Forum akwarystyczne

portalu SuperAkwarium.pl
Dzisiaj jest 22.05.2012 14:34

Strefa czasowa UTC

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 21.08.2009 09:37 
Częsty bywalec
Częsty bywalec
Awatar użytkownika

mei: temat podklejam, bo dyskusja na wysokim poziomie i na pewno innym się przyda;)

Witam.

Z krasnorostami walczę już bardzo długo, za długo;) Ale moja uporczywość doprowadziła do tego że zacząłem je nawet lubić ale mniejsza z tym;) Ok 30% masy roślinnej w moim akwarium było i jest nadal pokryte ok 3 gatunkami krasnali. Między innymi szantracjami:)
Jak wiemy krasnorosty są strasznie uporczywymi glonami które w wielu przypadkach doprowadzają do restartu akwarium a po nim powracają jakby nigdy nic.

Kilka przydatnych informacji:
Barwniki: fikoerytryna i fikocyjanina (czerwony i niebieski)
Materiały zapasowe: skrobia krasnorostowa, lipidy.
Ściana komórkowa: celuloza, ksylan, węglan wapnia, agar.
Pożywka: nadmiar fosforanów i azotanów, nadmiar węglanów wapnia, nadmiar organiki (węgiel organiczny: cukry, tłuszcze, białka)
Plechowce lub jednokomórkowce, symbioza z bakteriami.

Dane o zbiorniku:
2 x 15 w + 1x18w kolejno 6000k 15w + 6500k 18 w + 7200k 15 w
Filtracja: FZN - 2 (maly kosz gąbka + ceramika, duży kosz keramzyt) + miniDenitrifikator Fan 1 + zbiornik a w nim 2L Keramzytu.
Pojemność - 63L
Nawożenie: TMG + sole + chelat Fe + CO2 CYTRYNOWNIA;) Kwasek cytrynowy + soda.
Flora: Beket, green, nevilli, heteranthera, ludwiga red, lotos red, lilaeopsis, willow, mikrozorum, bacopa, hydrocotyle
Fauna: 2x ramirezy, 5x neony, 4x kirys, 4x otos, 100000 x red cherry
Ozdoby: 2 duże konary:P

Dane podaje teraźniejsze.

Wiemy już wystarczająco aby przejść do opisu stanów akwarium z okresu z przed 4 miesięcy.

Restart: FZN 2 + ceramika + gąbka+ węgiel, TMG + Fe. Światło 6h full. Zaczęły pojawiać się okrzemki zostały zaatakowane węglem i podmiana, skapitulowały. Po 3-4 dniach po podmianie wysyp drobnych zielenic.

2 tyg później: FZN - 2 + ceramika + gąbka. TMG + Fe + K2SO4. Światło 8 h. Na liściach anubiasa pojawiaja sie pierwsze kępki krasnorostów i z dnia na dzień jest ich coraz więcej. Zielenice standart po 4 dniach. Przeróbka FZNa nic nie daje ruch wody znikomy krasnorosty maja sie swietnie. Testy 15 ppm N, 1,0 ppm P. Podmiany pod zbicie P 2x w tygodniu nic nie daja, gehenna trwa ponad 3 tyg, krasnorosty zajmuja bacope, microzorum, beketa, i lilaeopsisa.

Podsumowanie: ograniczenie ruchu wody nie daje efektu, ograniczenie fosforanów nie daje efektu.
Dalsze działania: obniżenie jonów węglanów wapnia, obniżenie PH.

1,5 miesiąca później: FZN 2 + ceramika + gąbka. TMG + Fe + K2SO4. Światło 8h. Rośliny porażone krasnalami maja zachamowany wzrost, ciągłe usuwanie liści powoduje zmniejszenie masy roślinnej. Podmiany demineralka + kranovit, ph obniżone z 8,5 do 7,0 - 7,5. Obniżenie nic nie daje. Krasnorosty maja sie dobrze, i zajmują nowe miejsca. Pojawiają się na korzeniu szantracje.

Dalsze działanie: wymiana dyfuzora, zwieksza sie poziom Co2, podmiany kranówka + destylka, zwiększenie czasu naświetlania akwa do 10h, wycofanie TMG.

