Forum akwarystyczne

portalu SuperAkwarium.pl
Dzisiaj jest 22.05.2012 16:01

Strefa czasowa UTC

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 21.02.2012 15:41 
Bywalec
Bywalec

gg: 5749824
5749824
Witam
mam akwarium 140l założone 10.02.2012 w nim nie mam ryb (jeszcze dojrzewa), rośliny to echinodorus tanzende, cryptocoryna navilli, anubias barteri i echinodorus st.elmo's fire, oświetlenie na razie standardowe (2x18W T8-ale zamierzam kupić aqua-glo i flora-glo), z dekoracji to jest grota z kamieni kupiona w akwarystycznym (sam preparowałem gotując w solance a potem w zwykłej wodzie, sklejone silikonem akwarystycznym i po sklejeniu moczone ok 48godz w wiaderku z wodą), 2 kokosy także wygotowane w solance a potem w zwykłej wodzie, podłoże to żwir zwykły o granulacji 2-3mm, substrat to floran (czy jakoś tak), filtr kaskada fzn-3 (media to kolejno od wlotu: prefiltr, gąbka, włóknina, zeolit, ceramika), światło świecę ok 8-9 godz (od 11-20). A problem mam taki: ok 6 dni po zalaniu akwarium zauważyłem, że roślinki nie są w dobrej kondycji pytałem w sklepie ale powiedzieli, że to normalne. W niedzielę (19 lutego) zauważyłem brązowe plamy na niektórych roślinach, wczoraj poszedłem do sklepu powiedziałem im co i jak to dali mi coś takiego: PlantaMin firmy TetraPlant i mówili żeby zalać ok 50ml. Tak też zrobiłem (preparat wlany 20 luty o godz ok18). A dzisiaj ok godz 16.30 zauważyłem takie białe nitki, wielkość ok 2-5mm, grubość włosa, białe, poruszają się - podejrzewam, że to nicienie. I mam pytanie: Jak ich się pozbyć? Bo większość forumowiczów pisze że ryby mogą się nimi zająć jeśli się je trochę przygłoduje ;) tylko, że ja nie mam jeszcze ryb a chyba jeszcze za wcześnie na wpuszczenie (akwa pracuje od zalania 10dni)

Rośliny:żabienica tanzende,echindorus st.elmo's fire,anubias,cryptocoryna nevilli,cyperus
Obsada:19neonek,5molinezji,1zbrojnik,6kirysków,6otosków,3kr.amano,1kr. filtrująca,2miecz.welon.
Oświetlenie: Aqua-Glo, Flora-Glo

PostZamieszczono: 23.02.2012 19:29 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Ostrzeżenia: 5
gg: 0
Nicieniami sie nie przejmuj, ''zadomowia sie'' i rybki beda mialy co jesc...az sie trzesa jak je zjadaja :) Jak nicienie sa, to jeszcze troche i akwarium bedzie ok, o ile testy sa dobre :)

danio pregowane 7
kirysek spiżowy albinos 8
kirysek pstry 5
zbrojniki niebieskie 4
gibbiceps 1
bocja wspaniała 3
skalar niebieski 1+1
sumiki 2
[color=#0000FF]Nie moge pisac polskich znakow i prosze o zrozumienie :([/color]

Nie mam polskich znakow.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC