|
mei: temat podklejam, bo dyskusja na wysokim poziomie i na pewno innym się przyda;)
Witam.
Z krasnorostami walczę już bardzo długo, za długo;) Ale moja uporczywość doprowadziła do tego że zacząłem je nawet lubić ale mniejsza z tym;) Ok 30% masy roślinnej w moim akwarium było i jest nadal pokryte ok 3 gatunkami krasnali. Między innymi szantracjami:) Jak wiemy krasnorosty są strasznie uporczywymi glonami które w wielu przypadkach doprowadzają do restartu akwarium a po nim powracają jakby nigdy nic.
Kilka przydatnych informacji: Barwniki: fikoerytryna i fikocyjanina (czerwony i niebieski) Materiały zapasowe: skrobia krasnorostowa, lipidy. Ściana komórkowa: celuloza, ksylan, węglan wapnia, agar. Pożywka: nadmiar fosforanów i azotanów, nadmiar węglanów wapnia, nadmiar organiki (węgiel organiczny: cukry, tłuszcze, białka) Plechowce lub jednokomórkowce, symbioza z bakteriami.
Dane o zbiorniku: 2 x 15 w + 1x18w kolejno 6000k 15w + 6500k 18 w + 7200k 15 w Filtracja: FZN - 2 (maly kosz gąbka + ceramika, duży kosz keramzyt) + miniDenitrifikator Fan 1 + zbiornik a w nim 2L Keramzytu. Pojemność - 63L Nawożenie: TMG + sole + chelat Fe + CO2 CYTRYNOWNIA;) Kwasek cytrynowy + soda. Flora: Beket, green, nevilli, heteranthera, ludwiga red, lotos red, lilaeopsis, willow, mikrozorum, bacopa, hydrocotyle Fauna: 2x ramirezy, 5x neony, 4x kirys, 4x otos, 100000 x red cherry Ozdoby: 2 duże konary:P
Dane podaje teraźniejsze.
Wiemy już wystarczająco aby przejść do opisu stanów akwarium z okresu z przed 4 miesięcy.
Restart: FZN 2 + ceramika + gąbka+ węgiel, TMG + Fe. Światło 6h full. Zaczęły pojawiać się okrzemki zostały zaatakowane węglem i podmiana, skapitulowały. Po 3-4 dniach po podmianie wysyp drobnych zielenic.
2 tyg później: FZN - 2 + ceramika + gąbka. TMG + Fe + K2SO4. Światło 8 h. Na liściach anubiasa pojawiaja sie pierwsze kępki krasnorostów i z dnia na dzień jest ich coraz więcej. Zielenice standart po 4 dniach. Przeróbka FZNa nic nie daje ruch wody znikomy krasnorosty maja sie swietnie. Testy 15 ppm N, 1,0 ppm P. Podmiany pod zbicie P 2x w tygodniu nic nie daja, gehenna trwa ponad 3 tyg, krasnorosty zajmuja bacope, microzorum, beketa, i lilaeopsisa.
Podsumowanie: ograniczenie ruchu wody nie daje efektu, ograniczenie fosforanów nie daje efektu. Dalsze działania: obniżenie jonów węglanów wapnia, obniżenie PH.
1,5 miesiąca później: FZN 2 + ceramika + gąbka. TMG + Fe + K2SO4. Światło 8h. Rośliny porażone krasnalami maja zachamowany wzrost, ciągłe usuwanie liści powoduje zmniejszenie masy roślinnej. Podmiany demineralka + kranovit, ph obniżone z 8,5 do 7,0 - 7,5. Obniżenie nic nie daje. Krasnorosty maja sie dobrze, i zajmują nowe miejsca. Pojawiają się na korzeniu szantracje.
Dalsze działanie: wymiana dyfuzora, zwieksza sie poziom Co2, podmiany kranówka + destylka, zwiększenie czasu naświetlania akwa do 10h, wycofanie TMG.
2,5 miesiąca później: FZN - 2 + ceramika + gąbka. Fe + K2SO4. Krasnorosty tworzą na korzeniu pokaźną kolonie. Wszystko wygląda jak rafa:P mikrozorum rośnie bardzo szybko, heteranthera również. Zielenice lekko przyhamowały, krasnorosty standardowo maja się dobrze.
Działania: stabilizacja rzadsze podmiany, nieingerowanie w dno (brak odmulania). Nadal blokowanie TMG. Odstawienie K2SO4 i Fe.
3,5 miesiąca później: FZN 2 + ceramika + gąbka. Destylka + kranovit. Rośliny w początkowej fazie miały sie dobrze po odstawieniu nawożenia, natomiast później zahamował sie ich wzrost. Porażony krasnorostami lilaeopsis praktycznie nie istnieje zostały tylko rozłogi. Skutkiem zachamowania wzrostu jest podwyższenie się N i P, skutkiem czego sa zielenice. Krasnorosty nie reagują na wzrost makro. Podmiana 50% plus likwidacja rafy. Wygotowanie preparacja korzeni.
Wnioski: glony nie reagują na zmiany wartości PH, obniżanie twarości, obniżanie azotu i fosforu a także zmiany oświetlenia. Działanie: profilaktycznie zmiana swietlówek. Szukanie dalszych informacji na temat przyczyn powstawania krasnorostów.
4 miesiące od restartu: dokopuje się do informacji o związkach węgla organicznego, pomagają mi w tym koledzy z akwarystyk roślinnej. Głównym czynnikiem wzrostu DOC (dissolved organic carbon) najprawdopodobniej są u mnie korzenie, innymi źródlami: pokarm, obumierająca masa roślinna. Rozwiązanie wydaje się być proste, za proste i drogie. Wkład do filtra, granulowana lawa JBL. Polskim zamiennikiem jest tani keramzyt z tym że musimy zwrócić uwage na jego: gradacje, porowatość i zatwardzanie wody. Jeśli wszystkie parametry sa ok to keramzyt jest odpowiedni. Dlaczego akurat lawa czy keramzyt: otóż zadaniem silnie porowatego materiału jest stworzenie siedliska dla mikroorganizmów które przetwarzają związki węgla na przyswajalne dla roślin lub łatwiej przyswajalne. Tym samym redukując DOC w naszym akwarium doprowadza to do odcięcia symbiotycznych bakterii od pożywki. Wraz z bakteriami osłabiać się będzie organizm żyjący w symbiozie czyli w naszym wypadku krasnorost. W GB zostało to pośrednio udowodnione, że przy większym DOC bakterii było zawsze więcej niż w zbiornikach ustabilizowanych. Dodatkowo czytając niektóre wypowiedzi akwarystów znalazłem wzmiankę o zielonej herbacie która miała hamować wzrost i powodować obumieranie krasnorostów.
Działania: wymiana mediów filtracyjnych na 3/4 keramzytu w FZN-2 i zmajstrowanie małego filtra przepływowego z 2 litrami owej glinki. Dodatkowo po tygodniu regularne zalewanie zbiornika zieloną herbatą zgodnie z przepisem - 250 ml wody + łyżka stołowa herbaty na 100 L. Dawkę podzieliłem.
4.5 miesiąca później: FZN - 2 ceramika + gąbka + keramzyt. TMG + Fe + K2SO4. Po tygodniu w roślinach coś drgnęło szczególnie w bacopie i lotosie. Rośliny te zaczęły rosnąć ku mojemu zdziwieniu: lotos w stagnacji 3 miesiące. Zacząłem kuracje herbatą a wiec dawki co 3 dni po 120 ml + małe zaciemnienie żeby uniknąć koagulacji. mijają właśnie 2 tygodnie od początków kuracji - krasnorosty obumierają widać to szczególnie przy tych czarnych stały się szare i łatwo odpadają. Zajęły się nimi nawet red cherry. Mech wystartował w końcu gdzie wcześniej ani drgnął.
Dalsze działania: kupno RO, wywalenie konarów, i ... przycinka;) Oczywiście dalsze zalewanie herbatką w mniejszych dawkach.
Podsumowanie: krasnorosty nie reagowały na zmiany oświetlenia, obniżanie Makroelementów, obniżanie PH i twardości, zmniejszanie ruchu wody, a nawet na zwiększenie Makro Azotu i Fosforu. Traktujcie akwarium jak doświadczenie, po zmianach trzeba odczekać minimum 2 tygodnie no i cierpliwości. Mam nadzieje że komuś pomogę)
Pozdro
_________________ Aby Ci pomóc musimy znać:
Litraż (wymiary) Oświetlenie (moc, firma, typ, czas oświetlenia) Sprzęt (filtr, grzałka, forma napowietrzania) Obsada fauny i flory [nawożenie w tym CO2, stosowana chemia]
Przepraszam za polske znaki:P
|