2,5 miesiąca później: FZN - 2 + ceramika + gąbka. Fe + K2SO4. Krasnorosty tworzą na korzeniu pokaźną kolonie. Wszystko wygląda jak rafa:P mikrozorum rośnie bardzo szybko, heteranthera również. Zielenice lekko przyhamowały, krasnorosty standardowo maja się dobrze.

Działania: stabilizacja rzadsze podmiany, nieingerowanie w dno (brak odmulania). Nadal blokowanie TMG. Odstawienie K2SO4 i Fe.

3,5 miesiąca później: FZN 2 + ceramika + gąbka. Destylka + kranovit. Rośliny w początkowej fazie miały sie dobrze po odstawieniu nawożenia, natomiast później zahamował sie ich wzrost. Porażony krasnorostami lilaeopsis praktycznie nie istnieje zostały tylko rozłogi. Skutkiem zachamowania wzrostu jest podwyższenie się N i P, skutkiem czego sa zielenice. Krasnorosty nie reagują na wzrost makro. Podmiana 50% plus likwidacja rafy. Wygotowanie preparacja korzeni.

Wnioski: glony nie reagują na zmiany wartości PH, obniżanie twarości, obniżanie azotu i fosforu a także zmiany oświetlenia.
Działanie: profilaktycznie zmiana swietlówek. Szukanie dalszych informacji na temat przyczyn powstawania krasnorostów.

4 miesiące od restartu: dokopuje się do informacji o związkach węgla organicznego, pomagają mi w tym koledzy z akwarystyk roślinnej. Głównym czynnikiem wzrostu DOC (dissolved organic carbon) najprawdopodobniej są u mnie korzenie, innymi źródlami: pokarm, obumierająca masa roślinna. Rozwiązanie wydaje się być proste, za proste i drogie. Wkład do filtra, granulowana lawa JBL. Polskim zamiennikiem jest tani keramzyt z tym że musimy zwrócić uwage na jego: gradacje, porowatość i zatwardzanie wody. Jeśli wszystkie parametry sa ok to keramzyt jest odpowiedni.
Dlaczego akurat lawa czy keramzyt: otóż zadaniem silnie porowatego materiału jest stworzenie siedliska dla mikroorganizmów które przetwarzają związki węgla na przyswajalne dla roślin lub łatwiej przyswajalne. Tym samym redukując DOC w naszym akwarium doprowadza to do odcięcia symbiotycznych bakterii od pożywki. Wraz z bakteriami osłabiać się będzie organizm żyjący w symbiozie czyli w naszym wypadku krasnorost. W GB zostało to pośrednio udowodnione, że przy większym DOC bakterii było zawsze więcej niż w zbiornikach ustabilizowanych.
Dodatkowo czytając niektóre wypowiedzi akwarystów znalazłem wzmiankę o zielonej herbacie która miała hamować wzrost i powodować obumieranie krasnorostów.

Działania: wymiana mediów filtracyjnych na 3/4 keramzytu w FZN-2 i zmajstrowanie małego filtra przepływowego z 2 litrami owej glinki. Dodatkowo po tygodniu regularne zalewanie zbiornika zieloną herbatą zgodnie z przepisem - 250 ml wody + łyżka stołowa herbaty na 100 L. Dawkę podzieliłem.

4.5 miesiąca później: FZN - 2 ceramika + gąbka + keramzyt. TMG + Fe + K2SO4. Po tygodniu w roślinach coś drgnęło szczególnie w bacopie i lotosie. Rośliny te zaczęły rosnąć ku mojemu zdziwieniu: lotos w stagnacji 3 miesiące. Zacząłem kuracje herbatą a wiec dawki co 3 dni po 120 ml + małe zaciemnienie żeby uniknąć koagulacji.
mijają właśnie 2 tygodnie od początków kuracji - krasnorosty obumierają widać to szczególnie przy tych czarnych stały się szare i łatwo odpadają. Zajęły się nimi nawet red cherry. Mech wystartował w końcu gdzie wcześniej ani drgnął.

Dalsze działania: kupno RO, wywalenie konarów, i ... przycinka;) Oczywiście dalsze zalewanie herbatką w mniejszych dawkach.

Podsumowanie: krasnorosty nie reagowały na zmiany oświetlenia, obniżanie Makroelementów, obniżanie PH i twardości, zmniejszanie ruchu wody, a nawet na zwiększenie Makro Azotu i Fosforu.
Traktujcie akwarium jak doświadczenie, po zmianach trzeba odczekać minimum 2 tygodnie no i cierpliwości.
Mam nadzieje że komuś pomogę)

Pozdro

Litraż (wymiary)
Oświetlenie (moc, firma, typ, czas oświetlenia)
Sprzęt (filtr, grzałka, forma napowietrzania)
Obsada fauny i flory
[nawożenie w tym CO2, stosowana chemia]

Przepraszam za polske znaki:P

PostZamieszczono: 25.08.2009 12:29 
Częsty bywalec
Częsty bywalec
Awatar użytkownika

Witam,

Herbata jest de facto typowym glonobójczym preparatem ale, nie działa ona typowo tak jak typowe preparaty chemiczne które hamują cykle fotosyntezy u glonów (dlatego nieraz np hamują tez u roślin). Kofeina, tauryna, tanina, garbniki, hamusy - jak wiadomo 3 ostatnie mają destrukcyjny wpływ na niektóre glony a dodatkowo dobrze stymulują wzrost roślin wyższych co daje im kolejny bodziec do walki z glonami.

Jeśli chodzi o media takie jak lawa, drobny keramzyt czy choćby RioBio, zadaniem tych mediów jest demineralizacja a nie procesy nitryfikujące i tyczy się to zbiorników roślinnych. Wkład taki musi być porowaty, jak najdrobniejszy i gęsty żeby woda przeciskała się przez niego z trudem. W rośliniaku forma amonowa azotu jest łatwiej przyswajalna przez rośliny niż azotanowa, dlatego też mniejszą uwagę należy zwrócić na cykl azotowy. Należy pamiętać również o tym gdzie i jakie bakterie przeprowadzają procesy. Siedliska natlenione, przepływowe, beztlenowe, nisko przepływowe itd.
Głupotą również będzie stwierdzić że w takich mediach bakterii nitryfikacyjnych nie będzie, będą i będzie im dobrze z tym że w innych proporcjach i w stałych przekrojach.
Dlatego nie można porównywać mocno porowatej ceramiki czy bio bali do gęstych złoży ponieważ przez te pierwsze woda przepływa bardzo szybko i kilkadziesiąt razy w jednostce czasu, zachodzą wtedy procesy czysto nitryfikacyjne przy obecności tlenu i silnego przepływu redukując NH4 do NO3 (malawi, tanganika)
Gęste złoże zawsze zmniejszy przepływ i wydajność filtra, ale to oczywiste.

Litraż (wymiary)
Obsada fauny i flory

PostZamieszczono: 27.08.2009 09:18 

gg: 0
A jaka to herbata? gdzie kupiona? Zapachowa? Smakowa? Określ troche jaka to ma być... I ile jej lać do baniaka 25L?

PostZamieszczono: 09.09.2009 18:11 
Młody forumowicz
Młody forumowicz
Awatar użytkownika

gg: 1365822
1365822
Tydzień temu zacząłem stosować keramzyt na krasnorosty zobaczymy czy coś da...

PostZamieszczono: 09.09.2009 19:57 
Częsty bywalec
Częsty bywalec
Awatar użytkownika

Witam:)

U mnie pomogło:) Z tym że należy pamiętać o tym ażeby keramzyt był drobny. Nie można przesadzać bo z kolei to wpłynie na filtracje chemiczna i biologiczną w akwarium. Nie możemy dopuścić do powstawania nadmiernych stref beztlenowych w złożu. Musimy zadbać o to żeby nasycenie tlenem w wodzie było jak najwyższe.
Wszystko to tyczy się założeń ujętych przeze mnie u góry. Czyli: geste złoże, mały przepływ, natlenienie, ograniczenie, obsady i pokarmów. Ja dodatkowo pozbyłem się źródła Doc poprzez usunięcie korzeni.

Co się stało u mnie:

I faza: wymiana złoża na keramzyt.
dawka zielonej herbaty
ograniczenie mikroelementów i makroelementów (n,p,k)
zaciemnienie, przeciw koagulacji

Obserwacje (2 tygodnie kuracji): krasnorosty zmieniają kolor na szarawy, znikają zielenice a na ich miejsce pojawia się brązowy nitkowaty glon.

II faza: nadal dawki zmniejszone herbaty ok 2x na tydzień po 100ml
usuniecie korzeni
redukcja obsady
przycinka roślin
światło 10h

Obserwacje (2 tygodnie kuracji) : celem była redukcja azotanów produkowanych przez organizmy. Azotany spadły do 0 ppm, ale niestety fosforany skoczyły do ok 1,5 - 2 ppm. Zyskałem możliwość sterowania kolejnym makroelementem. krasnorosty obumierają, nawet red cherry biorą się za czyszczenie porażonych roślin.

III faza: nie dozuje herbaty
do akwarium wprowadzam KNO3 (azotany) dlaczego? aby zbić fosforany. 5 ppm przez 5 dni w tygodniu.
Przy podmianie: 10 ppm K2SO4 + 1,5 ml TMG + 5 ppm KNO3. System:1 podmiana mikro+makro, 2 makro, 3 makro,
4 makro, 5 makro, 6 przerwa, 7 przerwa. Makro = KNO3, 1-7 oznacza dni tygodnia.
Robię gazownie w akwarium, CO2 dozuje ok 4 b/sek.

Obserwacje (do teraz ok 2 tyg): Fosforany spadły do 0 - 0,1, rośliny szaleją (jeszcze w życiu nie widziałem takiej fotosyntezy), krasnorosty znikają, opadają na dno. Krasnala nie rosną tak jak i inne glony. Na razie jest wszystko w porządku.

Pozdro

Litraż (wymiary)
Obsada fauny i flory

PostZamieszczono: 10.09.2009 16:43 
Młody forumowicz
Młody forumowicz
Awatar użytkownika

gg: 1365822
1365822
Piszesz drobny keramzyt, czyli jakiej średnicy? bo ja mam od 1cm do 1.5cm.

PostZamieszczono: 10.09.2009 19:05 
Częsty bywalec
Częsty bywalec
Awatar użytkownika

3 - 5 mm to jest sensowna gradacja. Ja jeżeli nie mogę dostać takiej gradacji rozdrabniam.

Litraż (wymiary)
Obsada fauny i flory

PostZamieszczono: 30.10.2009 17:50 
Gaduła
Gaduła
Awatar użytkownika

wtk. pisze:
A jaka to herbata? gdzie kupiona? Zapachowa? Smakowa? Określ troche jaka to ma być... I ile jej lać do baniaka 25L?

Dołączam się do pytania...

PostZamieszczono: 30.10.2009 19:28 
Stara Gwardia
Stara Gwardia
Awatar użytkownika

gg: 1383684
1383684
Także dołączam się do pytania o herbatkę :) Z racji małego litrażu (33l) i filtra wewnętrznego nie mam jak zastosować keramzytu :/

PostZamieszczono: 31.10.2009 12:07 
Małomówny
Małomówny

Z moich doświadczeń wynika że dość dobre efekty w walce z krasnorostami (ale też innymi glonami ) można uzyskać poprzez przedawkowanie węgla w płynie EasyCarbo.
Dawki codzienne 3x większe niż zaleca producent przez okres tygodnia. W tym samym czasie trzeba zadbać o odpowiednie warunki dla rozwoju roślin czyli mikro/makro co2 odpowiednia cyrkulacja wody i oczywiście światło. Nie ograniczał bym nawożenia tak jak to robił przedmówca doprowadzając do zerowych wartości azotanów przy takich fosforanach (sinice). Kwestia zielonej herbaty w walce z krasnorostami to też dość kontrowersyjny temat. Poprzez wprowadzanie zielonej herbaty do akwa wprowadzamy przede wszystkimi gabrniki zatrzymujące rozwój glona, ale jednoczenie dostarczamy nieświadomie sporo innych substancji pochodzenia organicznego. Zielonej herbaty nie stosuje więc piszę to teoretycznie natomiast EasyCarbo stosowałem z pozytywnym efektem w krewetkarium (krewetki żyją).
Cytuj:
W rośliniaku forma amonowa azotu jest łatwiej przyswajalna przez rośliny niż azotanowa, dlatego też mniejszą uwagę należy zwrócić na cykl azotowy.

Rozwój glonów spowodowany jest przede wszystkim przez niedobór mikro/marko elementów, co2 bądź też jego nieodpowiednią cyrkulację i pojawienie się w wodzie akwariowej NH4 aktywującego przetrwalniki glonów. Rośliny z powodzeniem moa przetwarzać No3 (nie powodujący glonów) pozyskując w ten sposób azot.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC