Forum akwarystyczne

portalu SuperAkwarium.pl
Dzisiaj jest 21.05.2012 17:10

Strefa czasowa UTC

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 11.08.2011 20:47 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

gg: 0
zibi6 pisze:
latet pisze:
A jeśli górna część podłoża zaczyna przybierać lekko pomarańczowawy odcień - czy to wskazanie do restartu? (akwarium ma ledwie 1.5 miesiąca). NO2=0.0, NO3=40.

A jakiego koloru masz żwirek? Podejrzewam że biały.
Jak tam miałem a pomarańczowe u mnie to były rybie odchody. Jeśli tak masz to trochę pomoże odmulanie. No i ciemny żwirek najlepszy.

Tak, dość biały, dość gruby - kupując nie miałem za wiele wiedzy i kierowałem się średnicą, a nie kolorem. Sądziłem, że nad większym żwirkiem łatwiej zapanować, niż nad drobniejszym, np. łatwiej odmulać. Wiem, że to pomarańczowe to zanieczyszczenia (a raczej ich wtórny efekt), ale z odmulaniem mam duży problem, ze względu na gęstą roślinność, korzeń, kokos itp. Wizualnie kolor pomarańczowy mi nie przeszkadza. Tylko właśnie w kontekście restartu się zastanawiałem - czy taki kolor żwirku nie jest wskazaniem do restartu. Ale z tego co piszecie, to niekoniecznie.

PostZamieszczono: 12.08.2011 06:19 
Przyjaciel
Przyjaciel
Awatar użytkownika

gg: 4348768
4348768
To pewnie okrzemki. Niestety biały żwirek rzadko kiedy dłużej pozostaje biały w akwarium jeśli nie ma tam ryb kopiących czy świderków. Jeśli przeszkadzałby ci ten kolor to możesz nasypać do zbiornika ok 5 mm świeżą warstwę żwirku na to co już masz.

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów

PostZamieszczono: 12.08.2011 08:06 
Gaduła
Gaduła
Awatar użytkownika

Jak będziesz robił restart to pomyśl nad zmianą żwirka na ciemny.
Poza tym że będzie to estetyczniej wyglądać to przede wszystkim rybki będą się lepiej czuć.
Nie wiem czy wszystkie ale pewnie większość rybek czuje się pewniej mając ciemne podłoże.

Ja robiąc restart swojego akwarium min. wymieniłem żwirek z białego na czarny.
Wg mnie jest dużo lepiej, zresztą oceń sam.

Tak było a tak jest teraz.

Ostatnio zmieniony 27.11.2011 10:46 przez zibi6, łącznie zmieniany 1 raz

PostZamieszczono: 19.11.2011 13:51 

wcale nie musi byc drogie zeby zrobic super restart i w ogole zeby dobrze funkcjonowalo www.cos_mi_nie_wyszlo.pl/457news.php mam nadzieje ze pomoglam

PostZamieszczono: 29.11.2011 17:52 
Początkujący
Początkujący
Awatar użytkownika

Witam. Takie pytanie mam.
Więc chciałabym zmienić żwirek w moim akwa z jasnego na czarny " na szybko".
Mój tata mówi, żebym po prostu dała rybki do mniejszego akwa, odlała wodę z akwarium do jakiegoś wiaderka ( prawie całą, ale bez odmulania zwirku) I dała do tej wody filtr. Z akwarium wyciągnąć rośliny do miski i wszystkie dekoracje (tj. korzeń i kamień) wyciągnąć żwirek, akwarium wyszorować, wsypać nowy żwirek, powkładać dekoracje wlać 30 % wody ( tej wcześniej odlanej) powsadzać rośliny, dopełnić akwa wodą, włączyć filtr i grzałkę. No i wpuścić ryby. Czy to jest dobry pomysł ? Może jakieś podpowiedzi ? uwagi ?

A i bym zapomniała... Ktoś wytłumaczy co to jest to wszystko Co2, No3 itp ? bo jak czytam coś na tym forum to nawet nie wiem o czym xd A i z opcji "szukaj" Korzystać nie umiem :zamieszany:
Do Kahl - ten link co podałaś nie działa

No to masz przekichane, jeśli nie umiesz czytać, ani szukać podstawowych informacji w Googlach, chyba akwarystyka to nie najlepsze hobby dla Ciebie. Tutaj nie podajemy niczego na tacy. // Atreyu

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa UTC