dużo ryb. Poczytajcie o cyklu azotowym. W wielkim skrócie polega to na tym, że odchody ryb bogate są w amoniak, który jest dla nich trujący- aby pozbyć się go potrzebne są bakterie nitryfikacyjne, które rozkładają amoniak (NH4) najpierw na azotyny (NO2), które też są bardzo trujące, a potem na azotany (NO3), które nie są już szkodliwe dla ryb a stają się nawozem dla roślin.
Teraz pomyślcie o akwarium, w którym nie ma flary batekryjnej, jest pełno chloru i metali ciężkich (w końcu woda z kranu). Wpuszczacie nagle kilkanaście ryb, które produkują odchody- a nie ma bakterii, które mogłyby je rozłożyć. Do tego dochodzi masa błędów początkująycych akwarystów, jak np. przekarmianie ryb. Niezjedzony pokarm też gnije.

Kolejna sprawa, poza dojrzewaniem zbiornika i ilością ryb jest taka, że jeśli macie możliwość lać wodę z "działającego" akwarium, to należy tą możliwość wykorzystać, można zalać tą wodą nawet prawie cały zbiornik! Lepsza taka woda niż kranówka.

Może rybie przeżyją. Postarajcie się o tą wodę. Zakupcie też zaszczepy bakterii nitryfikacyjnych, bo przy tak małym akwarium jak Wasze, będą one potrzebne przy każdej podmianie wody.

Cytuj:
Kurcze, teraz doczytałem, że już zrobiliście restart :-) no ale myślę, że te słowa o cyklu azotowym i tak Wam się przydadzą na przyszłość :-)

Edytuj posty.
mod. SzaraMysz

4xP.Ramireza
2xAkara z Maronii
1xZbrojnik

NO2=0,NO3=20,PH=7,GH=15,KH= 6
http://forum.superakwarium.pl/ogolno-roslinne-t45148.html
Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC